Home Vijesti U drugom pokušaju konstituirano Gradsko vijeće Grada Raba

U drugom pokušaju konstituirano Gradsko vijeće Grada Raba

0
U drugom pokušaju konstituirano Gradsko vijeće Grada Raba

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Od strane šest vijećnika koalicije HDZ, HSS, RPS ponovo je predložen Željko Dumičić (RPS), dok je petoro oporbenih vijećnika ovoga puta kao svojeg kandidata predložilo Luku Grgurića (NLO).

Rab danas oglas

 

Priklonivši se vijećničkoj šestorki koalicije HDZ, HSS, RPS, glas prevage pri izboru Željka Dumičića za novog predsjednika Gradskog vijeća Grada Raba donio je vijećnik Nezavisne liste Pučana Marko Sandalić.

 

Zahvalivši se vijećnicima na podršci pri izboru za obnašanje odgovorne dužnosti predsjednika GV Raba, Željko Dumičić je u svojem kraćem obraćanju apelirao na zajedništvo i sve potrebniju suradnju svih vijećnika kako u aktualnom trenutku, tako i u zahtjevnim nadolazećim vremenima.

 

Preuzevši predsjedanje sjednicom, Dumičić je na usvajanje dao prijedlog predstavničke većine da se Marko Sandalić (NLP) imenuje prvim potpredsjednikom Gradskog vijeća. Prijedlog je usvojen s 11 glasova za, jednim protiv i jednim suzdržanim glasom.

 

Izrazivši najprije svoju zahvalnost vijećnicima i ugodno iznenađenje njihovom velikom podrškom pri glasanju, prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Sandalić kratko se obratio prisutnima s govornice:

– “Mi u Nezavisnoj listi Pučana ostali smo dosljedni sebi i sve radimo u skladu sa svojim predizbornim izjavama kako je naš cilj predstavljati puk grada Raba u Gradskom vijeću s našim programom, a to znači apolitično, te da ćemo u tom kontekstu podržati onog kandidata koji dobije najviše glasova u drugom krugu. Nisam htio biti instrumentom političkih igara i moram reći da je ova odluka donesena davno prije. Premda mi kao NLP još nismo kapacitirani za upravljanje ovim gradom, u tom upravljanju želimo participirati pa ćemo tako i nastupati. Aktualna pozicija je podržala naš izborni program, a budući da nam je vrijeme, koje je lagano počelo curiti, jako važan faktor, inicijativa ovakvog angažmana došla je s moje strane, na način da sam se nakon konzultacije sa svojim ljudima obratio poziciji i s njima postigao dogovor o budućoj suradnji”, kazao je Sandalić.

 

Uslijedila je petominutna stanka, nakon koje je za drugog – oporbenog potpredsjednika, najprije od predstavničke manjine predložen, a zatim i većinom vijećničkih glasova (11 za i dva suzdržana glasa), izabran vijećnik SDP-a Damir Brusić.

 

Iscrpivši inicijalni dnevni red konstituirajuće sjednice, predsjednik Gradskog vijeća predložio je njegovu dopunu sa 17 novih točaka. Odmah je odrađeno prvih šest točaka dopunjenog dnevnog reda u kojima su glasovima većine izglasani akti bitni za funkcioniranje Grada, među kojima je bilo i imenovanje Vijeća za koncesijska odobrenja, kao i prijedlog Odluke o naknadi troškova za rad i o drugim primanjima radnih tijela i Gradskog vijeća Grada Raba kojom su vijećnicima smanjene naknade za rad u vijeću. Vijećnik Luka Grgurić predložio je da se naknade vijećnicima ukinu, odnosno smanje na simboličan iznos od 1 kn, no takav prijedlog nije prihvaćen i vladajuća je većina izglasala predloženo smanjenje naknada.

 

Prije završetka prvog dijela sjednice za riječ se javio i drugi potpredsjednik Gradskog vijeća Damir Brusić (SDP):

– “Drago mi je da se Vijeće konstituiralo jer političke nesuglasice ne bi trebale biti razlogom da Vijeće ne funkcionira, no žao mi je da su vladajući već u startu, u sve prijedloge komisija i vijeća koje su danas bile na dnevnom redu stavili samo ljude iz vlastitih redova. Priča se o zajedništvu, o suradnji, a u situaciji kada se jedva uspjela navući ta većina, nije iskazana nikakva dobra volja od strane vladajućih da se u rad komisija makar i simbolično uvrsti i oporba”, poručio je Brusić.

 

Preostalih 11 točaka dopunjenog dnevnog reda bit će odrađeno u nastavku sjednice koja će biti sazvana pisanim pozivom uz dostavu pripadajućih materijala.

 

Po završetku sjednice za izjavu smo zamolili i drugog, danas neizabranog kandidata za predsjednika Gradskog vijeća, Luku Grgurića:

– Nije se dogodilo ništa što nisam očekivao čim su objavljene liste za izbore pa je ova predstava bila nepotrebna. Sa svoje sam strane učinio maksimum i iscrpio svaku mogućnost za opstanak političke alternative na otoku. Vlast kakva je formirana je odraz biračke volje, a u konačnici birači svojim novčanicima snose odgovornost za odluke – izašli ili neizašli na izbore. Mislim da je Rab, kao i Hrvatska, prebrojne prilike potratio lošim vođenjem, a ovom „novom“ koalicijom je jednako završio i politički život otoka”, poručio je Luka Grgurić.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime