Home Vijesti Dva vrhunska koncertna događaja u istome danu – Filip Merčep (marimba) u Rabu i ZZ Quartet u Loparu

Dva vrhunska koncertna događaja u istome danu – Filip Merčep (marimba) u Rabu i ZZ Quartet u Loparu

0
Dva vrhunska koncertna događaja u istome danu – Filip Merčep (marimba) u Rabu i ZZ Quartet u Loparu

Foto: Foto: Petar Lupić & Ivo Šubić

 

Naime, u crkvi sv. Križa u gradu Rabu, u sklopu 36. Rapskih glazbenih večeri, prvi puta su se mogli čuti zvuci marimbe i to u izvedbi jednog od najtalentiranijih mladih udaraljkaša Hrvatske, Filipa Merčepa. Ovaj umjetnik širokog spektra interesa i djelovanja rapskoj se publici predstavio između ostalog i izvedbom djela suvremenih skladatelja Tomasza Golinskog, Anne Ignatowicz, Josepha Schwantenera i Astora Piazzole originalno skladanih za marimbu, ali i vlastitim uratkom TransPieceFINAL 1.2 namijenjenim vibrafonu i kontroliranoj elektronici.

Rab danas oglas

Ovaj kao i svi ostali koncerti Rapskih glazbenih večeri održavaju se svakoga četvrtka tijekom ljetne sezone u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije, Grada Raba i Turističke zajednice Grada Raba.

 

Istovremeno na drugom kraju otoka, pred župnom crkvom u Loparu održan je izvrstan koncert ZZ Quarteta koji okuplja četvero vrhunskih glazbenika iz Italije, Nizozemske, Makedonije i Slovenije – Simonea Zanchinija na harmonici, Ratka Zjaču na gitari, Martina Gjakonovskog na kontrabasu i Jožu Zadravca na bubnjevima. Ovaj vrhunski instrumentalistički četverac koji u svojem izričaju kombinira jazz, modernu klasiku, world music i slobodnu improvizaciju, u Loparu je predstavio Zjačine i Zanchinijeve skladbe s posljednjeg albuma Midnight in Europe.

Koncert organizirao je Centar za kulturu Lopar uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Općine Lopar.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime