Home Vijesti NIKOLA GRGURIĆ u utrci za novi gradonačelnički mandat – Nastavimo dalje zajedno

NIKOLA GRGURIĆ u utrci za novi gradonačelnički mandat – Nastavimo dalje zajedno

0
NIKOLA GRGURIĆ u utrci za novi gradonačelnički mandat – Nastavimo dalje zajedno

Foto: RabDanas

 

Nikola Grgurić je tijekom šestogodišnjeg mandata nastojao skupa s timom svojih suradnika opravdati povjerenje koje su mu dali Rabljanke i Rabljani, a glavnim pokretačem u tom nastojanju smatra ljubav prema svome gradu, otoku i poslu, kao i želju da njegovi stanovnici ponosno žive i rade na jednom od najljepših hrvatskih otoka.

Rab danas oglas

 

Briga za očuvanjem povijesti i kulture briga je za očuvanjem našeg identiteta i tome smo u ovih šest godina pridavali puno pažnje. Obnovljene su i uređene crkva sv. Katarine, sv. Franje, sv. Justine, franjevački samostan sv. Bernardina te okoliš crkve sv. Ilije. Posebno sam ponosan, a nadam se i svi Rabljani, na uređenje Donje ulice koja je od rugla grada postala njegov ukras. Brinemo i o očuvanju bogate tradicije i održavanju kulturnih manifestacija koje postaju brandom otoka i upotpunjavaju društveni život na otoku. Briga o našim pokojnima također je sastavni dio posla vođenja grada. Pored manjih uređenja na lokalnim grobljima, izgrađeno je novo u Supetarskoj Dragi, a u tijeku su radovi na groblju u Kamporu. Osim toga, započeli smo i sanaciju Spomen-groblja žrtava fašizma Kampor.

Najvećim uspjehom Grgurić smatra povezivanje ljudi, klubova, društava i udruga, osluškivanje njihovih interesa i potreba, te zajedničko djelovanje u brojnim aktivnostima i manifestacijama. Tu je i suradnja na svim razinama s gradskim i javnim institucijama, podrška dobivena na regionalnoj i nacionalnoj razini, a sve to od iznimne je važnosti za stvaranje bolje i kvalitetnije životne zajednice.  

– Ideje su se s vremenom, uz puno rada, truda i odricanja, pretvarale u djela. Konkretno i vidljivo ostvareni su mnogi projekti, neki su započeti, a mnogi će se realizirati kroz određeno vrijeme jer upravo ono nedostaje za daljnji napredak. Za realizaciju svakog projekta pored znanja, iskustva i rada potrebno je vrijeme. Ova je koalicija, i u upravljanju gradom i u radu u Gradskom vijeću potvrdila da obećanja nisu ostala na praznim riječima, već su djela ta koja govore. 

 

Ponosni ste na ulaganja u djecu, mlade i sport? 

– Ulagali smo u odgoj i obrazovanje pri čemu ističem proširenje kapaciteta Dječjeg vrtića „Pahuljica“, smanjenje cijene vrtića za roditelje, energetsku obnovu čak četiri zgrade osnovne škole, od čega smo dvije financirali samostalno sredstvima gradskog proračuna, a zahvaljujući inicijativi Grada i sufinanciranjem 50% ukupnog troška na jesen krećemo s nadogradnjom osnovne škole u cilju uvođenja jednosmjenskog rada.

Kao ponosni vlasnici priznanja prvog europskog otoka sporta, svjesni smo važnosti bavljenja sportom i njegovog utjecaja na psihofizičko zdravlje i razvoj, posebno kod djece i mladih. Do sada je izgrađeno igralište malih sportova u Palitu koje je postalo svakodnevno mjesto druženja svim generacijama sportaša, teretana na otvorenom u parku Komrčar, uređene su planinarske i biciklističke staze koje su također adut za razvoj outdoor aktivnosti i mamac za turiste željne aktivnog odmora. U tijeku je i uređenje i modernizacija nogometnog igrališta Blato što je ispao najljepši poklon svim nogometašima i NK Rabu koji ponosno slavi 50 godina postojanja. Da ne spominjemo brojne utrke, turnire, kampove, memorijalne kupove i brojna druga sportska događanja s kojima se započelo nešto intenzivnije. Mislim da mogu slobodno reći kako nikada nije bilo toliko sportova u ponudi, ni toliko interesa za bavljenjem sportom.

 

Obnovljeni sakralni objekti i uređena Donja ulica

– Pored prekrasne prirode koja je naše otočno bogatstvo, naš najveći adut kao turističke destinacije svakako su kulturne znamenitosti kojima obilujemo zahvaljujući našoj dugoj povijesti. Cijela povijesna gradska jezgra je muzej na otvorenom. Briga za očuvanjem povijesti i kulture briga je za očuvanjem našeg identiteta i tome smo u ovih šest godina pridavali puno pažnje. Obnovljene su i uređene crkva sv. Katarine, sv. Franje, sv. Justine, franjevački samostan sv. Bernardina te okoliš crkve sv. Ilije. Posebno sam ponosan, a nadam se i svi Rabljani, na uređenje Donje ulice koja je od rugla grada postala njegov ukras. Brinemo i o očuvanju bogate tradicije i održavanju kulturnih manifestacija koje postaju brandom otoka i upotpunjavaju društveni život na otoku. Briga o našim pokojnima također je sastavni dio posla vođenja grada. Pored manjih uređenja na lokalnim grobljima, izgrađeno je novo u Supetarskoj Dragi, a u tijeku su radovi na groblju u Kamporu. Osim toga, započeli smo i sanaciju Spomen-groblja žrtava fašizma Kampor.

