logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Nedjelja, 25 Srpanj 2021 19:54

Otvorena je jubilarna 20. Rabska fjera

Autor:
Ocijeni sadržaj
(5 glasa/-ova)
Otvorena je jubilarna 20. Rabska fjera Foto: Hrvoje Hodak

Večeras je na Dan sv. Jakova, unatoč pandemijskoj situaciji i kiši koja je prijetila u više navrata kroz dan, otvorena 20. jubilarna Rabska fjera. Organizatori su ipak svečanost njezinog otvaranja u najvećoj mjeri morali podrediti poštivanju epidemioloških mjera, ne bi li tako u aktualnom trenutku dodatno naglasili važnost očuvanja zdravlja i sigurnosti kako samih otočana tako i njihovih brojnih gostiju.

 

Pa iako novovjeka trodnevna Rabska Fjera svoju autentičnost zasniva na slobodarskim povijesnim korijenima i sedmodnevnim srednjovjekovnim svečanostima tijekom kojih se u Rabu nije smjela krojiti pravda niti progoniti dužnike, a vrata Grada morala su biti otvorena za sve – koronavirus je ipak, pod egidom odgovornosti, preispitao granice osobnih sloboda pa većih okupljanja tijekom Fjere niti ove godine ne bi trebalo biti.

 

Umjesto 700 i više kostimiranih sudionika raspoređenih u stotinjak umjetničkih i zanatskih radionica diljem povijesne jezgre grada u „normalnim“ godinama, večeras su, baš kao i lani, duh Fjere promenadnom šetnjom gradom čuvali članovi Udruge rapskih samostreličara te predstavnici fjerskih radionica i vlasti Grada Raba

 

Praćena ritmovima bubnjeva i zvucima fanfara, kostimirana srednjovjekovna povorka najprije se spustila s Gornje ulice do stijega na Trgu sv. Kristofora, gdje su rapski samostreličari podignuli fjersku zastavu, a voditelj igara (Heraldo) potom je dao znak topnicima da gromoglasnim udarom topa s Kule smjelih označe 20. Rabsku fjeru otvorenom.

Povorka se zatim, na radost mnogobrojnih turista, nastavila kretati ulicama grada najavivši kako će i iduće dvije večeri proći istom rutom. Novost u odnosu na prošlogodišnju Fjeru, koja je zbog pandemije koronavirusa bila također simbolično obilježena, je viteški turnir Udruge rapskih samostreličara koji će se održati 27. srpnja u 21.30 sati u prostoru arheološkog parka sv. Ivana Evanđeliste. Kako bi se izbjeglo okupljanje većeg broja ljudi, turnir će biti zatvoren za javnost, uz mogućnost praćenja putem livestream poveznice.

 

Inače kako doznajemo od direktorice Ureda TZ Grada Raba Ivane Matušan, na području Grada Raba trenutno se odmara cca 14 tisuća turista, što je izvrsnih 80% u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini.

- „Turisti će ove godine doživjeti makar djelić nadaleko poznatog najstarijeg ljetnog srednjovjekovnog festivala što nas itekako veseli, a na Rabu se i dalje pozorno prati epidemiološka situacija te nam je cilj održati ju i dalje povoljnom kako bi se turisti i lokalno stanovništvo osjećali sigurnima i sretnima na Otoku sreće“ – poručila je Matušan.

Pročitano 3614 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1