Home Vijesti Delegacija PGŽ-a na Rabu

Delegacija PGŽ-a na Rabu

0
Delegacija PGŽ-a na Rabu

Foto: RabDanas

Nakon gotovo dvosatnog rada kratke izjave za medije dali su: gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, načelnik Općine Lopar Alen Andreškić i, na neki način domaćin ovog skupa – iako je održan na Rabu – župan Zlatko Komadina.

Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba, naglasio je da Grad Raba želi biti partner Županiji u rješavanju određenih problema u kojima Županija može biti od pomoći. Pri tome je u prvom redu mislio na što bolju prometnu povezanost otoka s kopnom, na bolje rješavanje problema u zdravstvu i školstvu s naglaskom na iznalaženje mogućnosti izgradnje nove zgrade Srednje škole. Spomenuo je problem završetka investicije vezano uz sada već dugogodišnju „izgradnju“ radne zone Mišnjak i Doma za starije i nemoćne kao i imperativ iznalaženja najboljeg mogućeg načina konačnog rješavanja problema privatizacije, odnosno pretvorbe „Imperiala“.
Svoje zadovoljstvo načinom na koji se vodila rasprava na zajedničkom sastanku istakao je i načelnik općine Lopar Alen Andreškić. Žitelje Lopara posebno će obradovati obećanje Župana, da će u ovoj, jednoj od najmanjih i najmlađih Općina u Hrvatskoj, nastaviti s radom liječnik opće prakse. Raduje ga i obećanje s razine Županije po kojem će ona u granicama svojih mogućnosti pomoći Loparu u izgradnji buduće sportske dvorane kao i najavljenim naporima, radi poboljšanja prometnih veza Lopara, počevši od ulaganja u uređenje trajektne luke u Loparu.

Rab danas oglas

Župan Zlatko Komadina u početku davanja svoje izjave za medije, naglasio je da je ovo njegov treći dolazak na Rab sa suradnicima u njegovu mandatu, ali i prvi susret s novom garniturom vlasti u Gradu Rabu nakon nedavno održanih prijevremenih izbora.

– “Mislim da je ovo dokaz da mi radimo na poslovima, projektima i programima te ostvarenju poslova Županije u korist građana, a ne u korist političkih boja. Na današnjem smo susretu otvorili sva pitanja za koja je nadležna Županija i županijske institucije. Imamo puno institucija Županije na otoku Rabu. Dogovorili smo između ostalog već konkretne lučke projekte, podizanje kvalitete usluge na Mišnjaku i Loparu. Preko Županijske lučke uprave ići će se u proširenje pristaništa u Loparu u smislu trajektne rampe, kao i potrebne sadržaje u luci Mišnjak.. S Lučkom upravom Senj i Ličko-senjskom županijom dogovorili smo uređenje luke Stinica, tako da će za godinu dana, nadamo se već iduće turističke sezone, stanje u tim trajektnim pristaništima biti puno bolje”, naglasio je župan.

Govoreći o ostalim projektima najavio je da će se uskoro vjerojatno izmiještati srednju školu, da bi se proširila osnovna na jednosmjenski rad, a cilj je zajedničkim snagama izgraditi novu srednju školu.

“Također smo dogovorili fizikalnu terapiju u okviru Psihijatrijske bolnice Rab, koja ima sve stručne uvjete za to, ali nažalost nema ugovor s HZZO-m te se mora dogovoriti način financiranja da bi se ta usluga koristila. Razriješili smo dio oko primarne zdravstvene zaštite u Loparu i Rabu, te se još treba pojačati kapacitet u turističkoj sezoni. Dogovorili smo sufinanciranje školske sportske dvorane u Loparu, po istom modelu sufinanciranja kako smo ih gradili i u ostalim dijelovima Županije jer djeca Lopara imaju pravo i potrebu ići na tjelesni odgoj u svojoj školi, a sada to tamo nemaju”, rekao je župan te dodao kako ima dosta pitanja koja su za ovog susreta otvorena, a koja su državne teme kao što je pitanje prečestog zatvaranja magistrale što otežava dolazak na Rab.

Naglasio je također da je pri kraju investicijski ciklus u Psihijatrijskoj bolnici Rab, te da se uređuju zadnja dva paviljona a do sada je ukupno uloženo oko 50 milijuna kuna. Ta bolnica daje dodatnu zdravstvenu uslugu kada primarna “zakaže” u ovom djelu. 

Istaknuo je također da županijske ustanove u Rabu imaju ispostave za građevinske dozvole te postupak legalizacije, ispostavu Doma zdravlja, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, osnovnu školu i srednju školu, Bolnicu, Lučku upravu, dakle čitav niz institucija da se zajednički s gospodarstvom Raba i lokalnom samoupravom stvore uvjeti za što kvalitetniji život građana.

Nakon što su ih u pauzi, po završetku plenarnog sastanka, vrhunski kuhari i konobari Grand hotela „Imperial“ predvođeni svojim mladim direktorom Damjanom Dumićem i glavnim šefom kuharske struke u „Imperialu“ Zdenkom Perčinićem, počastili delicijima pripremljenim od plodova mora, delegacija Županije, točnije pročelnici određenih resora, krenuli su u obilazak određenih rapskih ustanova iz djelokruga njihova rada.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime