logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Četvrtak, 09 Rujan 2021 14:53

Zahvaljujući danas potpisanim sporazumima do ožujka 2023. dogradit će se zgrada OŠ Ivana Rabljanina Rab

Autor:
Ocijeni sadržaj
(6 glasa/-ova)
Zahvaljujući danas potpisanim sporazumima do ožujka  2023. dogradit će se zgrada OŠ Ivana Rabljanina Rab Foto: Ivica Hodak

Čin potpisivanja Sporazuma o sufinanciranju projekta rekonstrukcije i dogradnje Osnovne škole Ivana Rabljanina potpisali su župan PGŽ Zlatko Komadina i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić. Osim ovog Sporazuma župan Zlatko Komadina potpisao je i dva Ugovora; Ugovor o javnoj nabavi s Markom Pavlovićem direktorom tvrtke Eding d.o.o. koja će izvesti radove i drugi Ugovor o nabavi usluge stručnog nadzora i koordinatora zaštite na rekonstrukciji i dogradnji Osnovne škole Ivana Rabljanina s direktorom Karoline - Kling d.o.o. Marinkom Prostranom.

 

Škola trenutno ima 12 klasičnih učionica i 2 specijalizirane, a ovim projektom dogradnje, dobit će 8 novih učionica, 4 nova kabineta kao i ostale popratne sadržaje.

Potpisivanja Sporazuma i spomenutih Ugovora, koje je obavljeno na otvorenom prostoru parkirališta iza zgrade Škole prethodila je dobrodošlica domaćina u kojoj su posebno pozdravljeni; župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc, pročelnica županijskog upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin i ravnateljica Osnovne škole Ivana Rabljanina Anamari Šarin, koja se prva i obratila prisutnima na ovoj svečanosti.

 

Nakon što je pozdravila sve prisutne ravnateljica Anamari Šarin ih je upoznala s činjenicom da je, bez obzira što je zgrada osnovne škole izgrađena davne 1965. godine, osnovnoškolsko obrazovanje na Rab stiglo tridesetih godina prošlog stoljeća. Škola trenutno ima 12 klasičnih učionica i 2 specijalizirane, a ovim projektom dogradnje, dobit će 8 novih učionica, 4 nova kabineta kao i ostale popratne sadržaje. Ravnateljica Šarin zahvalila se svima koji su doprinijeli stvaranju uvjeta za današnji početak radova na nadogradnji školskog prostora, što je prvi korak na putu uvođenja željene jednosmjenske nastave.

 

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić nazvao je ovaj dan, ali i razdoblje unazad par godina, posebnim, u kojem se gradi i širi jedna pozitivna i poticajna priča:

- „Župan je čest gost na našem otoku, što mi je izuzetno drago jer to samo potvrđuje činjenicu da se intenzivno radi na unapređivanju naše zajednice. Grad Rab ulaže velike napore da podigne nivo i kvalitetu suradnje sa svim institucijama. Dali smo sve od sebe da budemo poželjan partner Županiji, kako bi vlastitim financijskim sredstvima doprinijeli, ali i ubrzali ulaganja na dobrobit i korist Rabljana i njihovih gostiju. U proteklih smo nekoliko godina pripremili i odradili brojne zajedničke projekte, od Doma za starije, energetske obnove čak četiriju škola od kojih smo dvije samostalno financirali, projekti Županijske lučke uprave Rab, a ovo je samo kruna dobre suradnje između Grada i Županije koje veže zajednički cilj, a to je bolji i kvalitetniji život stanovnika te ponuda za njihove goste, što je izuzetno bitno s obzirom na našu preko 130 godina dugu i uspješnu turističku tradiciju. Zahvaljujem od srca svima koji su strpljivo i mukotrpno radili na ovom projektu, i nadam da ćemo njegovom realizacijom stvoriti bolje uvjete rada i školovanja, i što je najbitnije, da ćemo školarcima napokon omogućiti jednu školsku smjenu, što znači puno više slobodnog i kvalitetnijeg vremena za učenje, obitelj, prijatelje i izvannastavne i sportske aktivnosti. A to je u ovo doba ubrzanog životnog tempa od iznimne važnosti, kako zbog njegovanja obiteljskih odnosa, tako i zbog što kvalitetnijeg ulaganja u obrazovanje i znanje, kao jedne od najvećih i najkorisnijih čovjekovih vrijednosti“, poručio je Grgurić.

 

I župan Komadina je izrazio zadovoljstvo što je došlo do ovog potpisivanja Sporazuma i Ugovora spomenuvši značajan udio Županije kada je riječ o ulaganju u Psihijatrijsku bolnicu koja je zahvaljujući tome postala jedna od vodećih zdravstvenih ustanova tog tipe u Hrvatskoj, a kada je riječ o ulaganju u školstvo župan je kazao da je Primorsko Goranska županija u posljednjih 20-ak godina na području naše Županije izgradila ili u tome dala svoj značajan doprinos, 20 škola i 15 školskih sportskih dvorana. 

- „Uzeli smo si za cilj stvoriti bolje uvjete za kvalitetnije obrazovanje našoj djeci i naravno, za njihov kvalitetniji boravak u školi. Cilj nam je također bio jednosmjenski rad svih naših škola. Kada je riječ o Rabu imamo dobru suradnju s Gradom na mnogim projektima. Ovih dana, mjeseci i godina, Rab je u jednom velikom investicijskom ciklusu, gradi se i u turizmu, i Valamar ulaže, Županijska lučka uprava, Županija i Grad Rab uz pomoć Ministarstava također su aktivni na realizaciji započetih projekata, prisutna je jedna sinergija svih onih čimbenika koji mogu doprinijeti stvaranju kvalitetnijih usluga i ponude u turizmu i podići kvalitetu življenja naših Rabljana. I od ove nadogradnje Škole imat će koristi ne samo Grad Rab, kao jedinica lokalne samouprave nego i Općina Lopar, a koliko vidim ravnatelji su u dogovoru da se i Srednja škola djelomično proširi na način da dijelom uđe u prostore Osnovne škole. Ovih dana će biti potpisani ugovori za luku Mišnjak te određeni ugovori i u Loparu, tako da sam uvjeren da ćemo puno toga zajednički napraviti u ovom narednom razdoblju“, zaključio je Komadina.

 

Početak na dogradnji škole, vrijedan 12,5 milijuna kuna kojeg će financirati Županija i Grad Rab svaki sa po 50%, kako je utanačeno danas potpisanim Ugovorom, simbolično je označen time što je učenik Emanuel Hašek u iskopanu jamu kao kamen temeljac ubacio „Primorsku kućicu“ napravljenu u kamenu, rad učenika OŠ Ivana Rabljanina Rab, u koju je pohranjeno puno dobrih poruka i želja učenika, kao i simboličnih radova učenika, kao što su; rapsko zvono, tekst školske himne i slikovnica o časnim sestrama benediktinkama na otoku Rabu. Takav učenički kamen temeljac župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Nikola Grgurić, kojima su se priključile i pročelnica UO za odgoj i obrazovanj Županije Edita Stilin te ravnateljica Osnovne škole Ivana Rabljanina Anamari Šarin, prekrili su lopatama betona.

 

Sve prisutne na ovoj maloj svečanosti svojim je prigodnim nastupom na saksofonu oduševio učenik petog razreda Glazbene škole u Rabu Maroje Pičuljan uz klavirsku pratnju prof. Asje Rizvić,, a učenici Srednje škole Markantuna de Dominisa u svojem su prostoru, koji se nalazi u staroj zgradi Osnovne škole, svima prisutnima poslužili ukusan ručak.

Pročitano 3146 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1