Home Vijesti ZBRINJAVANJE OTPADA | Direktor Lopar-Vrutka apelira na savjesno ponašanje građana – Nove cijene traže nove navike

ZBRINJAVANJE OTPADA | Direktor Lopar-Vrutka apelira na savjesno ponašanje građana – Nove cijene traže nove navike

0
ZBRINJAVANJE OTPADA | Direktor Lopar-Vrutka apelira na savjesno ponašanje građana – Nove cijene traže nove navike

Foto: RabDanas

Prema novom cjeniku ŽCGO-a Marišćina koji stupa na snagu 1. 10. 2020, cijena zbrinjavanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada porast će za više od dva i pol puta, a obrađenog glomaznog otpada za više od osam i pol puta!

 

Rab danas oglas

– Opća načela zaštite okoliša tjeraju nas da konstantno budemo maksimalno prilagodljivi novonastalim situacijama. Primjerice, otpad koji se prikuplja odvojeno, npr. papir i karton, još prije nekoliko mjeseci imao je svoju vrijednost na tržištu. Danas predajemo balirani papir i karton gotovo za nula kuna, a u bliskoj budućnosti očekujemo da ćemo i to plaćati. Konstantno se stvara određeni financijski pritisak na tržištu, a istovremeno korisnike stišće ekonomska kriza povezana s COVID-19 virusom. U ovakvim trenucima korisnici očekuju “popust” na računima, a komunalna društva se suočavaju s nikad većim financijskim izazovima zbog pada prihoda uzrokovanog koronakrizom i u isto vrijeme povećanjem cijena zbrinjavanja otpada. Trenutno je u fazi sanacije deponija i veliki je uspjeh što smo postali čisti otok tj., bez zadržavanja i zbrinjavanja otpada na otoku. Veseli činjenica što je država kroz Zakon o otocima i kroz Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom predvidjela financijski pomoći odvoz otpada s otoka na za to predviđene lokacije, kaže Jakuc.

 

Cijene u nebo

Sustav gospodarenja otpadom mora biti održiv da bi dao svoje rezultate i bio ukorak s vremenom i najčešće su svi pogledi korisnika upereni u komunalna društva, ne znajući koliko karika sudjeluje u tom procesu. Korisnici su jedna od najvažnijih karika u uspjehu sustava gospodarenja otpadom te je potrebno konstantno ulagati u njihovu edukaciju. Doslovno je svaki korisnik važan dio sustava, jer svojim korektnim odnosom prema okolišu i sustavu gospodarenju otpada može vrlo malo pridonijeti, a nesavjesnim ponašanjem može napraviti veliku štetu, što povećava troškove i ponekad nepovratno onečišćuje okoliš. Društvo Ekoplus iz Viškova koje upravlja ŽCGO-om Marišćina najavilo je primjenu novog cjenika od 1. listopada 2020.. Tada će cijena zbrinjavanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada porasti za više od dva i pol puta, sa 470 na 1.180 kuna po toni, dok zbrinjavanje obrađenog glomaznog otpada se 232 kune po toni poskupljuje za više od osam i pol puta – na 1.990 kuna. To pred komunalna društva stavlja gotovo nepremostive prepreke jer u vrlo kratkom vremenu treba prilagoditi cjenike i poslovanje, a u isto vrijeme traje rješenje Ustavnog suda kojim se privremeno obustavlja izvršenje Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom.

– Ne možemo gubiti vrijeme već se moramo pouzdati u vlastite mogućnosti i u danim uvjetima napraviti najbolje – kaže Jakuc ističući da će se smanjenjem količina otpada, smanjiti i potencijalni računi korisnika i troškovi samog poslovanja društva u zbrinjavanju otpadom. To je buduća strategija i općenito obveza svih, smanjiti količine otpada, a pogotovo količine miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada, poručuje Jakuc.

 

Kućno kompostiranje

Lopar Vrutak d.o.o. uz financijsku pomoć Općine Lopar nabavio je kompostere za sve korisnike koji su putem Izjave iskazali interes za kompostiranjem, a nemaju svoj komposter. Ne zaboravimo da preko 30% ukupnog kućnog otpada čini organski otpad. Kućno kompostiranje je jedan od ekološki najprihvatljivijih, ako ne i najprihvatljiviji način smanjivanja količine otpada, čitav proces: nastanak otpada – recikliranje – ponovna uporaba, odvija se na jednom mjestu. Na taj način ne troše se energija i resursi za njegov prijevoz, preradu i primjenu, već se čitav proces obavlja kod kuće. Ekonomska nagrada korisniku će se dogoditi smanjenjem predanih količina otpada, a komunalnom društvu smanjenje troškova prijevoza, obrade, a smanjuje se i specifična težina otpada ukoliko se ostaci voća i povrća ne nalaze u kantama, već u komposterima zbog velikog postotka vode. Teoretski gledano, ne smijemo dopustiti da vodu vozimo na Marišćinu i za to plaćamo 1.180 kuna po toni. Dodatno razmišljamo da korisnicima koji kompostiraju u kućanstvima sadašnjih 8% popusta još povećamo i na taj način ih dodatno motiviramo na kompostiranje, poručio je Zdenko Jakuc, direktor KD-a Lopar Vrutak.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime