logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Petak, 28 Kolovoz 2020 10:40

Koncertom mladog orguljaša Krešimira Klarića u Rabu započeo Orguljski festival "Petar Nakić"

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Koncertom mladog orguljaša Krešimira Klarića u Rabu započeo Orguljski festival "Petar Nakić" Foto: Hrvoje Hodak

Sinoćnjim solističkim koncertom mladog karlovačkog orguljaša Krešimira Klarića u sakralnom ambijentu rapske (ex) katedrale, započeo je deveti po redu Orguljski festival "Petar Nakić" koji i ove godine okuplja vrsne glazbenice i glazbenike iz Hrvatske. Svi će oni s velikim zadovoljstvom muzicirati na vrijednim i izuzetno rijetkim povijesnim orguljama graditelja don Petra Nakića, jer Rab je jedan od svega nekoliko gradova u Hrvatskoj i u Italiji, u kojima se, zahvaljujući opsežno izvedenoj restauraciji, još uvijek može uživati u ljepoti njihovog izvornog zvuka.

 

 

Nakić se za orgulje i njihovu konstrukciju počeo zanimati u Šibeniku u kojem je ušao u franjevački red i gdje je studirao filozofiju. Znanje je usavršio u radionicama talijanskih graditelja orgulja, ali je brzo stekao glas vrsnog stručnjaka i umjetnika pa je u Veneciji otvorio vlastitu radionicu za njihovu izradu. Barokna crkvena glazba, zahvaljujući njegovim genijalnim instrumentima, uzdigla se do najviših umjetničkih dosega. Pretpostavlja se da je između 1729. i 1769. godine izgradio između 350 i 370 orgulja.

 

Riječ je o festivalu koji se održava pod umjetničkim vodstvom red. prof. dr. art. Ljerke Očić, ujedno i predsjednice Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti „Franjo Dugan“ iz Zagreba, a koja je prije 13 godina, u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Rab, pokrenula ova orguljaška glazbena događanja u Rabu. Sve je započelo održavanjem ljetnih majstorskih tečajeva interpretacije još 2007. g, a nastavilo se utemeljenjem orguljskog festivala prije 8 godina.

 

Ovogodišnji festival kroz četiri koncerta nudi zanimljive solističke programe.

 

Krešimir Klarić, inače student 4. godine kompozicije na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, jedan je od rijetkih mladih orguljaša koji se aktivno bavi proučavanjem i izvođenjem improvizacija s posebnim naglaskom na složene polifone forme poput fuge i passacaglie, nastavljajući tako dugu tradiciju improvizacije na orguljama hrvatskih kompozitora i orguljaša: Franje Dugana, Anđelka Klobučara i Ante Knešaureka. Klarić je rapsku publiku osim skladbama Frescobaldija, Frobergera, Telemanna, de Cabezona i Solera, oduševio i izvedbom vlastitih improvizacija - tema s varijacijama.

 

Na drugom koncertu, u subotu 29. kolovoza, gostuje Katarina Javora, orguljašica Župne crkve sv. Male Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu, dok će se dva dana kasnije solističkim nastupom na Nakićevim orguljama na Rabu predstaviti umjetnička ravnateljica Zadar Organ Festivala orguljašica Tea Kulaš. Festival će 2. rujna svojim nastupom zaključiti naš uspješni mladi orguljaš Ivo Mrvelj.

 

Ova atraktivna glazbena manifestacija koja već na neki način predstavlja glazbeni „brend“ Grada Raba, u izuzetno vrijednom prostoru spomenika kulture kakvog u svjetskim razmjerima predstavlja rapska (ex) katedrala, pruža poseban glazbeni doživljaj brojnoj publici koja redovito posjećuje ove koncerte.

Pročitano 446 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1