Home Vijesti Održana tiskovna konferencija uoči 2. izdanja RAFF-a – Rab Film Festival ide dalje!

Održana tiskovna konferencija uoči 2. izdanja RAFF-a – Rab Film Festival ide dalje!

0
Održana tiskovna konferencija uoči 2. izdanja RAFF-a – Rab Film Festival ide dalje!

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

{gallery}RAFF press 2020{/gallery}  

Na tiskovnoj konferenciji održanoj na Trgu slobode – poznatoj rapskoj Pjaceti, uz živi prijenos na facebook stranicama Rab Film Festivala i sve poznatije R+ platforme, ovogodišnje su izdanje Festivala najavili Nikola Grgurić, gradonačelnik Grada Raba, Katarina Ribarić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab i Robert Tomić Zuber, direktor Rab Film Festivala.

Rab danas oglas

 

RAFF je već svojim prvim prošlogodišnjim izdanjem, zauzeo značajno mjesto u kulturnoj ponudi otoka Raba, a po opsegu prihvaćenosti među domaćim pukom, doista može stati uz bok Rabskoj fjeri, kazao je u svojem obraćanju gradonačelnik Grgurić i dodao:

„Sretan sam i zadovoljan što je ovaj tim ljudi na čelu s gospodinom Zuberom ispred Toro laboratorija, te s partnerima Pučkim otvorenim učilištem Rab i Gradom Rabom, i u ovim čudnim okolnostima zapravo uspio održati kontinuitet jedne prekrasne priče koju smo započeli lani. Uvjeren sam da ćemo unatoč ovoj skraćenoj varijanti RAFF-a 2020., i bez obzira na okolnosti, još jednom, kako prema publici ovdje na Rabu, tako i prema onoj širom svijeta, s Raba odaslati prekrasne filmske i životne poruke. Posebno zahvaljujem gospodinu Zuberu koji je, prepoznavši okolnosti u kojima se Grad Rab i POU Rab nalaze, svojim naporima i ustrajnošću učinio sve da u subotu imamo divnu priliku svi zajedno s brodica i kaića uživati u jedinstvenim morskim kino-projekcijama dva izvanredna filma. Ovim putem pozivam sve posjetitelje, goste, sugrađane da zajednički obilježimo drugu godinu festivala” – kazao je gradonačelnik Nikola Grgurić.

 

Nakon što se prisjetila prošlogodišnjeg izdanja RAFF-a na kojem su oba rapska kina, i ljetno i zimsko, bila u funkciji festivala, izvrsno prihvaćenih edukacijskih radionica programa RAFF Generation, i RAFF GASTRA koji se uz pomoć domaćih snaga iz Udruge Mocira i Pekarnice Vilma odvijao upravo na Pjaceti, a svako je večer bilo začinjeno sjajnim koncertima, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Katarina Ribarić vratila se u sadašnjost poručivši: „Dan i pol nas dijeli od 2. izdanja Rab Film Festivala. Pozivam sve da dođu, prije svega u svojim kaićima, brodicama! Zašto? Zato, jer je to epidemiološki najbolje i najprihvatljivije, a mi ćemo se potruditi osigurati i dozvoljeni broj sjedećih mjesta i na obali. Vidimo se u subotu!”

 

 Robert Tomić Zuber, direktor Rab Film Festivala

 

“Već time što će se RAFF ove godine ipak dogoditi, mi radimo iskorak u kontekstu pandemije COVID-19. Nama je čak u jednom trenutku bilo nemoguće zamišljati da će se išta održati na Rabu. Mnogi su festivali pribjegli odgodama i/ili realizacijama u online varijanti, kao što to sada čini Sarajevo Film Festival koji se sjajno snašao u virtualnom svijetu, ili Zagreb Dox, koji je bio prva žrtva COVID-19 pandemije.

Moto RAFF-a, kojeg je osmislio naš tim, predvođen s Izvorkom Jurić, dizajnericom – “Istina ne može biti odgođena”, tjerao nas je da festival ne odgodimo. I doista mi jesmo pripremili cijeli festival; i njegov glazbeni dio kojeg je osmislio kolega Zoran Kekić, i onaj filmski (osnovni) s potpisom selektora Lejle Dedić i Vladana Petkovića u kojem je trebalo biti predstavljeno dvanaest sjajnih filmova. Ipak u jednom trenutku morali smo odlučiti koje ćemo od tih dvanaest filmova prikazati u jednoj festivalskoj večeri i odlučili smo se za „Današnje more“ i „Mater“. Velika nam je čast da upravo kod nas, na Rab Film Festivalu prikazujemo posebnu projekciju filma „Današnje more“ režisera Christophera Smitha, prije njegove svjetske premijere, te film „Mater“ sa sjajnom Darijom Lorenci Flatz, a kojeg potpisuje režiser Jure Pavlović. ()” – kazao je Robert Tomić Zuber.

Zuber se prilikom govora osvrnuo i na situaciju u kulturi tijekom ove korona krize: “Zašto smo odlučili napraviti festival? Zato što smo uvjereni u sljedeću stvar – kultura jest na koljenima, no ona ne smije biti odgođena niti ukinuta! To nije naša poruka u inat drugima; već je to poruka u ime svih naših kolega. Mi to radimo na simboličan način, jer se moramo podržavati. Kultura je podržala poduzetništvo, turizam mislimo da je vrijeme da i kultura sama bude podržana. Država bez kulture, bez filma je društvo kojemu ne smijemo težiti. () To je poruka s Raba. Ne predajemo se. Nadamo se da će epidemiološko okruženje biti jednako za sve.”

 

A koje će filmove gledatelji iz svojih kaića moći pogledati?

Rab Film Festival je svoje prošlogodišnje izdanje završio projekcijom i proglašenjem pobjednika u uvali I. Padova, gdje je publika gledala filmove s mora, odnosno sa svojih barki, brodica, glisera, kaića, luftmadraca, supova. Upravo to drugačije RAFF SEAPLEX KAICH iskustvo morskog kina, u skladu s preporučenim epidemiološkim mjerama, bit će ponuđeno vjernoj publici RAFF-a ove subote 22. kolovoza na istom mjestu s početkom u 20h, a organizatori su, uz veliku pomoć sponzora i pokrovitelja, publici gledanje filmova omogućili posve besplatno!

Prvi će u otvarajućoj i ujedno zatvarajućoj večeri 2. Rab Film Festivala biti prikazan film “Današnje more” (Current Sea) redatelja Christophera Smitha, koji prati istraživačkog novinara Matta Blomberga udruženog s aktivistom za zaštitu mora Paulom Ferberom u napetom ekološkom dokumentarcu. Ribolovna područja u Kambodži, nekoć bogata ribom, postala su meta opasnih krivolovaca. U pokušaju da sačuvaju morsko dobro i živote nebrojenih stanovnika Kambodže, Blomberg i Ferber suočavaju se s ozbiljnom opasnošću i osobnim rizikom u borbi protiv zločinačkog ribolova…

U 21.30h uslijedit će projekcija filma „Mater”, dugometražnog prvijenca nagrađivanog hrvatskog redatelja i scenarista Jure Pavlovića. Riječ je o teškoj dalmatinskoj priči protkanoj humorom koja je svjetsku premijeru imala na prestižnom Tallinn Black Nights Film Festivalu krajem prošle godine, a film je prikazan i na beogradskom FEST-u, gdje je proglašen najboljim filmom regije.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime