logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Nedjelja, 21 Ožujak 2021 09:41

VRELO d.o.o. | Svjetski dan voda ove godine pod motom "CIJENITE VODU"

Napisao/la Vrelo d.o.o.
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka što je predloženo na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine i od tada diljem svijeta se na ovaj dan progovara o temama vezanim uz vode. Taj dan ukazuje na važnost pitke vode i održivog upravljanja vodnim resursima.

 

Što voda znači vama?

Voda znači različite stvari različitim ljudima. U domu, školi i na radnim mjestima voda može značiti zdravlje, higijenu, dostojanstvo i priliku.

 

Ovogodišnji Dana voda obilježava se pod motom CIJENITE VODU!

S obzirom na postojeće epidemiološke okolnosti Komunalno društvo Vrelo d.o.o. i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji sa Srednjom školom Markantuna de Dominisa Rab, Osnovnom školom Ivana Rabljanina i Dječjim vrtićem Pahuljica obilježava Dan voda na satovima prirode i biologije razmatrajući:

  • Zašto je vama voda važna?
  • Kako voda različito utječe na žene i muškarce?
  • Kakvu ulogu voda igra u vašim kulturnim običajima?
  • Kakvu ulogu voda igra u vašem domu, na radnom mjestu ili u školi?
  • Kakvu će ulogu voda igrati u vašoj budućnosti?
  • Što biste promijenili u vezi vode na vašem području?
  • Za što najviše koristite vodu?
  • Kako voda utječe na hranu koju jedete?

 

Odgovore na prethodno postavljena pitanja može dati svatko od nas i na taj način pridružite se razgovoru #WorldWaterDay.

 

Vode otoka Raba – „Voda ga žednog napoji, a briga za okoliš ljepotom ga odijeva…“

„Otoci su kao izdvojeni biseri na morskim pučinama. Oni odišu krajolikom mediterana, okruženi su morskim plavetnilom i omeđeni obalama. I ma koliko veliki bili njihova je sudbina ista, jer otoci su svojevrsni zatvoreni prostor. Sve što se na otoku događa podložno je zakonima netaknute prirode. Ne naseljeni otoci tako i funkcioniraju, ostaju netaknuti i čisti biseri koji vire iznad morskih površina. No, kada otok nasele ljudi, istog časa oni moraju preuzeti i najveći dio brige za očuvanje posebnosti krajolika, sklada i suživota postojeće flore i faune. I zato, isto kao što voda znači svojevrstan preduvjet za život na otoku, tako i odvodnja otpadnih voda znači brigu za tlo i maksimalno očuvanje čistoće, osobito plićeg dijela cijelog otočkog morskog prstena."

Rabljani su odavno razumjeli tu formulu života, a "Vrelo" d.o.o. kao komunalno društvo, na dobrom je putu da je zauvijek i riješi. Projektna dokumentacija je pripremljena, jedan dio projekata već odrađen, a nešto je i trenutno u tijeku izgradnje. Rab i njegove obale bit će posve čisti na ponos domaćina i svih gostiju koji ga rado posjećuju.

Pročitano 583 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1