Home Vijesti Prošli tjedan napustio nas je gospodin Alfred Gryczyck, veliki prijatelj Raba iz njemačkog grada Kassela

Prošli tjedan napustio nas je gospodin Alfred Gryczyck, veliki prijatelj Raba iz njemačkog grada Kassela

0
Prošli tjedan napustio nas je gospodin Alfred Gryczyck, veliki prijatelj Raba iz njemačkog grada Kassela

Foto: Foto/Izvor: SŠ Markantuna de Dominisa Rab i arhiva portala Rab Danas

Gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić u svoje, i u ime žitelja otoka Raba, također je uputio izraze iskrene sućuti obitelji Alfreda Gryczycka, istaknuvši pritom kako je njegovim odlaskom Rab ostao bez još jednog velikog i osvjedočenog prijatelja. Zbog zasluga potaknutih iskrenom ljubavlju prema Rabu, prvenstveno u stvaranju novih prijateljstava i čvrstog povezivanja generacija učenika iz Raba i Kassela, gospodin Alfred Gryczyck zauvijek će ostati upisan u povijest našega grada.

 

Rab danas oglas

Sve nas koji poznajemo gospodina Alfreda Gryczycka potresla je vijest da je umro dugogodišnji zaljubljenik u naš otok i prijatelj iz njemačkog grada Kassela. Posebno će ga pamtiti i brojne generacije bivših učenika koji su odlazili u Kassel u posjet školama u kojima je bio dugogodišnji ravnatelj. 

Gospodin Alfred Gryczyck prvi je puta posjetio Rab s učenicima iz Kassela još davne 1973. godine, a rapski učenici Kassel su upoznali 1984. godine. Imajući u vidu da u to vrijeme još nije bila usustavljena međunarodna suradnja, kakvu danas imaju sve škole, bio je to doista vizionarski projekt. Između škola 1986. godine potpisana je i Povelja o prijateljskoj suradnji.

 

Ti posjeti imali su veliki značaj za naše upoznavanje savezne pokrajine Hessen, ali i upoznavanje njemačkih učenika s Rabom. Mnogi od njih i sada su naši dragi gosti koji za svoj godišnji odmor biraju Rab. Iako gospodin Gryczyck već duže vrijeme, zbog mirovine, nije radio, tradicija uzajamnih posjeta učenika i nastavnika održala se do danas. Energija koju je unosio u suradnju nije dopuštala nikome odustajanje. Bio je veliki pedagog poznat ne samo u Kasselu, već i u cijeloj Njemačkoj.

 

Na Rab je dolazio i sa svojom obitelji kao stalni gost, no bio je mnogo više od toga. Znao je tako upečatljivo govoriti o Rabu i Rabljanima kao da govori o vlastitom zavičaju. Iz ljubavi prema Rabu naučio je i govoriti hrvatski. Sve naše susrete i suradnju ispunjavao je “kristalnom kockom vedrine“ i iskustvom koje je zračilo mudrošću.

 

Volio je ploviti i odmarati u našim uvalama govoreći da su to jedina mjesta gdje nalazi savršen mir kako bi se, ispunjen novom snagom, mogao vratiti svojim brojnim obvezama.

 

Našem Alfredu neka je nebo nova luka za vječni mir, a obitelji upućujemo našu iskrenu sućut.

 

Anka Bišić, prof., ravnateljica Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime