logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 746
Nedjelja, 20 Prosinac 2015 11:14

Svečanom skupštinom obilježen dvadeseti rođendan Udruge rapskih samostreličara

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Svečanom skupštinom obilježen dvadeseti rođendan Udruge rapskih samostreličara Naslovna fotografija: Ivo Šubić / fotogalerija: Ivica Hodak

Može se reći da je jučerašnja predblagdanska subota na Rabu prošla u znaku održanih dviju skupština. Prva, održana u prijepodnevnim satima, redovna godišnja, koja je ovaj puta iznimno bila izvanredna izborna skupština vezuje se uz Udrugu antifašista otoka Raba, nije imala izravne veze s predblagdanskim ugođajem. Međutim, svečanu skupštinu Udruge rapskih samostreličara, koja je održana u večernjim satima u prostoru rapske kino dvorane, moglo bi se vezati uz predblagdanska događanja na Rabu. Njome je danas obilježena 20. obljetnica osnutka Udruge rapskih samostreličara, koju je, kako je napomenula voditeljica, u veljači 1995. godine osnovala grupa entuzijasta; Davor Andrić, Petar Sandalić, Ivo Barić, Ugo Belamarić, Ivan Šegota, Mladen Šćerbe, Damir Španjol, Nikola Preka, Iban Marijan, Boris Bačić, Željko Vidas, Marijan Pende, Davor Badurina, Nenad i Boris Stojnšek, Ante Belić i Milan Tonsa.

Počasni predsjednici Ugo Belamarić i posthumno Petar Sandalić

U nastavku rada svečane skupštine slijedilo je obraćanje aktualnog predsjednika Udruge Vladimira Dumića, kojom je prilikom spomenuo i nekoliko zanimljivih povijesnih podataka vezanih uz nekadašnje srednjovjekovne rapske viteške igre. U skladu sa Statutom Udruge Dumić je predložio da se na današnjoj svečanoj skupštini počasnim predsjednicima Udruge proglase Ugo Belamarić i posthumno Petar Sandalić, što je jednoglasno prihvaćeno. Nakon toga prikazan je desetminutni dokumentarni film o rapskim samostreličarima autora Sanjina Badurine – Pilota.Od prisutnih gostiju članovima Udruge rapskih samostreličara s nekoliko rijeći, pozdravima i čestitkama obratili su se: Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba, Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva i u svoje vrijeme jedan od najdugovječnijih predsjednika Udruge rapskih samostreličara. U ime Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske prisutne je na svečanoj skupštini pozdravio Damir Peršija, u ime Udruge Dubrovačkih trombonjera to je na vrlo emotivan način učinio Anto Knego uručivši predsjedniku rapske Udruge Vladimiru Dumiću prigodan poklon. Svečani je skup u ime Križevačke ženske straže pozdravila Marija Škrlec.

Najsvečaniji dio skupštine odnosio se na dodjelu zahvalnica i priznanja, pa je tako podijeljeno 14 zahvalnica svima onima koji su na bilo koji način pomagali rad Udruge. Zahvalnice su uručene i Savezu povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, Udruzi Dubrovačkih trombonjera i Križevačkoj ženskoj straži. Šest je zahvalnica uručeno i sponzorima, uglavnom tvrtkama s područja Raba koje su pomagale rad Udruge. 

Nakon toga Vladimir Dumić u ulozi predsjednika Udruge i Luka Perčinić, tajnik Udruge rapskih samostreličara uručili su priznanja: dvojici članova za 5 godina djelovanja u Udriuzi, petorici za 10 godina staža, trojici za 15 godina i čak dvanaestorici za 20 godina staža u Udruzi. Očekivano, najveći je aplauz za tih 20 godina dobio Ugo Belamarić. Osim toga, zanimljivo je da je jedan od tih „dvadesetgodišnjaka“ i zamjenik ministra pomorstva Zdenko Antešić.

Osim već spomenutih treba reći da su priznanja primili već navedeni pojedinci koji se ubrajaju u osnivače Udruge iz veljače 1995. godine. Na svečanoj skupštini prisjetili su se svih predsjednika Udruge u tih 20 godina i dodijelili im priznanja, a to su bili: Davor Andrić od 1995. do 1997., Zdenko Matijević od 1997. do 2001., Zdenko Antešić od 2001. do 2007., Petar Sandalić od 2007. do 2010., Ivan Pribil od 2010. do 2011. i Ugo Belamarić od 2011. do 2015. godine.

Među najsvečanije trenutke svakako spada proglašenje počasnim predsjednicima Udruge Uga Belamarića i posthumno Petra Sandalića u čije je ime na svečanoj skupštini bila prisutna njegova supruga Ana Sandalić.
U ime svih nagrađenih priutnima se najprije zahvalio Ivan Šegota. Nakon njega, zahvaljujući se na tituli počasnog predsjednika, a želeći pritom spomenuti još određeni broj članova Udruge kojih više nema među živima, Ugo Belamarić već je kod spomena prvog imena svojeg prijatelja Petra Sandalića bio na rubu suza. Na kraju je, mogli bi reći oni koji ga poznaju, ostao vjeran sebi nasmijavši prisutne. Ugo je, naime, svima od srca poželio sreće u nadolazećoj Novoj godini, dok je prijateljskim udrugama, koje su imale svoje predstavnike na svečanoj sjednici, poželio puno uspjeha u radu, ali ipak ne toliko da dostignu Rapske samostreličare.

Pročitano 1701 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1