logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Nedjelja, 20 Rujan 2020 08:00

Aktivni posjet članova Udruge pomorskih kapetana otoka Raba otočiću Trsteniku

Napisao/la Marko Sandalić
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Aktivni posjet članova Udruge pomorskih kapetana otoka Raba otočiću Trsteniku Foto: Udruga pomorskih kapetana otoka Raba

U subotu 19. rujna Udruga pomorskih kapetana otoka Raba posjetila je otočić Trstenik koji čuva živu uspomenu na najveću pomorsku tragediju u novijoj povijesti otoka Raba i stradalu rapsku mladost. Upravo zato ovaj je posjet za rapske kapetane i pomorce imao višestruki značaj.

 

Još u navigaciji brodom "Barba Šime" prema Trsteniku odrađen je radni sastanak Udruge pomorskih kapetana na kojemu je predstavljena inicijativa Safe At Sea - projekt koji kao temeljni cilj ima smanjenje pomorskih nezgoda na Jadranskom moru.

 

Prezentirane su i smjernice budućeg rada Udruge, a važno je istaknuti i to da je uvaženi prof. Miljenko Domijan, koji se pridružio ovoj plovidbi na Trstenik, proglašen počasnim članom Udruge pomorskih kapetana otoka Raba.

 

Na Trsteniku kapetani su prvo posjetili devastirani i urušeni jugozapadni portić kako bi još jednom skrenuli pozornost na potrebu sanacije istog s ciljem povećanja sigurnosti na moru i skrbi o povijesnoj pomorskoj baštini.

 

Kapetani su nakon toga odali počast rapskim đacima Pomorske i Ekonomske škole u Malom Lošinju, koji su izgubili život u tragediji kod Trstenika 27. travnja 1962. godine. Uslijedila je EKO akcija prikupljanja otpada po cijelom otoku i oko spomenika u kojoj je zbrinuto tridesetak vreća plastičnog, metalnog i staklenog otpada.

Ovom su akcijom kapetani otoka Raba, osim apeliranja na ekološku osviještenost svih onih koji ovaj otok pohode i na potrebu pojačane zaštite morskog okoliša, ukazali i na važnost sigurnosti na moru te očuvanja naše bogate pomorske tradicije.

Pročitano 1790 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1