Home Vijesti O more, ti nepregledno groblje bez spomenika – Sjećanje na žrtve pomorske tragedije kod otočića Trstenika

O more, ti nepregledno groblje bez spomenika – Sjećanje na žrtve pomorske tragedije kod otočića Trstenika

0
O more, ti nepregledno groblje bez spomenika – Sjećanje na žrtve pomorske tragedije kod otočića Trstenika

Foto: RabDanas

 

Od devetnaest putnika, spas je našlo samo njih troje; petnaestogodišnja, sada već pokojna, Marica Matić, šesnaestogodišnji Marijan Pičuljan i sedamnaestogodišnja Nataša Valovičić, učenici Ekonomske škole u Malom Lošinju.

Rab danas oglas

 

I ove godine, na 59. godišnjicu tragedije, u organizaciji Grada Raba i vjernih čuvara ove tradicije, Borisa Dumičića i Josipa Fafanđela, te uz nazočnost predstavnika Grada Raba, Matka Krstačića i Udruge pomorskih kapetana otoka Raba, Marka Sandalića, vijenac su u more položili preživjeli učenici, Nataša Tijan i Marijan Pičuljan, a tiha počast uz položeni vijenac, cvijeće i zapaljene svijeće, odana je i kod spomenika na Trsteniku.

 

“O more, more, mi te opet, eto, upoznasmo, mi nemoćni ljudi pred tobom, razdirani od tebe zadanom nam novom tugom. Gledasmo te privlačiva, povjerljiva, u svojoj tišini blistave pučine, da za čas u svom strašno razmahanom bjesnilu nesmiljeno uništiš tolike živote naše djece, a zatim da nas opet svojom divotom osvajaš – ti nepregledno groblje bez spomenika”, opjevao je Niko Pinčić svojim stihovima natopljenima bolom ovu nezapamćenu tragediju u kojoj su pored vlasnika barke Josipa Španjola živote izgubili: Josip Kuparić iz Kampora, Tomislav Karlić iz Kampora, Marija Mikelić iz Banjola, Ljubica Debelić iz Banjola, Mirjana Keko iz Barbata, Ljubica Španjol iz Banjola, Tereza Kordić iz Barbata, Nikola Pereza iz Raba, Ivan Španjol iz Banjola, Franjo Blagdan iz Palita, Slavko Španjol iz Banjola, Ante Franelić iz Lopara, Smiljka Travaš iz Barbata, Marija Debelić iz Banjola i Ljubica Mikelić iz Banjola.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime