Home Vijesti Gradsko vijeće Raba – Odrađene svega četiri točke dnevnog reda

Gradsko vijeće Raba – Odrađene svega četiri točke dnevnog reda

0
Gradsko vijeće Raba – Odrađene svega četiri točke dnevnog reda

Foto: Foto: Ivica Hodak

Gradonačelnik Nikola Grgurić ovoga je puta, na početku, odgovorio na pitanje predsjednika Gradskog vijeća Željka Perana. On je, naime, zatražio gradonačelnikovu ocjenu Programa kojim je prošle godine obilježeno vrijeme Adventa.

Novi način sjedenja oko stola postavljenog u središtu Velike Gradske vijećnice nije promijenio već ustaljene obrasce nimalo ugodne verbalne komunikacije među vijećnicima Grada Raba

Rab danas oglas

– Pokazalo se, rekao je gradonačelnik, da je postavljanje šatora na Trgu Municipijum Arba i ispod njega instaliranje klizališta, te postavljanje prigodnih kućica s ponudom ugostiteljskih proizvoda bio pun pogodak, odaziv građana bio je odličan, što je izvrsna podloga za planiranje idućeg Adventa čije će konture biti postavljene već u svibnju ove godine i to s namjerom da se u naredni rapski Advent uklope park Dorka i okolne ulice. Isto tako, pametnim se potezom pokazalo i angažiranje Danijele Martinović na samom dočeku Nove 2016. godine. 

Što se tiče samog Grada Raba sve je to koštalo oko 136.000 kuna, što je oko 11,5% više utrošenih sredstava u odnosu na Advent 2014., odnosno doček Nove 2015. godine. 

Odgovarajući na pitanje doktora Borisa Bačića (HDZ) Grgurić je naglasio da se u natječaju za dodjelu javnih površina od nekih prostora na Trgu sv. Kristofora i oko njega odustalo vezano uz pokušaj da se određenim potezima vrati život u starogradsku jezgru i da određene površine budu ljepše i turističkije. Posebno se to odnosi na pokušaj vraćanja u taj prostor bar dijela nekadašnje, tzv. zelene tržnice.

Upitan o projektima nove vlasti, vezano uz projekt Doma za starije i nemoćne, Grgurić je još jednom ponovio kako razlozi stopiranja završnih radova leže u tome što su tamo očito plaćene usluge koje nisu izvršene, za što postoje jasni dokazi. Da bi Grad mogao krenuti s dovršenjem Doma za starije i nemoćne, moramo odrediti točnu situaciju. Uputio sam dopis prema sudu i tražio sudsko osiguranje dokaza. Čim taj papir dobijemo, krenut ćemo u dovršetak Doma, zaključio je Grgurić.

U svom komentaru prije postavljenog pitanja nešto kritičniji bio je oporbeni vijećnik Berislav Dumić (HNS), koji je, između ostalog rekao:

– Potrošili ste za Advent 11,5% više sredstava od bivše vlasti, koju ste svojevremeno, zbog njihovih manje potrošenih sredstava za tu namjenu, oštro kritizirali.

Nakon što je opomenut da ne komentira, nego da postavi pitanje, Dumić je gradonačelnika upitao:

– Obzirom da ste ukinuli u Gradskoj upravi službu koja se bavila pripremom EU projekata i za te poslove angažirali vanjsku agenciju, zanima me, da li se tako nešto isplatilo i kakve ste uspjehe postigli?

– Ako vam kažem da je spomenuta služba mjesečno koštala 20.000 kuna, a da nas Agencija za cijelu godinu stoji 36 tisuća kuna (3.000 kuna mjesečno), ušteda je više nego evidentna naglasio je Grgurić. Inače, novi natječaji kreću od travnja do lipnja, a imamo spremnih 12-13 projekata s kojima ćemo ove godine aplicirati. Do sada smo za jedan projekt, punionicu za automobile i gradske bicikle na električni pogon, već dobili „europskih“ 300 tisuća kuna, a Grad određena sredstva očekuje i za troškove rekonstrukcije i popločenja Donje ulice, zaključio je gradonačelnik.

Nezavisni vijećnik Zdenko Matijević u uvodu svojeg pitanja rekao je da ga gradonačelnik u svojim javnim nastupima zbunjuje, jer po njegovu mišljenju, iznosi financijske podatke koji su međusobno kontradiktorni. Tako se barata prenijetim manjkom iz 2015. u iznosu od 15 milijuna kuna, dugom od nekih 12 milijuna i ostvarenim suficitom od 2 milijuna i 800 tisuća kuna.

Novi natječaji kreću od travnja do lipnja, a imamo spremnih 12-13 projekata s kojima ćemo ove godine aplicirati. Do sada smo za jedan projekt (punionicu za automobile i gradske bicikle na električni pogon) već dobili „europskih“ 300 tisuća kuna, a Grad određena sredstva očekuje i za troškove rekonstrukcije i popločenja Donje ulice, zaključio je gradonačelnik.

Gradonačelnik je, zajedno sa pročelnicom za financije gospođom Martinom Španjol, pokušao objasniti da se radi o sasvim različitim kategorijama, kada je riječ o financijskom poslovanju.

Matijević je unatoč tim objašnjenima zatražio, a gradonačelnik mu je obećao napraviti, detaljno pismeno obrazloženje.

Očekivano, temperaturu u Vijećnici svojim je pitanjima podigao oporbeni vijećnik, koji je ujedno jedan od potpredsjednika Gradskog vijeća i predsjednik i na Rabu najjače oporbene stranke SDP-a, Ivica Lupić.

To što je sjednica Gradskog vijeća zakazana s početkom u 19 sati, nazvao je „čudnim“ vremenom njenog održavanja. Uz to upitao je vladajuće, da li su se konačno – nakon što su osam djelatnika „potjerali“ kućama, organizirali i konsolidirali službu u Upravi Grada? Smeta ga činjenica da još nije riješen problem odlagališta smeća i da još uvijek nema ništa od dogovorenog osnivanja zajedničke komunalne tvrtke Grada Raba i Općine Lopar. Spočitnuo je vladajućima što su u Proračunu Grada Raba za 2016. godinu umanjili sredstva za rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva, koje je po njegovim riječima veoma značajno za ovaj otok.

U napetom dijalogu s gradonačelnikom vezano uz odlagalište smeća na Sorinju, ali i iziritiran dobacivanjima vijećnika iz vladajuće koalicije, Lupić je upotrijebio i jednu poprilično neprimjerenu riječ, što je dodatno ugrijalo ionako užarenu atmosferu na kraju aktualnog sata.

U svakom slučaju, gradonačelnik mu je odgovorio kako će sva potrebna papirologija vezana uz problem izgradnje odlagališta biti uskoro gotova, i kako očekuje da će radovi na Sorinju započeti najvjerojatnije tijekom ljeta.

U nastavku sjednice „odrađene“ su svega četiri točke dnevnog reda, dok će se ostalih devet naći u nastavku ove sjednice zakazanom za 14. ožujka. Među točkama koje su prebačene za ožujak našlo se tako i Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2015. godine, zatim Prijedlog programa mjera poticanja razvoja poduzetništva za 2016. godinu, Prijedlog programa potpora poljoprivredi za 2016. godinu kao i Prijedlog Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Raba u 2016. godini.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime