Home Vijesti Povorka i viteški turnir održat će duh Fjere

Povorka i viteški turnir održat će duh Fjere

0
Povorka i viteški turnir održat će duh Fjere

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

U nedjelju će tako, na dan sv. Jakova, u 21.00h ulicama grada proći povorka predvođena članovima Udruge rapskih samostreličara, u kojoj će biti i sudionici iz ostalih rapskih udruga, sportskih društava, ustanova, odnosno brojnih fjerskih radionica, a uz zvuke fanfara i ritmove dobošara na Trgu sv. Kristofora bit će podignuta fjerska zastava. Kako bi se izbjegla veća okupljanja na jednom mjestu, sve će se odvijati bez velike pompe i bez najavljivanja precizne satnice skromnog fjerskog programa, a kostimirana fjerska povorka gradom će prolaziti u isto vrijeme i iduće dvije večeri Fjere.

Rab danas oglas

 

Bez radionica

Organizatori očekuju da će tijekom održavanje Fjere u samom gradu biti oko tisuću ili dvije prolaznika, za razliku od godina prije korone kada ih je upravo zbog dolaska na Fjeru na ulicama i trgovima znalo biti i po šest ili sedam tisuća.

 

Ovaj najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj, koji svoje postojanje temelji na tradiciji započetoj davne 1364., svoj će dvadeseti jubilej nažalost morati obilježiti bez organiziranog dolaska dragih prijatelja i redovitih sudionika Fjere iz njemačkog grada Königsbrunna, Castela Montegiardino iz Republike San Marino, članova venecijanskog sastava za staru glazbu Il Convito Musicale, te predstavnika slovenskih prijateljskih gradova Sežane i Kočevja. Neće biti ni protokolarnih primanja uzvanika, živopisnih zanatskih radionica raštrkanih ulicama i dvorištima grada, mirisa fritula i šulčića, baš kao ni ribarskog sela sa svim svojim domaćinskim čarima i gastronomskim delicijama pripravljanima podno gradskih zidina. Sve to čeka neka bolja i zdravija vremena.

 

Samostreličari u utorak

Ipak viteški duh Fjere pokušat će oživjeti rapski samostreličari koji će posljednjeg dana, u utorak 27. srpnja, u čast zaštitnika grada Raba sv. Kristofora, s početkom u 21.30h održati svoj tradicionalni viteški turnir u potpuno novim okolnostima. Za razliku od „normalnih“ godina, ovogodišnji će turnir biti zatvorenog tipa i održat će se na otvorenom prostoru arheološkog parka sv. Ivana Evanđelista u srcu grada Raba, a svi koji to žele moći će nadmetanje u gađanju samostrelom pratiti putem You Tube kanala ili poveznice na facebook stranici Rab stream TV-a.

 

Oprez kao zalog za dobre turističke rezultate

Imajući u vidu sve okolnosti rapska turistička zbilja zapravo je jako dobra, a brojke govore da bi Rab, kad se sve zbroji i oduzme, mogao prijeći 60% ostvarenih rezultata rekordne 2019.

 

I manifestacije poput Rapskih glazbenih večeri, Rapskog likovnog ljeta odvijaju se prema planu, a kolovoz donosi ugođajno i glazbeno atraktivne „Kantune“ koji će na poseban način oživjeti grad od parka Dorke do Pjacete i od Svetog Ivana do Mahačeve vile. Tu je još i planirani Rab Film Festival, a ako prilike dopuste rujan bi mogao započeti Rab Jazz Festom.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime