Home Vijesti Na Rabu trenutno 12 oboljelih osoba od COVID-19 – utvrđeno 6 novih slučajeva u proteklih tjedan dana

Na Rabu trenutno 12 oboljelih osoba od COVID-19 – utvrđeno 6 novih slučajeva u proteklih tjedan dana

0
Na Rabu trenutno 12 oboljelih osoba od COVID-19 – utvrđeno 6 novih slučajeva u proteklih tjedan dana

Foto: RabDanas

 

Prema evidencijama epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo trenutno je na Rabu 12 oboljelih osoba od COVID-19 bolesti.

Rab danas oglas

 

U proteklih tjedan dana uzeta su 172 brisa NF u svrhu testiranja na SARS-CoV-2 virus, a na 110 do sada obrađena uzorka utvrđeno je 6 novih slučajeva oboljenja koji se prate u izolaciji. U samoizolaciji se trenutno prati 30 osoba u bliskom kontaktu s oboljelima.

 

U tijeku je cijepljenje prioritetnih skupina

Na Rabu je u tijeku prva faza cijepljenja protiv bolesti COVID-19 temeljem provedbenog Plana Ministarstva zdravstva u Hrvatskoj sa Pfizer-BioNTech cjepivom Comirnaty, a prioritetne skupine su definirane. Obzirom da su doze cjepiva ograničene u prvoj prioritetnoj fazi od 7. siječnja 2021.cijepilo se 36 zdravstvenih djelatnika i zaposlenika u zdravstvu rapskih ispostava Doma zdravlja, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, privatnih specijalističkih ordinacija, ljekarni i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. U Psihijatrijskoj bolnici Rab 12. i 13. siječnja 2021. cijepljeno je 77 zaposlenika i 164 pacijenata, a planirano je još cijepiti 50 osoba tijekom ovoga tjedna. Primjena druge doze istoga cjepiva planirana je za 21 dan.

 

Nakon realizacije cijepljenja prioritetne prve faze, a sukladno dobivenim količinama cjepiva očekujemo cijepljenje opće populacije, točnije zainteresiranih kroničnih bolesnika i osoba starijih od 65 godina, koji su se odlučili na tu najučinkovitiju zaštitu kod njihovih liječnika obiteljske medicine, kao i u rapskoj ispostavi Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo, nakon čega će se cijepljenje omogućiti i ostalom stanovništvu. Cijepljenje je dobrovoljno i preporučeno od strane HZJZ.

 

Poruka je jasna, cjepivo je sigurno i potrebno je cijepiti se u čim većem broju, kako bi zaštitili jedni druge, posebno one najosjetljivije i kako bi zajedno zaustavili ovu epidemiju.

 

Isto tako doprinos smanjenju porasta broja oboljelih možemo dati pridržavanjem i poštivanjem propisanih epidemioloških mjera. Svi smo pozvani izbjegavati nepotrebne bliske kontakte, a u slučaju pojave simptoma bolesti obavezno se telefonski konzultirati s odabranim liječnikom, ostati u samoizolaciji i poštivati preporuke epidemiologa.

 

U Rabu 13.1.2021.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime