Home Vijesti Dodatni poticaji trebali bi zainteresirati poduzetnike da svoje sadašnje poslovanje premjeste u radnu zonu Mišnjak

Dodatni poticaji trebali bi zainteresirati poduzetnike da svoje sadašnje poslovanje premjeste u radnu zonu Mišnjak

0
Dodatni poticaji trebali bi zainteresirati poduzetnike da svoje sadašnje poslovanje premjeste u radnu zonu Mišnjak

Foto: RabDanas

 

Po treći puta donosi se odluka o prodaji, ali na način se u natječaj uvrste (na cijenu od 204,59 kn po m2) i olakšice na ponuđenu cijenu, i to tako da ih ostvaruje samo onaj ponuditelj koji je u trenutku podnošenja ponude za kupnju nekretnine registriran za obavljanje neke od djelatnosti temeljem koje se ostvaruje pravo na olakšicu te koji takvu djelatnost planira obavljati na nekretnini za koju se natječe.

Rab danas oglas

O radnoj ili poslovnoj zoni Mišnjak govori se već godinama. 2015. godine, kada je aktualna vlast došla na čelo grada i zatekla nezavršeno, zatvoreno gradilište, nerealizirane i zastavljene ugovore, dugove prema izvođačima… Tada je čvrsto odlučeno zonu završiti i staviti je u funkciju. Zaustavljene radove valjalo je realizirati, te ugovoriti preostale za njezin završetak. To je i učinjeno, te je zona već od početka ove godine spremna primiti prve korisnike. 

 

Grad Rab je projekt izgradnje nove infrastrukture unutar PZ Mišnjak u rujnu 2017. godine prijavio na Javni poziv u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., za financiranje razvoja infrastrukture poduzetničkih zona. Projektni prijedlog Grada Raba je prihvaćen te je između Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Grada Raba u lipnju 2019. zaključen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje gradnje nove infrastrukture unutar PZ Mišnjak. Projekt je završen u siječnju 2020. godine, a ukupna vrijednost svih elemenata projekta iznosila je 13,7 milijuna kuna. U okviru projekta izgrađeno je 1.400 m vodovoda DN 100, objekti vodovoda (hidroforska stanica i prekidna komora Mišnjak, V=100 m³), 1.150 m fekalne kanalizacije (DN 300), 1.170 m oborinske kanalizacije (DN 300), 3.000 m DTK mreže, sustav javne rasvjete s 52 rasvjetna stupa unutar zone i 19.910 m² prometnica s nogostupom, parkiralištima i zelenim pojasom uz prometnice. 

 

Do ovoga je već prije bilo uloženo cca 15,4 mil. kn (ravnanje platoa, izgradnja pristupne ceste i dr.), tako da možemo reći da je u radnu zonu potrošeno ukupno nešto manje od 30 mil. kuna.

 

Za svaku od navedenih parcela izveden je priključak na sustav javne vodoopskrbne mreže i sustav odvodnje fekalne kanalizacije, na odvodnju oborinskih voda, energetski niskonaponski priključak i do njih je položena distributivna telekomunikacijska kanalizacija, a kroz čitav obuhvat zone izgrađena je cestovna infrastruktura s postavljenom javnom rasvjetom.

 

 

Svrha poduzetničke zone Mišnjak je doprinijeti razvoju lokalnog gospodarstva, poticanju novih investicija i stvaranju novih radnih mjesta u Gradu Rabu. Osim toga, izgradnjom poduzetničke zone stvorena je mogućnost da se stambene zone u gradu oslobode od proizvodnih djelatnosti, trgovina građevinskim materijalom i skladišta, a poduzetnicima se otvaraju razvojne mogućnosti koje na sadašnjim lokacijama nisu mogli ostvariti.

Gradsko vijeće Grada Raba do sada je dva puta donosilo odluku o raspisivanju natječaja za prodaju, prvi puta 29. studenoga 2019. godine, a potom 27. svibnja 2020. godine. Niti na jednom od ova dva natječaja nije bilo prihvatljivih ponuda.

 

Cijena na prvom natječaju bilo je 283,91 kn po m2, a cijena na drugom 204,59 kn po m2 (na temelju procjene tržišne vrijednosti ovlaštenog sudskog vještaka, odnosno po reviziji procjene).

 

Po treći puta donosi se odluka o prodaji, ali na način se u natječaj uvrste (na cijenu od 204,59 kn po m2) i olakšice na ponuđenu cijenu, i to tako da ih ostvaruje samo onaj ponuditelj koji je u trenutku podnošenja ponude za kupnju nekretnine registriran za obavljanje neke od djelatnosti temeljem koje se ostvaruje pravo na olakšicu te koji takvu djelatnost planira obavljati na nekretnini za koju se natječe. Olakšica u visini od 30% odnosi se na obavljanje proizvodne ili prerađivačke djelatnosti, te za preseljenje djelatnosti iz stambenog područja Grada Raba, a 10% za obavljanje ostalih uslužno servisnih djelatnosti. Bez obzira na visinu ostvarene olakšice, kupoprodajna cijena nekretnine ne može iznositi manje od 15 EUR/m2 u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju HNB-a na dan plaćanja.

 

Dodatno, Grad Rab zadržao je pravo na povrat iznosa za koji je umanjena kupoprodajna cijena temeljem navedene olakšice ukoliko unutar roka od 5 godina od dana sklapanja ugovora nekretninu upotrebljava suprotno namjeni odnosno ukoliko ne obavlja djelatnost za koju je dobio olakšicu, ukoliko promjeni prebivalište ili ne preseli iz stambenog područja. Grad Rab zadržao je i pravo nazadkupnje. Također, kupac ima obvezu u roku od 18 mjeseci kupljenu nekretninu staviti u funkciju.

 

 

Svrha poduzetničke zone Mišnjak je doprinijeti razvoju lokalnog gospodarstva, poticanju novih investicija i stvaranju novih radnih mjesta u Gradu Rabu. Osim toga, izgradnjom poduzetničke zone stvorena je mogućnost da se stambene zone u gradu oslobode od proizvodnih djelatnosti, trgovina građevinskim materijalom i skladišta, a poduzetnicima se otvaraju razvojne mogućnosti koje na sadašnjim lokacijama nisu mogli ostvariti.

 

U Gradu vjeruju da će ovakvim dodatnim poticajima zainteresirati poduzetnike da svoje sadašnje poslovanje premjeste u zonu, te potaknuti one koji planiraju pokrenuti nove investicije.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime