logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Nedjelja, 11 Listopad 2020 00:09

50 natjecatelja svih generacija na tradicionalnom udičarenju "Barbat 2020."

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Nakon nekoliko odgoda zbog loših vremenskih uvjeta u subotu, 10. listopada ipak je održano tradicionalno 31. natjecanje u udičarenju BARBAT 2020 - koje koje već tradicionalno organizira ŠRK Dolin iz Barbata.

 

Na ovogodišnjem listopadskom udičarenju sudjelovalo je 50 natjecatelja raspoređenih u 25 ekipa. Svaku ekipu činila su dva natjecatelja, a udičarilo se iz plovila različitih veličina koristeći se „tunjom“.

 

Nakon ranojutarnje podjele ješke kod rive ispred hotela „Barbat“, kaići, batane i brodice povezane u dugi tegalj, na čijem je čelu bio izletnički brod "Sardina", krenule su najprije do gradske luke pozdraviti zvonike, a zatim na mjesto ribolova u Barbatskom kanalu. Ribarilo se iz brodice od 10.00 do 14.00 sati i to isključivo na ruku, bez mogućnosti korištenja štapa, a svaki je natjecatelj mogao loviti s dvije tunje od kojih je svaka imala po tri udice. Po povratku natjecatelja, u 15.00 sati pristupilo se službenom vaganju ulova koje je pokazalo da je ostvaren relativno dobar ulov – 38,5 kg ribe.

 

 

Prvo je mjesto osvojio par Marko Ribarić i Ante Španjol s ulovom teškim 3,45 kg. Drugo je mjesto pripalo Ivanu Šegoti - Milu i Slobodanu Travašu s 3,20 kg ulovljene ribe. Njih dvojica ujedno su bili i najstariji natjecateljski par jer im zbir godina iznosi respektabilnih 146, no nisu nam htjeli reći koji je od njih stariji. Paru kojeg su činili Alen Rak i Dubravko Debelić, s ulovljenih 2,95 kg ribe, pripalo je treće mjesto. Najulov je ostvario Ivan Bačac podignuvši iz mora "kokota" od 490 grama.

 

Ono što već godinama krasi ovo natjecanje i na čemu naročito inzistiraju organizatori iz ŠRK „Dolina“ je sudjelovanje mladih koji nastavljaju čuvati dugu tradiciju rapskog ribolova. Ove su se godine tako među natjecateljima našle i dvije juniorske ekipe koje su činili Filip Krstinić i Mara Španjol te Patrik Jureša i Petar Debelić, no pored njih bilo je i pet kombiniranih natjecateljskih parova u sastavu djed - unuk/unuka i otac - sin.

 

 

Natjecateljski dio ovogodišnjeg udičarenja zaključen je u 19 sati službenim proglašenjem pobjednika s podijelom priznanja, a sve se nastavilo najprije zajedničkim čišćenjem ulovljene ribe, a zatim, uz dobro raspoloženje, i večerom na kojoj je naravno dominirao riblji meni.

Pročitano 2305 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1