Home Vijesti Rajska plaža u Loparu domaćin devetog Festivala skulptura u pijesku

Rajska plaža u Loparu domaćin devetog Festivala skulptura u pijesku

0
Rajska plaža u Loparu domaćin devetog Festivala skulptura u pijesku

Foto: Izvor: TZO Lopar

 

Ovog ljeta u manjem broju sudjeluju zanimljivi umjetnici s naše umjetničke scene stoga vas sa zadovoljstvom pozivamo da nam se pridružite i isprobate biti kipari, a mi ćemo vam pokazati kako. Pokušat ćemo vas oraspoložiti kroz pijesak i pješčana mitska bića“ | Paula Banić, umjetnička voditeljica festivala

Rab danas oglas

 

Otok Rab poznat je po prekrasnim pješčanim plažama, a onaj loparski idealan je za izdradu pravih umjetničkih djela. „Iako je Festival trebao biti održan u lipnju, odlučili smo ga odgoditi radi sigurnosti sudionika i gostiju. Zbog velikog interesa turista i atraktivnosti eventa, deveti će se Festival skulptura u pijesku održati sredinom kolovoza prema svim epidemiološkim preporukama koje na Rajskoj plaži nije teško poštivati. Svake godine s ovog se festivala šalju najljepše slike našeg mjesta u cijeli svijet, a koliko to znači, posebice sada, zasigurno znate. Koristim priliku da pozovem naše mještane, sve posjetitelje i turiste da nam se pridruže uz maksimalnu odgovornost i puno dobre volje“, istaknuo je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice Općine Lopar.

 

 

Ovu pješčanu manifestciju vodi akademska kiparica Paula Banić koja dovodi umjetnike poput našeg najpoznatijeg aktualnog kipara Nikole Vudraga, akademskog kipara profesora Alena Novoselca, braće kipare Popijač i ostale zanimljive ekipe.

 

„Već devetu godinu zaredom Rajsku plažu u Loparu pretvaramo u nadrealni svijet skulpturama iz pijeska. Ovog ljeta u manjem broju sudjeluju zanimljivi umjetnici s naše umjetničke scene stoga vas sa zadovoljstvom pozivamo da nam se pridružite i isprobate biti kipari, a mi ćemo vam pokazati kako. Pokušat ćemo vas oraspoložiti kroz pijesak i pješčana mitska bića“, rekla je Paula Banić, umjetnička voditeljica festivala.

 

 

Veličina skulptura seže i do 10 metara u dužinu i širinu te oko dva do tri metra u visinu. Potreban je izuzetno naporan fizički rad na visokim temperaturama da bi se kreirale skulpture koje kada bi se izvagale, teže od 30 do 70 tona. Sav trud i rad koje umjetnici ulože u Loparu se prepoznaje, a zbog sjajnog domaćinstva i truda mještana, umjetnici se svake godine vraćaju.

 

Inače, Lopar je destinacija s najviše pješčanih plaža na Jadranu, od kojih je najveća i najpoznatija Rajska plaža, dugačka 1,5 km, koju su prošle godine Ministarstvo turizma i HTZ-a proglasili najboljom plažom u Hrvatskoj, a CNN 2013. uvrstio među 100 najljepših plaža na svijetu. Festival skulpture u pijesku započet je 2012. godine inicijativom akademskog slikara prof. Zlatka Kauzlarića Atača u suradnji Turističke zajednice općine Lopar i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U početnoj fazi bila je to radionica kiparstva namijenjena isključivo studentima likovnih akademija u Hrvatskoj te je kroz godine postao internacionalni festival na kojem su sudjelovali razni mladi umjetnici i studenti umjetnosti iz cijeloga svijeta. Uz organizatore Turističku zajednicu Općine Lopar i Centar za kulturu Lopar, pokrovitelji ove manifestacije su Općina Lopar i Imperial Riviera d.d. managed by Valamar.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime