logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Srijeda, 28 Travanj 2021 06:32

O more, ti nepregledno groblje bez spomenika - Sjećanje na žrtve pomorske tragedije kod otočića Trstenika

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)

Na osami otočića Trstenika spomenik - galeb slomljenih krila čuva bolna sjećanja na stradalu rapsku mladost. Orkansko nevrijeme toga je kobnoga poslijepodneva 27. travnja 1962., svojom nemilosrdnom snagom potopilo petmetarsku drvenu barku i u dubine razbiješnjelog mora odnijelo petnaest mladih života i vlasnika barke.

 

Od devetnaest putnika, spas je našlo samo njih troje; petnaestogodišnja, sada već pokojna, Marica Matić, šesnaestogodišnji Marijan Pičuljan i sedamnaestogodišnja Nataša Valovičić, učenici Ekonomske škole u Malom Lošinju.

 

I ove godine, na 59. godišnjicu tragedije, u organizaciji Grada Raba i vjernih čuvara ove tradicije, Borisa Dumičića i Josipa Fafanđela, te uz nazočnost predstavnika Grada Raba, Matka Krstačića i Udruge pomorskih kapetana otoka Raba, Marka Sandalića, vijenac su u more položili preživjeli učenici, Nataša Tijan i Marijan Pičuljan, a tiha počast uz položeni vijenac, cvijeće i zapaljene svijeće, odana je i kod spomenika na Trsteniku.

 

"O more, more, mi te opet, eto, upoznasmo, mi nemoćni ljudi pred tobom, razdirani od tebe zadanom nam novom tugom. Gledasmo te privlačiva, povjerljiva, u svojoj tišini blistave pučine, da za čas u svom strašno razmahanom bjesnilu nesmiljeno uništiš tolike živote naše djece, a zatim da nas opet svojom divotom osvajaš – ti nepregledno groblje bez spomenika", opjevao je Niko Pinčić svojim stihovima natopljenima bolom ovu nezapamćenu tragediju u kojoj su pored vlasnika barke Josipa Španjola živote izgubili: Josip Kuparić iz Kampora, Tomislav Karlić iz Kampora, Marija Mikelić iz Banjola, Ljubica Debelić iz Banjola, Mirjana Keko iz Barbata, Ljubica Španjol iz Banjola, Tereza Kordić iz Barbata, Nikola Pereza iz Raba, Ivan Španjol iz Banjola, Franjo Blagdan iz Palita, Slavko Španjol iz Banjola, Ante Franelić iz Lopara, Smiljka Travaš iz Barbata, Marija Debelić iz Banjola i Ljubica Mikelić iz Banjola.

Pročitano 2687 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1