Ispiši ovu stranicu
Subota, 14 Studeni 2020 21:21

Veliko povećanje broja zaraženih COVID-om 19 na otoku Rabu - zabilježeno 18 novih slučajeva oboljenja

Napisao/la Stožer civilne zaštite Grada Raba
Ocijeni sadržaj
(7 glasa/-ova)

Od epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dobili smo obavijest o rezultatima danas obrađenih uzoraka kontakata oboljelih na Rabu. Zabilježeno je osamnaest novih slučajeva oboljenja, a svi su obiteljski ili bliski kontakti ranije oboljelih. Ako tome broju pridodamo oboljele iz izvješća od prije dva dana, broj zaraženih COVID-om 19 na otoku Rabu trenutno se popeo na 34.

 

Stožer civilne zaštite Grada Raba će Stožeru civilne zaštite Primorsko-goranske županije uputiti prijedlog za uvođenje nužnih epidemioloških mjera za područje Grada Raba, u trajanju od dvadeset dana, s ciljem da zaustavimo trend porasta broja oboljelih na Rabu. Ne čekajući dok se to provede, za područje koje je u nadležnosti Grada Raba, Stožer zabranjuje sve oblike okupljanja i druženja u prostorijama svih udruga, društava i mjesnih odbora.

 

U tijeku je provođenje epidemioloških mjera kako bi se otkrili mogući zaraženi kontakti i spriječilo daljnje širenje bolesti. Svi bliski kontakti su pod epidemiološkom obradom i prate se u samoizolaciji, a ono što je u ovoj situaciji dobro je da su i dalje svi oboljeli na liječenju u kući i da imaju blažu kliničku sliku.

 

S obzirom na pojavnost velikog povećanja broja oboljelih i opasnost od još bržeg širenja bolesti, što bi moglo prouzročiti nesagledive posljedice u funkcioniranju, kako javnih službi, prvenstveno zdravstvenih pa zatim obrazovnih i redom svih ostalih, tako i velikog dijela gospodarskih aktivnosti, u skladu s propisanom procedurom, Stožer civilne zaštite Grada Raba će Stožeru civilne zaštite Primorsko-goranske županije uputiti prijedlog za uvođenje nužnih epidemioloških mjera za područje Grada Raba, u trajanju od dvadeset dana, s ciljem da zaustavimo trend porasta broja oboljelih na Rabu.

 

Ne čekajući dok se to provede, za područje koje je u nadležnosti Grada Raba, Stožer zabranjuje sve oblike okupljanja i druženja u prostorijama svih udruga, društava i mjesnih odbora.

 

Za obiteljska okupljanja i druženja u privatnim objektima preporučujemo da se ograniče na što manji broj ljudi, a dajemo i opću preporuku starijim osobama i kroničnim bolesnicima da izbjegavaju mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi. Preporuka koja se odnosi na sve uzraste je da ne organiziraju i ne odlaze na veća druženja (npr. ribarenja i okupljanja nakon toga), gdje u relativno malom prostoru dulje vrijeme boravi veći broj ljudi.

 

I nadalje vrijedi obavijest za svakoga tko ima izražen neki od simptoma bolesti da se obavezno telefonski javi svom liječniku te da za to vrijeme izbjegava kontakt s drugim osobama.

 

Pozivamo sve na suradnju, jer malo odricanja kroz kratko vrijeme može nam na duži rok osigurati više zadovoljstva i zdravlja.

 

U Rabu 14. 11. 2020.

Pročitano 8160 puta