logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 08:29

Dva vrhunska koncertna događaja u istome danu - Filip Merčep (marimba) u Rabu i ZZ Quartet u Loparu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Dva vrhunska koncertna događaja u istome danu - Filip Merčep (marimba) u Rabu i ZZ Quartet u Loparu Foto: Petar Lupić & Ivo Šubić

Prošloga su četvrtka glazbeni sladokusci na otoku Rabu bili u iskušenju koji od dva ponuđena koncerta odabrati.

 

Naime, u crkvi sv. Križa u gradu Rabu, u sklopu 36. Rapskih glazbenih večeri, prvi puta su se mogli čuti zvuci marimbe i to u izvedbi jednog od najtalentiranijih mladih udaraljkaša Hrvatske, Filipa Merčepa. Ovaj umjetnik širokog spektra interesa i djelovanja rapskoj se publici predstavio između ostalog i izvedbom djela suvremenih skladatelja Tomasza Golinskog, Anne Ignatowicz, Josepha Schwantenera i Astora Piazzole originalno skladanih za marimbu, ali i vlastitim uratkom TransPieceFINAL 1.2 namijenjenim vibrafonu i kontroliranoj elektronici.

Ovaj kao i svi ostali koncerti Rapskih glazbenih večeri održavaju se svakoga četvrtka tijekom ljetne sezone u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije, Grada Raba i Turističke zajednice Grada Raba.

 

Istovremeno na drugom kraju otoka, pred župnom crkvom u Loparu održan je izvrstan koncert ZZ Quarteta koji okuplja četvero vrhunskih glazbenika iz Italije, Nizozemske, Makedonije i Slovenije – Simonea Zanchinija na harmonici, Ratka Zjaču na gitari, Martina Gjakonovskog na kontrabasu i Jožu Zadravca na bubnjevima. Ovaj vrhunski instrumentalistički četverac koji u svojem izričaju kombinira jazz, modernu klasiku, world music i slobodnu improvizaciju, u Loparu je predstavio Zjačine i Zanchinijeve skladbe s posljednjeg albuma Midnight in Europe.

Koncert organizirao je Centar za kulturu Lopar uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Općine Lopar.

Pročitano 649 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1