logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Nedjelja, 17 Siječanj 2021 13:12

LAGUR Tramuntana - Turističkoj zajednici Općine Lopar dodijeljena sredstva za projekt „Čovik i more – ribarska i pomorska baština Lopara“

Napisao/la Petra Aničić, voditeljica - LAGUR Tramuntana
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)

15. siječnja 2021. zaprimljena je i posljednja Odluka o dodjeli sredstava u okviru 1. FLAG natječaja, a kojom je dodijeljeno 2.465.367,70 kn Turističkoj zajednici Općine Lopar za projekt „Čovik i more – ribarska i pomorska baština Lopara“.

 

Izgradnjom centra očuvat će se ribarska i pomorska baština Lopara, zaštititi izložbene postave, izraditi maketa tradicionalnog plovila područja, interpretirati načini lova ribe i izrade alata, izraditi Rječnik starih riječi, izraza i psovki sa područja Lopara, izraditi Jelovnik sa tradicionalnim receptima ribljih jela a ista jela, tj načini pripreme će se snimati i postaviti na multimedijalne toteme kako bi bili dostupni posjetiteljima.

Radi se o iznimno značajnom projektu, obzirom da je uz nadogradnju zgrade Turističke zajednice Općine Lopar predviđeno formiranje multimedijalnog/interpretacijskog centra ribarske i pomorske baštine. Opći cilj projekta je doprinijeti zaštiti, očuvanju i vrednovanju loparske kulturne i prirodne baštine kao temelja za održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja Lopara. Projektom se želi promovirati tradiciju ribarskog kraja, ribarstvenu, akvakulturnu i pomorsku baštinu područja Lopara te ojačati i iskoristiti prednosti koje se odnose na okoliš u ribarstvenom i akvakulturnom području.

 

Izgradnjom centra očuvat će se ribarska i pomorska baština Lopara, zaštititi izložbene postave, izraditi maketa tradicionalnog plovila područja, interpretirati načini lova ribe i izrade alata, izraditi Rječnik starih riječi, izraza i psovki sa područja Lopara, izraditi Jelovnik sa tradicionalnim receptima ribljih jela a ista jela, tj načini pripreme će se snimati i postaviti na multimedijalne toteme kako bi bili dostupni posjetiteljima. Projektnim aktivnostima će se na jednom mjestu objediniti i očuvati bogato nasljeđe za buduće naraštaje, na pristupačan način prikazati način života na području Lopara te obogatiti turistička ponuda.

 

Projektna prijava je pripremana tijekom proljeća 2020., usprkos negativnim trendovima uzrokovanim pandemijom COVID-19. Upravo su optimističnim pristupom i profesionalno pripremljenim prijavama svi prijavitelji na 1. FLAG natječaj dokazali da na području LAGUR-a ima kvalitetnih projektnih ideja i sposobnih kadrova za pripremu europskih projekata.

 

LAGUR Tramuntana je na 1. FLAG natječaju za provedbu mjere 2.A.1. „Razvoj turističkih sadržaja povezanih s tradicijom ribarskog kraja“ odabrao sva 4 prijavljena projekta i sva 4 su potvrđena sa strane Uprave ribarstva, te je pred nama vrijeme provedbe projekata. Kako smo i ranije naglašavali, LAGUR Tramuntana će i u buduće podržavati razvojne projekte i inicijative koji su u skladu s važećom LRSR te općenito, održivim razvojem ribarstvenog područja LAGUR-a Tramuntana.

Pročitano 747 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1