Home Vijesti Rab Archaeological (T)races | Predstavljena mobilna aplikacija koja vas vodi poučnim stazama i upoznaje s kulturnom baštinom otoka Raba

Rab Archaeological (T)races | Predstavljena mobilna aplikacija koja vas vodi poučnim stazama i upoznaje s kulturnom baštinom otoka Raba

0
Rab Archaeological (T)races | Predstavljena mobilna aplikacija koja vas vodi poučnim stazama i upoznaje s kulturnom baštinom otoka Raba

Foto: RabDanas

{gallery}RAT-online prezentacija{/gallery}

Biciklom ili pješice, uz aplikaciju možete istražiti 40 kilometara duge poučne staze s više od 30 arheoloških, sakralnih i etnografskih lokaliteta skrivenih u netaknutim otočnim krajolicima

Rab danas oglas

 

Sudjelovali su i Kata Barišić, direktorica tvrtke PokloniMe koja je bila izvođač aplikacije, načelnik Općine Lopar Josip Borić, zamjenik gradonačelnika Grada Raba Denis Deželjin, Emina Višnić, rukovoditeljica kulturnog programa Rijeke 2020 – EPK, Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke te Sonja Šišić, pročelnica županijskog UO za kulturu, sport i tehničku kulturu.

 

Riječ je o aplikaciji koja na zabavan i edukativan način objedinjuje tri poučne staze koje se protežu kroz Kampor (staza Capo Fronte), Lopar (staza Epario) i Supetarsku Dragu (staza Frux). Služeći se aplikacijom moguće je proći 34 info točke bogate zanimljivostima o dosad neistraženoj prirodnoj i kulturnoj baštini otoka – arheološkim, sakralnim i etnografski značajnim lokalitetima ili područjima.

 

Aplikacija je svojevrsna nadogradnja istoimenog projekta iniciranog u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. U prvoj fazi projekta, koja je javnosti predstavljena u lipnju ove godine, uređene su poučne staze, dok je u drugoj fazi izrađena interaktivna mobilna aplikacija kao svojevrsni vodič za individualno istraživanje otoka ili kao pripomoć prilikom vođenih tura.

 

 

Aplikacija objedinjuje navigaciju, proširenu stvarnost (virtualne likove), audio i video sadržaje, razne zanimljivosti, pitalice, igrice i AR fotografiranje te ima ugrađenu statistiku i sustav nagrađivanja. Na Google Playu i App Storeu dostupna je na hrvatskom i engleskom jeziku, a za sljedeću godinu najavljena je njena nadogradnja za njemački i talijanski jezik.

„Na jednostavan, razumljiv i zabavan način prezentirano je tisućljetno kulturno nasljeđe otoka koje je do sada većim dijelom bilo nepoznato čak i Rabljanima, a s druge strane pruženi su utemeljeni podaci koji se baziraju na relevantnoj literaturi i istraživanjima te u cjelokupnom projektu moram istaknuti ulogu naših stručnih suradnika – arheologa Ane Konestre i Ranka Starca te tvrtke PokloniMe koja je bila izvođač aplikacije. Iako aktualnu pandemiju nismo mogli predvidjeti, čini se da je projekt došao u pravom trenutku jer otvara mogućnosti za aktivan, interdisciplinaran, edukativan, i što je u ovom trenutku najvažnije, siguran vid provođenja slobodnog vremena ili godišnjeg odmora u prekrasnoj, čistoj i očuvanoj prirodi“, kazala je Tonka Kavran, ravnateljica Centra za kulturu Lopar i voditeljica projekta Rab Archaeological (T)races.

 

 

Aplikacija objedinjuje navigaciju, proširenu stvarnost (virtualne likove), audio i video sadržaje, razne zanimljivosti, pitalice, igrice i AR fotografiranje te ima ugrađenu statistiku i sustav nagrađivanja. Na Google Playu i App Storeu dostupna je na hrvatskom i engleskom jeziku, a za sljedeću godinu najavljena je njena nadogradnja za njemački i talijanski jezik.

 

Ljubitelji prirode i aktivnog života mogu odabrati hoće li staze Rab Archaeological (T)races proći pješice ili biciklom, a prilagođene su gotovo za sve uzraste.

„Aplikacija je sadržajno prilagođena korisnicima različitih interesa, djeci, odraslima, rekreativcima i sportašima, zaljubljenicima u arheologiju i onima koji žele znati više. Prezentira i valorizira arheološku baštinu, ali i prekrasne rapske krajolike. Vjerujemo, o čemu svjedoče i dosadašnja iskustva, da će ovaj projekt biti motiv dolaska na otok brojnih gostiju iz Hrvatske i inozemstva te pozivnica lokalnom stanovništvu da doživi rapske staze iz drugačije perspektive“, rekla je Katarina Ribarić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab i članica projektnog tima.

 

 

Uz navigaciju i informacije o samim lokalitetima, aplikacija pruža i niz zanimljivosti, legendi i predaja vezanih za otok i život na njemu. Uz mnoge pozitivne reakcije i veliki interes medija, projekt su posebno prigrlili otočani.

„Dobili smo zanimljiv i atraktivan sadržaj koji kombinira kulturni i jedan od najbrže rastućih oblika turizma – aktivni turizam. Također, potaknuta su istraživanja do sada neistraženih arheoloških lokaliteta, a samim time stvaramo preduvjete za njihovu zaštitu. I na kraju, jedna od najvećih vrijednosti ovog projekta je edukacija, prije svega lokalnog stanovništva o bogatstvu koje naš otok ima, jer tek kada lokalno stanovništvo shvati čime sve raspolažemo, počet će cijeniti svoj otok još i više“, izjavio je Luka Perčinić, voditelj marketinga TZG Raba i član projektnog tima.

 

Rab Archaeological (T)races zajednički je projekt Centra za kulturu Lopar, Pučkog otvorenog učilišta Rab te Turističke zajednice Općine Lopar i Turističke zajednice Grada Raba koji se provodi u partnerstvu s Institutom za arheologiju i Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka. Aplikacija je izrađena uz financijsku potporu Grada Raba i Općine Lopar.

 

 

Premda nije mogao sudjelovati u online predstavljanju, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić oglasio se izjavom:

„Projektom Rab Archaeological (T)races stvorena je fantastična podloga koja omogućuje daljnji rad na prepoznatljivosti i popularizaciji otoka, posebno njegove baštine skrivene među netaknutim krajolicima. Kombinacijom kulturne baštine, prirodnih ljepota, outdoor aktivnosti i moderne tehnologije omogućen je poseban doživljaj otoka na aktivan i zabavan način, namijenjen širokoj lepezi posjetitelja. Izradom interaktivne mobilne aplikacije učinjen je iskorak u promociji Raba, a domicilnom je stanovništvu omogućeno bolje upoznavanje otočnog identiteta što je od velikog značaja za njegovo daljnje očuvanje. Grad Rab će, kao i do sada, podupirati projekte koji promiču naš grad i otok na karti top destinacija, posebno van glavne sezone, i koji doprinose boljitku naše zajednice. Zajedničkim naporima i inovativnošću u daljnjem radu nastojat ćemo što bolje konkurirati na turističkom tržištu“, kazao je Grgurić.

 

Projektni tim poziva sve ljubitelje sporta, aktivnog života, arheologije i povijesti da istraže rapsku kulturnu baštinu i prirodne ljepote te da novu aplikaciju koriste tijekom cijele godine. Za iduću godinu u planu je edukacija za turističke, bike i planinske vodiče te nove edukativne i sportsko–rekreativne aktivnosti na poučnim stazama.

 

Više pojedinosti o projektu i aplikaciji svi zainteresirani mogu pronaći na službenoj web stranici – https://rabarchaeologicaltraces.com/

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime