Home Vijesti 22. sjednica GV Grada Raba – Postepeno povećanje plaća u sustavu umanjenih tijekom koronakrize

22. sjednica GV Grada Raba – Postepeno povećanje plaća u sustavu umanjenih tijekom koronakrize

0
22. sjednica GV Grada Raba – Postepeno povećanje plaća u sustavu umanjenih tijekom koronakrize

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Tako reducirani dnevni red sjednice usvojen je s 10 vijećničkih glasova za i dva protiv, a s obzirom da nitko od vijećnika nije iskazao potrebu za postavljanjem pitanja na aktualnom satu, sjednica je nastavljena po točkama usvojenog dnevnog reda.

Rab danas oglas

 

Pod prvom točkom našlo se Izvješće o radu gradonačelnika Grada Raba za razdoblje od 1. siječnja 2020. do 30. lipnja 2020. koje je u skraćenoj formi među materijalima za sjednicu dano na uvid vijećnicima.

 

Nakon provedenog javnog savjetovanja na kojemu nije bilo niti jedne primjedbe ili prijedloga, na dnevni red ove sjednice stigla su i dva prijedloga vezana uz imovinu u vlasništvu Grada Raba, prvi vezan uz Odluku o usvajanju dugoročne Strategije upravljanja gradskom imovinom za razdoblje od 2019. do 2025. godine i drugi Prijedlog Odluke o usvajanju Godišnjeg plana upravljanja imovinom u vlasništvu Grada Raba za 2020. godinu. Oba ova prijedloga usvojena su s 8 glasova za, 2 protiv i 2 suzdržana glasa.

 

Postepeno povećanje plaća umanjenih tijekom koronakrize

Nakon što je na prošloj sjednici Gradsko vijeće donijelo Odluku o izmjeni Odluke o osnovici i koeficijentima za obračun plaće gradonačelnika i njegovog zamjenika, ovom točkom predloženo je donošenje nove odluke o izmjeni samo osnovice i to na način da bi se plaće gradonačelnika i njegovog zamjenika postepeno kroz period od tri mjeseca, počevši od mjeseca srpnja, povisile za jednu trećinu svaki mjesec. Gradsko vijeće, pojasnio je pročelnik za opće poslove i društvene djelatnosti Zvonko Puljar Matić, nadležno je donijeti odluke o visini osnovice i koeficijentu za obračun plaće gradonačelnika i njegovog zamjenika, a sve ostale odluke o plaćama ovlašten je donositi netko drugi – za trgovačka društva njihovi direktori, za plaće službenika u gradu – gradonačelnik. Ovo je temelj, kazao je Puljar Matić, za donošenje svih drugih odluka o postepenom povećanju plaća koje su bile smanjene radi koronavirusa u mjesecu travnju.


Na pitanje vijećnika Nezavisne liste Ostanak Luke Grgurića, da li to znači da će se i djelatnicima u trgovačkim društvima na isti način osnovice povećati počevši sa srpnjem i da će im se plaće dovesti na prijašnju razinu, pročelnik Puljar Matić je pojasnio da je paralelno s ovom Odlukom za koju je nadležno Gradsko vijeće, gradonačelnik izdao nalog pročelnicima, direktorima i ravnateljima ustanova o jednakom takvom povećanju plaća za njihove djelatnike.

 

Grad Rab među rijetkima koji su smanjenjem plaća zahvatili čitav sustav

Gradonačelnik Grgurić dodatno je obrazložio kako se radilo o smanjenju plaća u kompletnom sustavu jedinice lokalne samouprave u trenutku kada se očekivala izrazito loša turistička sezona. Grad Rab je iznimka među gradovima ili općinama u Republici, jer je ovakvom odlukom o smanjenju plaća zahvatio gotovo čitav sustav, a novom se odlukom plaće sada postepeno vraćaju na staro. Gradonačelnik je također izrazio nadu da će sustav, s obzirom na turističku sezonu koja je na današnji dan u smislu brojki i statistike lošija od prošlogodišnje, ali ipak puno pozitivnija u odnosu na ranija predviđanja, izdržati do kraja. Zahvalio je ljudima koji su uz smanjenje plaće, razumijevajući situaciju, maksimalno korektno odradili svoje poslove na terenu, u komunalnim društvima pa i u gradskim institucijama, nastojeći održati standard usluga na razini. Odluka je usvojena s 8 glasova za, 3 protiv i jednim suzdržanim glasom.