 

Je li grad Rab spreman za snažniji razvoj gospodarstva?

– Bez gospodarstva nema ni života na otoku, barem ne onakvog kakav svi priželjkujemo. Završena je gospodarska zona Mišnjak s prvim parcelama u funkciji, a programima sufinanciranja otvaranja obrta, edukacije i nabavke opreme nastojimo pomoći obrtnicima, kao i poticati na bavljenje poljoprivredom kroz izuzetno prihvaćene programe sufinanciranja u poljoprivredi. Prvi smo hrvatski otok s brzim internetom što je preduvjet za razvoj gospodarstva, ali i privlačenje tzv. digitalnih nomada koji svoj posao rade u potpunosti preko interneta i nisu vezani za jedno mjesto.

 

Veliki iskorak prema čistom otoku

– Završen je i projekt sanacije i zatvaranja odlagališta otpada Sorinj, uređen centar za gospodarenje otpadom, pretovarna stanica i reciklažno dvorište te uveden novi sustav gospodarenja otpadom što se nakon početnog negodovanja sugrađana pokazalo vrlo učinkovitim te primjećujem da ekološka osviještenost među ljudima sve više raste, i na tome im hvala. Želimo da naš otok bude čist i da ekologija postane sastavni dio našeg života. Napravljena je rekonstrukcija cjelokupne javne rasvjete diljem cijelog grada Raba s ugrađenom LED tehnologijom koja je ekološki prihvatljiva.

 

Dom za starije i novi prostor za GDCK Rab

– Jedan od većih ostvarenja svakako je i otvaranje Doma za starije osobe – područnog odjeljenja županijskog Doma „Mali Kartec“ koji je konačno primio svoje prve stanare i naravno, pružio nova radna mjesta. Zatim uređenje novog prostora Gradskog društva Crvenog križa Rab s programima za umirovljenike, zaposleno je devet geronto domaćica za pomoć u kući zahvaljujući suradnji s GDCK Rab.

 

Brojna sufinanciranja i potpore Grada Raba

– Brojna su sufinanciranja Grada Raba u korist funkcioniranja službi od vitalnog značaja za stanovnike i turiste kao što su Dom zdravlja (rad turističke ambulante uz produženje sezonskog rada), vatrogasci (topli obroci u turističkoj sezoni, pribavljena čak tri vozila) i policija (topli obroci za policijske djelatnike na ispomoći u sezoni). Tu su i sufinanciranje izmjene azbestnog krova, kastracije mačaka i pasa. Stipendiranje učenika i studenata, isplata božićnica našim umirovljenicima…, teško je u kratkim crtama sve spomenuti, a još teže izdvojiti kao prioritetnije ili važnije.

Posebnu brigu vodimo i o našim braniteljima te financiranjem udruga proizašlih iz Domovinskog rata, rješavanjem stambenog pitanja invalida Domovinskog rata, obilježavanjem obljetnica važnih u stvaranju i obrani Hrvatske, obilaskom grobova poginulih i umrlih branitelja kao i mnogim drugim potporama pružamo im podršku i odajemo priznanje za njihovu žrtvu i doprinos u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske.

Uređeni su dijelovi cesta prema dječjem vrtiću i Domu zdravlja, iza policije i na Blatu – prema Domu za starije, izgrađen je nogostup na relaciji Vatrogasni dom – SC Petra te uveden prijevoz morskom linijom Barbat – Banjol – Rab, čime su poboljšani uvjeti i sigurnost u cestovnom i morskom prometu.

 

Na dobrom putu oživljavanja gradske jezgre

– Ono što se trudimo napraviti je oživjeti povijesnu gradsku jezgru, posebno izvan turističke sezone i mislim da smo na odličnom putu. Uskoro će se otvoriti novi galerijsko-izložbeni prostor, ostvarena je digitalizacija zimskog i ljetnog kina, kreće se u rekonstrukciju ljetnog kina koje će postati pristupačno za osobe s invaliditetom, oživljen je stari Varoš zahvaljujući našim vrijednim proizvođačima domaćih otočnih proizvoda. Brojnim manifestacijama i koncertima nastojimo probuditi interes kod različite publike i postati kultna sredina za pojedina zabavno-kulturna događanja, a Rab jazz i film festival, Kantuni, Jardin fest, Najljepši otočni advent, i naravno, nezaobilazna Rabska fjera svakako su manifestacije koje su kod ljudi izazvale iznenađujuće dobre reakcije, i apsolutno daju gradu poseban šarm.

 

Poruka za kraj

– Puno je rada iza nas, i u istom smjeru nastavit ćemo dalje. Imamo iskustvo, odlučnost i rješenja, ono što nam još nedostaje je dodatno vrijeme. Trava nije zelenija u tuđem dvorištu, dovoljno je da se okrenemo oko sebe i primijetimo napredak, da prihvatimo različitosti i odbacimo predrasude za zajedničku, bolju budućnost. Nastavimo dalje zajedno i rezultati će nastaviti ispisivati ovu još uvijek nedovršenu priču započetu prije šest godina.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime