Home Vijesti Mladi Streljački klub “Felix Arba” širi sportsku ponudu otoka Raba

Mladi Streljački klub “Felix Arba” širi sportsku ponudu otoka Raba

0
Mladi Streljački klub “Felix Arba” širi sportsku ponudu otoka Raba

Foto: RabDanas

 

Ideja i vizija: praktično i klasično streljaštvo, u jednom klubu

“Streljaštvo na Rabu ima dugu tradiciju, još od strijeljanja srednjovjekovnim samostrelom, koju danas baštini svjetski poznata Udruga rapskih samostreličara. Streljački klub “Felix Arba”, orijentiran je k multidisciplinarnim opcijama streljaštva. Ideja im je da u klubu i na otoku Rabu, razvijaju discipline praktičnog streljaštva, ali isto tako da se ozbiljno bave i disciplinama klasičnog streljaštva, te da ove oblike sportskog streljaštva približe javnosti, ali i svojoj otočkoj zajednici. Praktično streljaštvo je dinamično gađanje na poligonu, na više meta s izmjenama spremnika, te promjenom položaja strijelca, a unutar najstrožih pravila sigurnosti, dok je klasično streljaštvo kraljica i osnova svih streljačkih sportova gdje strijelci, u statičnom položaju, ili stavu nastoje postići čim bolji rezultat na meti, prema pravilima natjecanja”, pojašnjavaju u Klubu.

Rab danas oglas

 

 

Klasično streljaštvo zastupljeno je kroz discipline HSS (Hrvatskog streljačkog saveza): Mali kalibar – serijska malokalibarska puška, malokalibarski pištolj, vojnička puška 7.92 mm, PAP 7.62 mm, veliko kalibarski pištolj, veliko kalibarski revolver, zatim zračni program (pištolj i puška) i leteće mete. Tu su i Long range – dalekometni turniri, koji se danas organiziraju u više gradova u Hrvatskoj, a na njima se gađa na udaljenostima 50m, 100m (za MK pušku s optikom), te na 300m i 600 m za vk puške s optikom – popularni snajper kupovi. Praktično i akciono streljaštvo predstavlja dinamične sportske streljačke discipline, a zanimljive su i natjecanja u disciplinama streljaštva repordukcijama starog oružja na necjeloviti naboj, koja se u Hrvatskoj održavaju u organizaciji nekoliko klubova

Predsjednik kluba Vladimir Tomulić, ističe kako žele sudjelovati na svim natjecanjima lokalnog i županijskog ranga, sve do državnog i međunarodnog nivoa, a također bi htjeli, kada se za to steknu uvjeti, organizirati natjecanja na budućoj rapskoj streljani.

– “Osim obogaćenja turističke i sportske ponude grada Raba, na taj bi način omogućili bavljenje streljačkim sportom i najmlađoj generaciji Rabljana. Naravno, naša su vrata otvorena i svim ostalim žiteljima Raba koji imaju želju baviti se streljaštvom na manje zahtjevan, rekreativan način”, kazao je Tomulić koji je također pohvalio suradnju s Gradom Rabom po pitanju riješavanja molbe Kluba da im se na području Barbata (R6-1), gdje se prema UPU 41, u sklopu budućeg sportsko-rekreacijskog centra (motokros staza i streljana), predviđa gradnja streljane, dodijeli vanjski prostor, odnosno zemljište u svrhu privremenog korištenja za treninge gađanja.

– “Takvim bi se privremenim vježbalištem, pored našeg Streljačkog kluba, mogla koristiti i četiri lovačka društva na otoku, te primjerice pripadnici lokalne postaje MUP-a na otoku Rabu, pa vjerujemo da bi iz ove inicijative mogla proizaći višestruka društvena korist za otočku zajednicu. Uz angažman Grada koji se zauzeo za rješavanje ovog problema, očekujemo da ćemo kroz izvjesno vrijeme, klupske aktivnosti početi provoditi i na našem otoku”, poručuje Tomulić

 

Premda Streljački klub “Felix Arba” postoji tek nešto više od pola godine, njegovi su članovi već bili na dva treninga izvan otoka – jednom u Istri na civilnom strelištu “Ritoša Target”, te na vojnoj strelištu “Kovačevo”, a od rezultata mogu se pohvalit osvojenim prvim mjestom u gađanju karabinom na lovačku metu – srnjak, koje je održano 19. rujna 2020. na civilnom strelištu Ritoša Target u Vižinadi.

 

Sve aktivnosti kluba možete pratiti na službenoj facebook stranici klikom OVDJE

 

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime