logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Petak, 07 Svibanj 2021 17:17

Unatoč pandemijskim mjerama, skromno, ali dostojanstveno obilježen Dan Grada Raba

Autor:
Ocijeni sadržaj
(7 glasa/-ova)
Unatoč pandemijskim mjerama, skromno, ali dostojanstveno obilježen Dan Grada Raba Foto: Ivica Hodak

U povodu 9. svibnja, tijekom današnjeg dana simbolično je obilježen Dan Grada Raba. Budući da je Svečana sjednica Gradskog vijeća središnja svečanost ovoga, za sve Rabljanke i Rabljane posebnog dana, a epidemiološke mjere koje su na snazi još uvijek ne dopuštaju okupljanja u većem broju, nije bilo moguće upriličiti tradicionalnu proslavu kojoj nazoče brojni uzvanici i gosti već je u čast svome gradu priređeno malo i dostojanstveno obilježavanje.

 

Na središnji križ Gradskog groblja, uz prigodnu melodiju trube, delegacija Grada Raba na čelu s gradonačelnikom Nikolom Grgurićem položila je vijenac i zapalila svijeću u spomen na sve poginule i umrle branitelje Domovinskog rata i sve one koji su svojim doprinosom pripomogli stvaranju neovisne države i omogućili nam život u miru i slobodi.

 

Predstavljena knjiga o samim temeljima rapske povijesti

Uslijedilo je predstavljanje knjige „Otok Rab u prapovijesti“ autora prof. Ive Oštarića u prostoru sv. Ivana pred skromnim brojem nazočnih uzvanika, što je svojevrstan poklon Rabu kojega možemo uvrstiti među trajne čuvare naše povijesti i baštine. O ovom izuzetno vrijednom djelu koje govori o samim temeljima rapske povijesti na kojima počivaju sva do sada poznata saznanja, pored autora govorili su njegovi gosti, dr. Smiljan Gluščević i prof. Ratko Škunca koji je i recitirao prigodne pjesme, dok je čitavom promocijom moderirala autorova unuka Lucija Oštarić. „Prapovijest otoka Raba“ u sebi trajno pohranjuje brojne podatke i fotografije o gradinama i drugim vrstama prapovijesnih naselja koji se do sada nisu spominjali ni u jednoj literaturi, sačinjavajući riznicu povijesti otoka Raba. Ova knjiga postavlja temelje za daljnja istraživanja, kvalitetniju edukaciju domaćeg stanovništva i mogućnost cjelovitijeg upoznavanja naše povijesti.

 

Autor se zahvalio prisutnim uzvanicima, domaćinu i pokrovitelju Gradu Rabu bez kojeg ovo ne bi bilo moguće, posebno gradonačelniku na prepoznavanju vrijednosti i potencijala ove knjige za sve Rabljane, ali i za sve one koji će nastaviti istraživati njezinu prošlost. Tijekom trogodišnjeg istraživanja uz pomoć brojnih Rabljana, uživao je u ljepotama našeg otoka kojega je posjećivao i po nekoliko puta mjesečno, a kojeg naziva rajem.

 

Autora i ostale sudionike promocije te sve nazočne pozdravio je i zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin u svoje, i ime službeno odsutnog gradonačelnika: „Knjiga kao izvor znanja i mudrosti, te povijest kao učiteljica života u ovom nam slučaju želi poručiti kako smo u posljednjih 70-ak godina, mnogostruko više nego u znatno duljem povijesnom razdoblju prije toga, svojim djelovanjem utjecali na promjenu otočnog krajolika. Postavlja se pitanje jesmo li nešto naučili, i hoćemo li znati bolje? Zahvaljujem prof. Ivi Oštariću na ovom prigodnom daru koji nam u trajno nasljeđe ostavlja nova saznanja o povijesti našeg otoka, koja itekako mogu utjecati na našu budućnost. Održavanje promocije knjige o Rabu u prigodi obilježavanja Dana našega grada, u ovom prekrasnom ambijentu u kojem održavamo neke od najznačajnijih manifestacija, budi posebno zadovoljstvo“, kazao je Deželjin.

 

Prošlogodišnjim i ovogodišnjim laureatima dodijeljena priznanja Grada Raba

Točno u podne, unatoč pomalo tmurnom i vjetrovitom vremenu, na istome mjestu održana je dodjela priznanja Grada Raba. Vodeći se činjenicom da su ljudi duša i najveće bogatstvo grada, priznanja koja se tradicionalno dodjeljuju na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljena su u ovoj prigodi zaslužnim prošlogodišnjim i ovogodišnjim laureatima. Predsjednik GV Grada Raba Željko Peran i zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin priznanja su prvo uručili prošlogodišnjim dobitnicima: za tisućljetni doprinos razvoju grada NAGRADA Grada Raba uručena je Benediktinkama sv. Andrije apostola – Rab, dok je PLAKETU Grada Raba za izuzetne rezultate i naročiti doprinos razvoju grada na području ugostiteljstva i turizma, u ime restorana Dionis preuzeo Dario Gabrić.

Potom su priznanja uručena ovogodišnjim dobitnicima; za posebno vrijedne rezultate i naročiti doprinos razvoju grada na području humanitarnog rada NAGRADU Grada Raba u ime Gradskog društva Crvenog križa Rab preuzeo je ravnatelj Ivo Kordić, a PLAKETA Grada Raba za izuzetne rezultate i naročiti doprinos razvoju grada na području rukometnog sporta dodijeljena je odsutnoj Ani Debelić, a koju je preuzela njezina majka Ivanka.

 

Ana Debelić poslala pozdrave iz Rusije

Laureati su se zahvalili na uručenim priznanjima koje će im ostati trajni podsjetnik na njihov grad i njegove stanovnike koji cijene trud i uspjeh svojih sumještana, dok se odsutna Ana ranije javila putem videa iz daleke Rusije te svima poslala pozdrave. Željko Peran je kao domaćin u ime Gradskog vijeća i Grada od srca čestitao svim vrijednim dobitnicima poručivši da su zbog svog truda i zalaganja, svatko u zasebnom području, oni naš ponos i nadahnuće svima onima koji svoj potencijal mogu i žele iskoristiti na najbolji mogući način, i svojim uspjehom učiniti svoj grad ponosnim. Čestitao je potom svima prisutnima Dan Grada, Dan pobjede, u spomen na obranu od opsade italskih Normana 1075. g. i Dan pobjede nad fašizmom.

 

U nedjelju, 9. svibnja, na sam dan Grada Raba u zajedničkoj organizaciji Grada i braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata bit će položeno cvijeće i zapaljene svijeće po mjesnim grobljima u znak sjećanja na sve poginule i umrle branitelje iz Domovinskog rata, i na taj način zaokružiti ovogodišnje obilježavanje uz želju da već sljedeće protekne u slobodi okupljanja i druženja.

 

Pročitano 2625 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1