Home Vijesti Rapski lovci obilježili spomendan svojeg nebeskog zaštitnika Svetog Huberta

Rapski lovci obilježili spomendan svojeg nebeskog zaštitnika Svetog Huberta

0
Rapski lovci obilježili spomendan svojeg nebeskog zaštitnika Svetog Huberta

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Crkva je u sv. Hubertu idealizirala sveca koji štiti i čuva divljač i koji određuje čvrsta pravila i običaje lovaca, a štovanje sv. Huberta postalo je moralni zakon u zaštiti prirode i okoliša. Njegov se dan obilježava svake godine 3. studenog svetim misama i misnim slavljima te lovačkim druženjima.

Rab danas oglas

 

Kako doznajemo od gospodina Željka Vidasa, predsjednika Lovačkog društva “Otok Rab”, na području Grada Raba i Općine Lopar nalazi se zajedničko otvoreno mediteransko lovište nizinskog tipa: VIII/102 – “RAB” koje se prostire na području katastarskih općina Barbat, Banjol, Mundanije, Supetarska Draga, Lopar i Kampor. Jedini dio otoka koji nije pokriven lovištem je poluotok Kalifront. U lovištu je nastanjena sitna divljač koja u svojemu staništu ima zadovoljavajuće prirodne uvjete, sa 120 pojilišta – lokava, a prostire se na ukupno 7.030 ha, od toga lovnih 6.261 ha.

 

Lovci među ostalim vode i brigu o održavanju brojnog stanja divljači u granicama dozvoljenog kapaciteta divljači propisanog lovnogospodarskom osnovom, nastoje spriječiti štete od divljači (muflona, jelena) koja ponekad zna odlutati s prostora šume Kalifront, provode mjere prehrane i prihrane, očuvanja i poboljšanja staništa propisanih lovnogospodarskom osnovom te ostale uobičajene mjere zaštite značajne za područje i vrste divljači koje obitavaju u rapskom lovištu. Osim toga, rapski su lovci kroz dugu povijest lovstva na otoku Rabu, volonterskim akcijama uvelike doprinijeli pošumljavanju goleti otoka, čišćenju šuma i plaža, izradi protupožarnih šumskih prosjeka i održavanju otočnih staza, a mnogi od njih, kada je trebalo znali su stati u obranu Domovine.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime