logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Petak, 22 Siječanj 2016 10:40

Hitna helikopterska medicinska služba do daljnjega ukinuta

Autor:
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)

Više od 12 tisuća potpisa za nastavak rada hitne helikopterske medicinske službe stiglo je u ruke predsjednika Sabora. Donijeli su ih predstavnici udruga u zdravstvu, prometu i Otočnog sabora, koji traže da se nedavno završen pilot projekt nastavi.

Pacijenti s otoka su od 9. siječnja, zbog završetka pilot-projekta Ministarstva zdravlja, ostali bez usluga Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS). Time se sustav hitne medicinske pomoći vratio se na prijašnji model rada, koji za prijevoz hitnih pacijenata uključuje korištenje vojnih helikoptera koji su i dosad bili dio projekta HHMS-a.

U sklopu projekta HHMS-a, od njegova početka 9. rujna do 31. prosinca 2015. bilo je 219 hitnih intervencija, a svi su pacijenti prevezeni u bolnicu u okviru tzv. »zlatnog sata«. Najviše je intervencija bilo upravo na području otoka Raba.

Dva helikoptera opremljena za medicinske intervencije polijetala su iz baza na Krku i Braču, a za pružanje HHMS-a uvježbano je i deset medicinskih timova.

"Mi kao zemlja otoka, mi to izuzetno trebamo. Do sada je postojala pomoć vojske, međutim to nije ta prava služba kakva bi trebala postojat kao u Europi", rekla je pokretačica peticije Mirta Grandić.

Udruge smatraju da je hitna helikopterska služba najpotrebnija otocima na kojima živi 130 tisuća stanovnika, a s turistima ta se brojka ljeti  utrostručuje.

"Pilot projekt je dokazao da je takva zdravstvena zaštita potrebna, a pogotovo na otocima kad znamo da na otocima prve skupine liječnik je na otoku, a pokriva još 3 otoka", kazao je Denis Barić, predsjednik Udruge Otočni sabor.

Hitna helikopterska medicinska služba korisna je i potrebna Hrvatskoj, kako zbog njenih stanovnika, tako i turista, poručili su nakon sastanka u srijedu predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner i predstavnici udruga koje su pokrenule peticiju za nastavak rada takve službe. Najavljuju da će o problematici ubrzo razgovarati nakon što se formira Vlada RH i nadležni ministar započne s radom.

Pročitano 1571 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

seakayakcroatia