logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Četvrtak, 05 Studeni 2020 18:53

Aktualno stanje o novooboljelima od COVID-19 na otoku Rabu - Informacija Stožera CZ Grada Raba

Napisao/la Stožer CZ Grada Raba
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)

Prema današnjem podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Grada Raba, na Rabu su od 29.10.2020. do danas utvrđena tri nova slučaja oboljenja COVID-19. Radi se o kontaktima ostvarenima van otoka.

 

U tablici s evidencijom oboljelih u općinama i gradovima Primorsko-goranske županije, u Rabu se vode još se dva slučaja oboljenja, ali to je zbog primjene principa evidentiranja oboljelih prema mjestu njihovog prebivališta. Preciznije, riječ je o slučajevima zaraze osoba koje imaju prebivalište na Rabu, a koje već neko vrijeme borave van otoka. Njihova zaraza je utvrđena testiranjem izvan Raba i na otoku nisu ostvarile kontakte.

 

Kod svih su provedene sve potrebne epidemiološke mjere kako bi se pravodobno otkrili mogući zaraženi kontakti i spriječilo daljnje širenje bolesti. Među svim dosada obrađenim kontaktima nije bilo simptoma bolesti i svi su bliski kontakti pod epidemiološkom obradom te se prate u samoizolaciji. Trenutno na Rabu imamo četrdesetak (podaci variraju iz sata u sat) osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom u samoizolaciji zbog kontakta s oboljelim od COVID-19, a u rapskoj ispostavi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo redovito i prema ustaljenom rasporedu se provode testiranja.

 

Epidemiološka situacija na Rabu je trenutno pod kontrolom, a takva će ostati samo ako svi i nadalje budemo odgovorni. Minimum kojeg se moramo pridržavati je nošenje zaštitnih maski, održavanje socijalne distance uz učestalo pranje i dezinfekciju ruku. U slučaju pojave simptoma koji upućuju na moguću zarazu potrebno se pravodobno kontaktno izolirati i telefonski obavijestiti izabranog liječnika i po mogućnosti epidemiologa (na telefon 776 924).

 

Zahvaljujemo svima na suradnji i pozivamo sve sugrađane na savjesno pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka jer samo odgovornim ponašanjem svih nas možemo prevladati ovu pandemiju.

 

Pročitano 5623 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1