logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Petak, 07 Svibanj 2021 09:20

ZDENKO MATIJEVIĆ - nezavisni kandidat za gradonačelnika Grada Raba

Autor:
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)

Na predstojećim lokalnim izborima u Gradu Rabu kao nezavisni kandidat grupe birača za funkciju gradonačelnika borit će se i čovjek s ranijim iskustvom vođenja Grada te vijećnik Gradskog vijeća Grada Raba u više mandata, gospodin Zdenko Matijević, a njegovo ime našlo se i na kandidacijskoj listi Domovinskog pokreta koji se po prvi puta pojavljuje na političkoj sceni Grada Raba.

 

Na pitanje zašto je krenuo u novu utrku za gradonačelnika, Zdenko Matijević odgovara:

- Zato što svekolika kriza, privredna, turistička i duhovna traje već godinama, najmanje od 2008., stanje je dodatno pogoršala i pandemija, a svemu se ne nazire kraj. Rješenja koja se nude ne ulijevaju nadu u oporavak niti sadašnja vladajuća garnitura ima sposobnost i kapacitet da nas izbavi iz krize, a ne nudi niti rješenja prema održivom razvoju grada i otoka Raba.

Kandidiram se i stoga što uviđam da se pretjeranom, a nepotrebnom stambenom izgradnjom posljednjih dvadesetak godina devastira otočki i turistički prostor. Posljedica toga je stagnacija turističkog privređivanja, sve više komercijalnih bespotrebnih ležaja, a sve manje turista koji su sve slabije platežne moći. To dovodi i do sve kraće turističke sezone te na kraju do sve manje naseljenih, a sve više iseljenih Rabljana

 

Neki od projekata za koje ćemo se zalagati su rekonstrukcija luke od stare pošte do škole i popločenje kamenom, popločenje svih gradskih ulica, kao i one u Šarengradu, sanacija gradskih zidina, izgradnja nove, prostornim planom ucrtane glavne ceste na koridoru Mišnjak - Lopar podno Kamenjaka, kao i spojne ceste Supetarska Draga – Mundanije – Kampor, izgradnja nove osnovne i srednje škole u Palitu, sadnja na godišnjoj razini 10.000 sadnica masline i 30.000 čokota vinove loze...

Pitanja koja se nameću

Pred nove lokalne izbore želim pitati moje Rabljane smatraju li da je dobro graditi dvadesetak godina takozvanu ”Industrijsku zonu Mišnjak”, uložiti u nju 50-ak milijuna kuna i konstatirati kako danas tamo nitko ne radi, niti se ista koristi? Također pitam ih da li je učinkovito i dobro izgrađivati (rekonstruirati) dvadesetak godina Dom za starije Rab, kojim sada upravlja Dom za starije iz Krka i to za 14 korisnika? O uloženim milijunima da se i ne govori.

Da li je dobro, pametno i opravdano rekonstruirati i izgraditi tzv. “ribarsku luku” na Rabu uz postojeću ACI marinu i hotel Padovu s okolnim privatnim iznajmljivačima?

Da li je opravdano uređivati igralište Blato, do kojeg nema ni pristupa i za to utrošiti milijune kuna?

Tako bi se moglo nabrajati redom, ovo su samo neke od aktualnosti.

 

Kako vidite rješenja zatečenog stanja?

Osnov i polazište života i opstanka održivog razvoja grada i otoka jest spoznaja da ”Turizam nema alternativu”. Ako se složimo s tom konstatacijom onda se kao jedini izlazak iz ove svekolike krize nameće otvaranje prometa ili prometovanja prema pravcu Rijeka - Krk (Stara Baška) - Rab (Lopar-S.Draga) - Pag (Lun) - Zadar ili stavljanje u promet prostornim planom ucrtane državne ceste “Plave magistrale” koja donosi ne samo povezivanje na postojeće autoceste, već za Rab stavlja u funkciju aerodrome i na Krku i u Zadru! Treba također uspostaviti trajektnu vezu Rimini (San Marino) - Lošinj - Rab, za koju je već 1999. godine izvedena testna vožnja brodom “Pegasus II”, kapaciteta 160 i 320 automobila, brzinom plovidbe do 32 nautičke milje.

Treba također iskoristiti Europske fondove koji daju neslućenu mogućnost pribavljanja novčanih sredstava ukoliko imamo prije svega stručne i sposobne kadrove koji su u stanju izraditi projekte kojima se može aplicirati na sredstva iz EU, a onda ih namjenski utrošiti. To je jedina mogućnost izlaska iz privredne i turističke krize u sljedećih desetak godina.

Neki od projekata za koje ćemo se zalagati su rekonstrukcija luke od stare pošte do škole i popločenje kamenom, popločenje svih gradskih ulica, kao i one u Šarengradu, sanacija gradskih zidina, izgradnja nove, prostornim planom ucrtane glavne ceste na koridoru Mišnjak - Lopar podno Kamenjaka, kao i spojne ceste Supetarska Draga – Mundanije – Kampor, izgradnja nove osnovne i srednje škole u Palitu, sadnja na godišnjoj razini 10.000 sadnica masline i 30.000 čokota vinove loze...

 

Spreman za nove izazove

Turistički iskorak mogu učiniti ljudi koji imaju viziju, znanje i sposobnost, ali i odvažnost za ponovno repozicioniranje Raba kao top turističke destinacije Republike Hrvatske. S obzirom da sam s ekipom Rabljana već bio dokazani “graditelj” i usmjeritelj održivog razvoja (zgrada policije, izgradnja i rekonstrukcija nove rive, izgradnja doma zdravlja, dvorane, dječjeg vrtića itd.), spremni smo ponovno na nove, još veće i značajnije izazove koji nas Rabljane očekuju.

Pred nama je veliki posao kojeg se mogu prihvatiti samo stručni i hrabri otočani nošeni ljubavlju prema svome gradu i otoku Rabu.

 

Ovo je kratko i osnovno izlaganje stanja i budućnosti grada i otoka Raba kako ga ja vidim, a birači će odlučiti za koga će i zašto glasati. Na meni je još jedino da ih pozovem da izađu na biralište i da tako sami odluče o sudbini vlastitog budućeg življenja na otoku.

Pročitano 1743 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1