logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 893
Srijeda, 10 Veljača 2016 12:13

Loparska karnevalska tradicija

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(6 glasa/-ova)
Loparska karnevalska tradicija Izvor: Centar za kulturu Lopar

Svako mjesto ima svoju karnevalsku tradiciju, a u Loparu je ona posebice izražena, njegovana, prepoznatljiva i nadaleko poznata. Stoga u Loparu, unatoč modernim primjesama, još uvijek prevladavaju i s ponosom se nose tradicionalne loparske maske i njeguju običaji koji se s generacije na generaciju prenose već više od 170 godina.

Nastup na riječkom karnevalu

U znaku tradicionalnih običaja tako je protekao i ovogodišnji karneval koji je uključivao ciklus radionica izrade tradicionalnih loparskih maski, nastup malih i velikih loparskih maršakara na međunarodnom Riječkom karnevalu, maškarane zabave za djecu i odrasle, suđenje Luli Peguli, dječju maškaranu povorku te, naravno, individualne i organizirane posjete kućanstvima.

Zastave na Melu i na Mućelu

Vrhunac karnevalskih događanja započeo je u ponedjeljak (8. veljače) podizanjem zastava na Melu i na Mućelu i nastavio se na Mesopust (9. veljače) kada su se tzv. Sajužani (mještani južnog dijela Lopara) i Samorčani (mještani sjevernog dijela Lopara) odjeveni u tradicionalne loparske maske okupili u centru mjesta, obišli školu, dječji vrtić, župnika i Općinu, a potom se uputili u obilazak kućanstava gdje su s veseljem dočekani uz stolove prepune raznovrsnih jela i pića te slastica poput tradicionalnih fritula i hrostula. Njihov obilazak u večernjim je satima završio tamo gdje je i započeo, u centru mjesta, gdje su maškare dočekane od strane mještana.

Kao i svake godine, u ovogodišnjem karnevalskom programu sudjelovali su članovi KUD-a „San Marino“, učenici Područne škole Lopar, polaznici Dječjeg vrtića „Pahuljica“ te mnogi mještani Lopara, a program je organiziran u suradnji Turističke zajednice Općine Lopar, Centra za kulturu Lopar, KUD-a San Marino, caffe bara Delicato te drugih pojedinaca.

Pročitano 1697 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1