logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Četvrtak, 08 Listopad 2020 14:03

Preporuka o postupanju namijenjena poslodavcima s područja Primorsko-goranske županije

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije temeljem trenutne epidemiološke situacije i mišljenja dobivenog od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije (NZZJZ PGŽ) dostavlja slijedeću:

Preporuku o postupanju namijenjenu poslodavcima s područja Primorsko-goranske županije

 

  • Ovisno o broju zaposlenika temeljem Zakona o zaštiti na radu, svi poslodavci trebaju uključiti Koordinatore i Ovlaštenike zaštite na radu i obvezati ih da u ustanovu, tvrtku ili drugu organizaciju, implementiraju i nadziru preventivne i protuepidemijske mjere protiv COVID-19. U slučaju da se neka potencijalno rizična djelatnost ili okupljanje odvija s osobama izvan okvira pravnog subjekta, (poslodavca), potrebno je imenovati osobu odgovornu za operativnu implementaciju i nadzor mjera. Za te aktivnosti imenovane osobe trebaju skupiti i proučiti dokumente, odnosno zakone, pravilnike, odluke, upute i smjernice koje su na snazi za suzbijanje pandemije COVID-19 u Hrvatskoj, te sve što se općenito ili izričito odnosi na njihovu djelatnost, implementirati u rad i funkcioniranje tog subjekta.
  • Za kompleksnije sustave, okolnosti i uvjete, preporučuje se izraditi i prilagođene radne upute i postupnike konkretno za svaki subjekt ili organizaciju. U navedene postupke uvrstiti i obvezu nedolaska na posao u slučaju sumnje na bolest, mjerenje i evidenciju tjelesne temperature prije dolaska ili način provedbe mjerenja na ulazu; dezinfekcija ruku; razmak na radnom mjestu i raspored kretanja u zajedničkim prostorima; prozračivanje, klimatizacija i čišćenje i dezinfekcija; nošenje zaštitnih maski za lice i vizira i slično.
  • U sklopu organizacije posla, potrebno je i razmotriti mogućnost organizacije smjenskog rada kako bi se postigla manja koncentracija ljudi u prostorima gdje se odvija djelatnost te kako bi se omogućilo da što manje osoba zbog kontakta na poslu završi u izolaciji u slučaju zaraze pojedinog djelatnika. Prema mogućnosti organizirati i urediti redovan rad od kuće za radna mjesta i radnike gdje je to moguće, kao i za situaciju rada iz karantene ili izolacije.
  • Obveza izbjegavanja izlaganja izvan radnog mjesta mora postati dio pisanih internih preventivnih uputa iza koje stoje ovlaštenici zaštita na radu u ime poslodavca. Epidemiološka anketa treba postati sastavni dio procesa povratka radnika na posao nakon duljeg odsustva zbog odmora, prilikom putovanja i periodički.
  • U slučaju epidemiološki suspektnog događaja, odgovorne osobe s epidemiološkom službom i liječnicima primarne zdravstvene zaštite svojih zaposlenika koordiniraju daljnje mjere obrade kontakata i dezinfekcije prostora.
  • NZZJZ PGŽ će pružiti savjetodavnu potporu ne samo iz aspekta epidemiološke službe, nego i redovne ponude iz spektra zaštite na radu koji se odnosi na "Osposobljavanje za rad na siguran način (radnika, ovlaštenika i povjerenika", "lspitivanje fizikalnih i kemijskih čimbenika u radnom okolišu", "osposobljavanje za zaštitu od požara“, “Tečaj za efikasnu i pravilnu uporabu pesticida". lsto tako Zavod provodi i „analize mikrobiološke čistoće objekta", "implementaciju i sudjelovanje u provedbi mjera za sprječavanje infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi", "nadzor nad mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije", "uvođenje i nadzor nad sustavom HACCP-a“ i drugo.

 

Slijedom prethodno navedenog, zamolili bi Vas da žurno iskomunicirate ovu preporuku prema poslodavcima na području obuhvata Vaše jedinice lokalne samouprave te nas povratno izvijestite.

 

S poštovanjem,

Civilna Stožer | Primorsko-goranska županija

Pročitano 2173 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

Zadnji sadržaj od: Rab Danas

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1