 

Prezentacija trećeg Prijedloga o donošenju Izmjena i dopuna UPU-a uzburkala duhove

Nakon kraće stanke u očekivanju dolaska stručnog izrađivača Roberta Heberlinga sjednica je nastavljena prezentacijom novog, trećeg po redu, Prijedloga Odluke o donošenju Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja 1 – Rab, Palit, Banjol (NA11, NA12, NA13, NA31, NA34, NA35, NA312). Radi se naime o zoni T1 u kojoj je predviđena gradnja novog hotela na mjestu nekadašnjeg Hotela Istre, a ovim se prijedlogom nije mijenjao cijeli plan već prometni prilaz spomenutim česticama. Omogućen je i dodatni ekonomski prilaz (za dostavu) sa sporedne Ulice Jurja Barakovića, a pred glavnim ulazom u hotel predviđena je drugačija vrsta ugibališta kojom jedan dio postaje kolno pješačka površina. Sadržaj lifta kojeg je predložio investitor budućeg hotela, neće biti na javnoj površini već unutar čestice, a kod sadašnje trgovine Konzum predviđeno je i okretište u slučaju da se Grad Rab u budućnosti odluči rivu, odnosno Šetalište Markantuna de Dominisa, pretvoriti u pješačku, a ne više kolno-pješačku površinu.

Ova je točka ipak uzburkala duhove u vijećnici, jer je vijećnik Luka Grgurić sa govornice tražio odgovor na pitanje zbog čega je Grad Rab na javnoj raspravi provedenoj 2018. godine, na traženje gosp. Mate Renića da mu se omogući povećanje katnosti hotela i prometovanje Ulicom Jurja Barakovića, konzultirajući mišljenje konzervatora, odgovorio negativno, dok je istovremeno njegovoj pravnoj osobi, firmi Cilika d.o.o. na gotovo iste upite dao pozitivan odgovor.

Gradonačelnik Nikola Grgurić je odgovorio kako se radi o pitanju koje ne korespondira s točkom dnevnog reda, i koje je, iz perspektive novog prijedloga, potpuno irelevantno. “Predmet ove izmjene je između ostalog”, kazao je gradonačelnik, “i to da Ulicom Jurja Barakovića više neće prometovati gosti hotela, već samo dostava, dok su katnost i sve ostalo definirani ranije.”

 

S obzirom da su ovo treće izmjene i dopune UPU-a za isto područje, vijećnika SDP-a Ivana Matahliju zanimalo je koliko će se još Prijedloga Odluka morati izraditi na uštrp građana.

Gradonačelnik Grgurić je kazao kako se ovaj UPU čeka već više od 15 godina, pa je na vijećnikovo pitanje odgovorio protupitanjem: „Koliko bi godina još trebalo odgađati njegovo donošenje?“

„Na glavni projekt svoj će potpis dati Ministarstvo kulture i konzervatorski odjel , i oni određuju završni glavni projekt i izgled objekta. Prijedlog se mijenjao više puta jer su ljudi tražili da se izmijeni, a vi ćete, ukoliko to izglasate, biti oni gradski vijećnici koji su poslušali jasno komunicirani zahtjev građana kako ne žele toliki promet ulicom Jurja Barakovića“, poručio je gradonačelnik Grgurić.

 

Vijećnik Luka Grgurić je tijekom gradonačelnikovog izlaganja demonstrativno napustio vijećnicu dobacivši kako “se njega prekida i oduzima mu se riječ s netočnim obrazloženjem da njegov upit nije predmet rasprave, dok gradonačelnik, bez odgovora na postavljena pitanja, vodi dugi monolog nevezan uz predmet“.

Na samome kraju sjednice taj je Prijedlog Odluke o donošenju Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja 1 – Rab, Palit, Banjol,  usvojen s 9 glasova za i 2 suzdržana glasa.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime