logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Utorak, 13 Listopad 2020 19:40

Coach Franjo ili kako postati najbolja varijanta sebe

Autor:
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)

Osvajač niza klupskih i reprezentativnih medalja, kineziolog i vrhunski karatist, naš Rabljanin Franjo Maškarin egzistenciju je našao u Austriji radeći fizički posao koji nema nikakve veze s njegovom strukom, no jaka želja za trenerskim poslom odvela ga je u online sferu treniranja u kojoj sada vidi svoju budućnost.

 

Franjo Maškarin rođen je 1987. godine kao najmlađe dijete u obitelji s dva brata i dvije sestre. I njega, baš kao i brojne druge mlade ljude s otoka, školovanje je, nakon završene gimnazije, odvelo put kopna, u veće gradove i sveučilišne centre. Ipak do te 2006. godine, Rab je bio središte Franjinog univerzuma, i baš ono što mu je otok pružio u mnogočemu je odredilo njegovu daljnju životnu putanju. Naime, prije neminovnog rastanka s mjestom svojeg odrastanja Franjo se već kao član Karate kluba Rab-Enpi dobrano isticao svojim natjecateljskim postignućima. Karate je počeo trenirati u 2. razredu osnovne škole i danas rado ističe da su mu, uz roditelje, upravo klupski treninzi i trener Zdravko Naletina dali ono esencijalno pozitivno usmjerenje u životu, najprije da upiše gimnaziju na Rabu, a kasnije da prepozna svoju strast da postane trener i da upiše Kineziološki fakultet u Zagrebu. Uz puno prolivenog znoja i probijanja vlastitih mentalnih i tjelesnih granica, u Franji se razvio natjecateljski duh, koji ga je naučio da se jedino kroz naporan trud i rad postižu željeni rezultati.

- „Još jedna ključna osoba, osim roditelja i trenera, koja je odigrala ključnu ulogu u mojem razvoju bila je moja učiteljica Mira Belamarić koja je imala nevjerojatno puno strpljenja, pažnje i ohrabrujućih riječi za mene iako nisam bio baš najmirnije dijete u razredu,“ kazao nam je Franjo.

 

 Priprema za polaganje za viši pojas. Policijska postaja Rab. Lijevo Franjo Maškarin, desno Luka Grgurić (2001.)

Još jedna ambicija je otvaranje karate kluba u Kufsteinu. U jednom trenutku morat ću završiti svoj dosadašnji dnevni posao i u potpunosti se posvetiti trenerskom poslu. Malo je reći da živim za taj dan…

 

Upisom na Kineziološki fakultet u Zagrebu u jesen 2006. godine, zajedno sa svojim prijateljem iz djetinjstva Damjanom Padovanom, Franjo je prešao u Karate klub „Princ”. Ovaj rapski dvojac ubrzo se našao u klupskoj kata ekipi s Ivanom Ermencom, koji je po majci također Rabljanin, što se pokazalo savršenom formulom za početak stvaranja nezaboravne sportske karijere. Naime svaku kata ekipu čine po tri natjecatelja, a prilikom izvođenja pažnja sudaca usmjerena je na stvarnu demonstraciju značenja kate, na potpuno razumijevanje tehnika i smisla elemenata koji se izvode - od pravovremenosti, ritma, brzine, ravnoteže i žarišta snage, do ispravnog i pravilnog disanja, ispravnog usmjerenja pažnje i koncentracije.

 

 Franjo, Ivan i Damjan

 

Već iduće godine „rapski prinčevi“ postali su prvaci države i članovi seniorske nacionalne selekcije, a nedugo zatim i viceprvaci Europe na europskom prvenstvu za regije. U narednih osam godina osvajaju brojne medalje na međunarodnoj sceni. Pregršt medalje donose s turnira Zlatne lige, a Europsko prvenstvo za regije osvojili su 2 puta, dok su 4 puta bili viceprvaci i jednom brončani. Kao predstavnici nacionalne vrste u početku nisu bili te sreće, ali naporan trud i rad uvijek se isplati pa 2014. i 2015. godine osvajaju broncu na Europskim prvenstvima.

- „Kroz svoju karate karijeru imao sam čast trenirati pod nadzorom vrhunskih stručnjaka kao što su Tihomir Vidranski i Tihomir Grgić za karate, te Ivan Segedi za kondicijske pripreme. Od njih sam puno naučio van fakultetske naobrazbe. Tada sam i ja paralelno vodio treninge za početnike u karateu, grupne treninge rekreacije i individualne treninge za sportaše i rekreativce gdje sam prikupio neprocjenjivo iskustvo u radu s različitim skupinama ljudima“, kazao nam je Franjo.

 

Promocija - svibanj 2013. (Zagreb)

 

Po završetku Fakulteta s usmjerenjem - kondicijska priprema sportaša, Franjo 2012. godine upisuje doktorski studij na istoimenom fakultetu od kojega je zbog životne situacije morao odustati.

 

Prekretnica

Uz dogovor sa urednikom otočkog portala Rab Danas, jednom mjesečno pisat ću kolumnu na temu zdravog načina života, tu istu temu planiram u razmaku od tjedan dana prezentirati u eteru Radio Raba kako bi odgovorio na bilo kakva pitanja slušatelja na temu mjeseca. Svi ti razgovori bit će snimljeni i objavljeni na mom youtube kanalu u obliku podcasta.

„Sve je funkcioniralo savršeno dok sam bio student, živio u studentskom domu, hranio se u menzi, i dok mi je na kraju mjeseca od stipendije i vođenja treninga ostajalo viška novaca. Želja da se oženim za svoju dugogodišnju djevojku značila je da moram napustiti studentski dom i početi plaćati najamninu. Krajem ljeta 2015. godine, nepunih godinu dana nakon vjenčanja i s bebom na putu, našao sam se na prekretnici u životu.“

Ta je prekretnica Franji nudila dva izbora. Nastavak uspješne karate karijere u Zagrebu, ali bez mogućnosti samostalnog života zbog neadekvatne zarade i bez jasne vizije za budućnost, ili odlazak u Austriju „trbuhom za kruhom” gdje bi bio financijski “siguran” i u mogućnosti privređivati za sebe i svoju malu obitelj radeći fizički posao koji nema nikakve veze s njegovom strukom.

- „Iako sam morao ostaviti tek rođenog sina i suprugu u Zagrebu dok se ne snađem u inozemstvu i osiguram novi dom (što je potrajalo godinu dana), odabrao sam ovaj put, jer je nudio samodostatnost i mogućnost da se jednog dana na neki način vratim u trenerske vode.“

 

S vrlo slabim znanjem jezika jedina opcija za rad koja mu se u tom trenutku pružila bila je u firmi za izolacije u koju ga je preporučio šogor. Uslijedile su godine u kojima seovaj vrhunski sportaš posvetio svladavanju novih vještina potrebnih za novi posao i učenju njemačkog jezika. Nedugo zatim počeo je voditi karate treninge u gradiću sat vremena vožnje udaljenom od Kufsteina, gdje je radio. Čak se kratko vratio i u reprezentaciju kako bi sudjelovao na još jednom europskom prvenstvu. No, novi život u inozemstvu Franji je donio i negativne navike, zapostavljanje reda u prehrani i netreniranje.

Nećak Livio Maškarin potaknuo ga je da vrati kormilo na pravi smjer. Počeli su zajedno trenirati za 17 km dugu trail utrku Nacionalnim parkom Risnjak sa 700 mtara visinske razlike. Od nikakvog treninga do utrke dijelila su ga svega dva tjedna.

- „Bilo je to jedno od najtežih iskustava u životu. Nakon dugo vremena osjetio sam da sam opet na pravom putu. Od tada nisam stao trenirati. Osjetio sam što to znači NE biti u formi i znam što znači BITI u formi.“

 

Transformacije 

 

Početkom 2019. godine prelaskom na novi posao s boljim uvjetima rada, kreće u pravom smjeru.

- „Povremeno sam tijekom radnog vremena u mogućnosti slušati audio knjige i podcaste na temu pozitivnog stanja uma, prehrane i ostalih zdravih navika. Knjige "12 pravila za život" od Jordan Petersona i "Can't hurt me" od David Gogginsa jako su utjecale na mene i zacementirale su moju odlučnost da se vratim u trenerske vode i prenesem svoje znanje na djecu i odrasle", kaže Franjo koji je zahvaljujući toj odlučnosti Franjo u ožujku ove godine, uz stalan posao, i službeno započeo s radom kao online trener. Čak mu je i ova situacija s koronavirusom donijela nešto dobro. Naime, za vrijeme karantene na poslu se skratila satnica, pa je poklonjeno vrijeme, uz pomoć vjenčanog kuma Elvisa Matahlije,koristio za razvijanje „Coach Franjo“ koncepta online treninga. Čitavog travnja prenosio je besplatne svakodnevne treninge uživo na Instagramu i Facebooku, a sve s ciljem da sebi i svima koji žele trenirati s njim, zadrži imunitet, zdravlje, kondiciju i stanje uma na potrebnoj razini. Istovremeno započeo je i “Online fitness academy” edukaciju kod Marina Bašića, poznatog hrvatskog kondicijskog trenera, koja mu je pomogla da posao u kratkom roku digne na viši nivo. Vrlo brzo dobio je i prve klijente s kojima radi uspješne transformacije.

 

Napadači i ratnici

- „Moj slogan glasi „become the best version of yourself” ili „postani najbolja verzija sebe”. Da bismo to postigli trebamo razvijati zdrave navike koje sam podijelio na četiri segmenta; kvalitetan san, redovan trening, ljudska prehrana i ispravno stanje uma. Kako smatram da je osjećaj zajednice bitan, na Facebooku sam napravio dvije grupe. Prva grupa se zove „Napadači zdravih navika” te je otvorena za sve zainteresirane. Tu se mogu dobiti moji općeniti savjeti, postoji baza od preko 130 zdravih obroka usmjerenih na gubitak masnog tkiva i zadržavanje mišićne mase, a svako toliko objavimo video što i kako treniramo, kao i sve transformacije. Druga grupa, „Coach Franjo Ratnici” zatvorenog je tipa i rezervirana je samo za pretplatnike Coach Franjo programa. Tu na kraju svakoga dana objavljujemo slike obroka koje smo jeli taj dana, kako smo spavali i kako smo trenirali. Na taj način znamo da nismo sami u procesu te držimo jedni druge odgovornima. I tu također odgovaram na sva moguća pitanja u video ili pisanom formatu. Prednost online programa treninga jest i u tome što me u radu ne ograničava mjesto boravka. Nedavno sam ušao u dvoznamenkasti broj „ratnika” od kojih su svi osim jednog Rabljani razasuti po čitavoj Europi“, priča novopečeni online trener čija je veza s rodnim otokom ostala jaka, bez obzira na lokaciju njegovog prebivališta.

 

 Na Street Workout vježbalištu u parku Komrčar na Rabu

 

Neprekinuta veza s Rabom i ambiciozni planovi

Na Rabu se nalazi Franjina mnogobrojna obitelj, rodbina, prijatelji, puno poznanika i Rab će, kako sam kaže, zauvijek biti njegov dom.

- „Bez obzira što se moja budućnost nalazi u Austriji, moderna tehnologija mi omogućava da i dalje doprinosim zajednici na svojem otoku. Uz dogovor sa urednikom otočkog portala Rab Danas, jednom mjesečno pisat ću kolumnu na temu zdravog načina života, tu istu temu planiram u razmaku od tjedan dana prezentirati u eteru Radio Raba kako bi odgovorio na bilo kakva pitanja slušatelja na temu mjeseca. Svi ti razgovori bit će snimljeni i objavljeni na mom youtube kanalu u obliku podcasta. Ne isključujem u daljoj budućnosti niti vlastiti podcast s otočanima, pogotovo s onima za koje znam da u svojim životima već imaju ustaljene zdrave navike kako bi i svi ostali čuli da se isplati živjeti zdravim načinom života.

 

 S mentorom Marinom Bašićem nakon uspješno apsolviranih edukacija - Online fitness academy

 

Osim položene online Fitness akademije, odnedavno imam i trenerski Basic PRO coach certifikat. Radi se o sustavu treninga s niskom mogučnošću ozljede, koji je prilagodljiv svakom stupnju rekreativca s ciljem postizanja dugovječnosti i bolje kvalitete života. Novostečenim znanjem planiram daljnje usavršavati online programe, ali i početi voditi grupne programe uživo.

Još jedna ambicija koju želim ostvariti već ove jeseni, jest otvaranje karate kluba u Kufsteinu. Smatram da moja trenerska stručnost, karate karijera i želja za konstantnim napretkom, mogu uroditi plodom i u ovom području, a također se nadam da ću jednog dana s mojim budućim karatistima odraditi trening i na svom rodnom otoku, u karate klubu Rab-Enpi iz kojeg sam ponikao. Da bih to sve postigao i držao kvalitetu na visokom nivou, u jednom trenutku morat ću završiti svoj dosadašnji dnevni posao i u potpunosti se posvetiti trenerskom poslu. Malo je reći da živim za taj dan… Dalje u budućnost teško je gledati. Planovi su veliki, volje je puno. Tko zna, možda jednog dana završim i onaj započeti doktorski studij“, s osmijehom zaključuje Franjo Maškarin

Pročitano 1894 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1