Home Vijesti Kamporska sv. Eufemija | Skrivena snaga poniznosti i dobrote

Kamporska sv. Eufemija | Skrivena snaga poniznosti i dobrote

0
Kamporska sv. Eufemija | Skrivena snaga poniznosti i dobrote

Foto: Foto: Ruža Kaštelan

 

Mnogi sveci koje častimo, osobito sveticu i zagovornicu sv. Eufemiju, krasila je odlika poniznosti, dobrote. Nisu se uznosiliI svime što su imali, nisu se smatrali velikima, već je to bio dar od Gospodina Boga s kojim su surađivali i tako ostvarili put svoje svetosti.

Rab danas oglas

I zato žitelji Kampora, i svi oni koji ga vole, slave svoju sveticu Eufemiju, kao zaštitnicu, koja je u djetinjstvu dobila kršćanski odgoj, odlikovala se ljepotom i dobrotom. Bila je milosrdna i dijelila sve što je imala sa siromasima. Za vrijeme Dioklecijanova progona kršćana, ona je odbila prinijeti žrtvu poganskom bogu, te je bila zatvorena i mučena. Svojom hrabrošću i snagom hrabrila je druge kršćane i obratila mnoge pogane u to vrijeme. No ona i danas, u dvadeset i prvom stoljeću svojom hrabrošću, dobrotom, poniznošću, nepokolebljivom vjerom, upućuje svojim primjerom na bogatstvo ljubavi. Umrla je dana 16. rujna 304, godine. Pa se taj dan slavi kao blagdan kamporske župe.

 

Ove godine proslava je počela slavljenjem euharistije u koncelebraciji svih svećenika otoka, predvodio je fra Ivan Gavran, na službi u Crikvenici, a prijašnji župnik Kampora. Na proslavu je stigao i fra Nediljko Jerkan, koji je također nekada službovao u Kamporu, a danas je u samostanu u Dubrovniku.

 

Fra Ivan Gavran je u svojoj propovijedi dotaknuo dvije teme jedne izreke – oholost je prijestolje grješnosti, te poniznost je prijestolje svetosti. Oholost se pojavljuje od kako je čovjeka na zemlji, od Adama i Eve koji su sagriješili neposluhom prema Bogu, jer su htjeli živjeti sami bez njega. Taj grijeh se povlačio kroz stoljeća u životu pojedinaca, od oholosti rimskih imperatora, koji su progonili kršćane, te oholosti mnogih znanstvenika, velikana srednjeg vijeka, pa do današnjeg vremena susrećemo oholost kod velikih i običnih malih ljudi. Jer kad god čovjek učini neki grijeh, onda se uglavnom u dnu toga grijeha nalazi oholost. A u drugom dijelu izreke kaže se kako je poniznost prijestolje svetosti, koju kao vrlinu, odliku, susrećemo u Isusu Kristu koji se iz poslušnosti prema Ocu utjelovio i postao jedan od nas. Djevica Marija u svojoj poniznosti, jednostavnosti pristaje biti majkom Spasiteljevom, a mnoge svece koje častimo, osobito sveticu i zagovornicu, sv. Eufemiju, krasila je odlika poniznosti, dobrote. Nisu se uznosiliI svime što su imali, nisu se smatrali velikima, već je to bio dar od Gospodina Boga s kojim su surađivali i tako ostvarili put svoje svetosti. I danas susrećemo takve ljude koji bez obzira koji položaj obnašali, radili u svom životu pokazuju tu odliku poniznosti, jednostavnosti, i svima su dragi, bliski, cijenjeni, voljeni i svi s njima rado surađuju. I svatko od nas je osjetio u dubini srca ponekad oholost što je prijestolje grješnosti, a opet u roditeljskoj ili nekoj drugoj služnosti u poniznosti dotakli smo prijestolje svetosti.

 

Župnik župe, domaćin, fra Ivica Strčić uputio je riječi zahvale svima onima koji su pomogli i sudjelovali u pripremi kako bi ova svečanost bila na radost svih koji su došli. Zahvalio je također i Dundovu d.o.o. koji su obavili grublje radove u dvorištu, mjesnom odboru na čelu s Markom Barčićem, te ujedinjenim pjevačima zborova starijeg i mlađeg, koji su radosno animirali slavlje pjesmom. A slavlje se nastavilo u samostanskom klaustaru uz slane i slatke delicije koje su pripremile vrijedne ruke žena iz Kampora.

 

A što je to zapravo poniznost?

Tako je jednostavan odgovor: „Poniznost je prvi reći – Volim te!“

Poniznost, dobrota, jednostavnost otkriva neosporne ljepote čovjekova karaktera i potiče sve ono najbolje u čovjeku. Pročišćuje, uzdiže i oplemenjuje sve što dotakne. Otvara ustave dječjega smijeha i sabire suze pokajničke ljubavi. Olakšava breme klonulosti. Podiže nesretne, zalutale vraća na pravi put i hodi stopama našeg Spasitelja.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime