logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Subota, 25 Srpanj 2020 20:30

Simboličnom kostimiranom promenadom uz podizanje fjerske zastave otvorena 19. Rabska fjera

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Simboličnom kostimiranom promenadom uz podizanje fjerske zastave otvorena 19. Rabska fjera Foto: Hrvoje Hodak

Što smo se više primicali vrhuncu turističke sezone, prateći svakodnevno vijesti o situaciji s koronavirusom, to nam je jasnije bilo da ovogodišnja 19. Rabska fjera, manifestacija koja je u svojoj osnovi proslava otvorenosti i slobodarskog duha, neće ni približno moći zaživjeti u očekivanoj raskoši i masovnosti veličanstvenog srednjovjekovnog spektakla, kako je to bilo svih proteklih godina.

 

Naime novovjeka Fjera crpi svoju autentičnost iz šest i po stoljeća starih povijesnih korijena i sedmodnevnih općinskih svečanosti tempus feriarum uvedenih od strane Velikoga vijeća Raba davne 1364. u počast ugarsko-hrvatskom kralju Ljudevitu I. Anžuvincu koji je, nakon dvogodišnjeg rata i poraza Venecije, Rabljanima priznao privilegije veće od onih koje su imali pod Mlečanima, te naravno, na čast i slavu sv. Kristoforu, zaštitniku Raba, čije rođenje za nebo Crkva slavi 27. srpnja.

 

U dane spomenutih srednjovjekovnih općinskih javnih svečanosti, u Rabu se nije smjela krojiti pravda niti progoniti dužnike, pa su tako Gradska vrata bila otvorena za sve. No aktualno širenje koronavirusa, praćeno brojnim javnozdravstvenim i epidemiološkim mjerama i restrikcijama, Fjeru je od manifestacije s više od 700 kostimiranih sudionika raspoređenih u stotinjak umjetničkih i zanatskih radionica diljem povijesne jezgre grada, svelo na dostojanstveni promenadni obilazak kostimirane, brojem ograničene, povorke sudionika ulicama srednjovjekovnog grada, s ciljem iskazivanja velikog poštovanja spram tradicije i očuvanja duha Fjere, uz prioritetnu brigu o zdravlju ljudi i njihovoj sigurnosti.

 

U 20.30h iz Ljetnog kina na Gornjoj ulici u gradu Rabu, 60-ak kostimiranih sudionika, članova različitih sekcija Udruge rapskih samostreličara, predstavnika većih fjerskih radionica i gradske vlasti, sa zaštitnim maskama na licima, krenulo je, praćeno ritmovima bubnjeva i zvucima fanfara, niz skale Bobotine do stijega na Trgu sv. Kristofora. Tamo su rapski samostreličari, nakon intoniranja „Ode Rabu“, podignuli fjersku zastavu, a na znak voditelja igara (Heralda), pucnjem iz topa s obližnje Kule smjelih simbolično je otvorena 19. Rabska fjera.

Povorka se zatim, uz bljeskanje fotoaparata brojnih znatiželjnih turista, nastavila kretati Srednjom ulicom, a onda se, stigavši do Gradske lože, uputila dalje na Pjacetu, zatvorivši promenadnu rutu prvoga dana Fjere natrag u Ljetnome kinu.

 

Večernje promenade gradom kostimirane povorke Rabske fjere osim na blagdan sv. Jakova, održavat će se i iduće dvije večeri, u nedjelju 26.07. na blagdan sv. Ane, i završnog dana Fjere, u ponedjeljak 27.07. na blagdan sv. Kristofora.

Pročitano 3015 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1