Home Vijesti Jako dobra posezona na Kvarneru: u listopadu ostvareno 72% noćenja iz rekordne 2019. godine, a kampovi nikad bolje popunjeni!

Jako dobra posezona na Kvarneru: u listopadu ostvareno 72% noćenja iz rekordne 2019. godine, a kampovi nikad bolje popunjeni!

0
Jako dobra posezona na Kvarneru: u listopadu ostvareno 72% noćenja iz rekordne 2019. godine, a kampovi nikad bolje popunjeni!

Foto: RabDanas

 

“Posezonu na Kvarneru, tj. rujan i listopad, odradili smo zaista jako dobro. Zbrojimo li rezultate rujna i listopada tada dobijemo da je tijekom ta 2 mjeseca ostvareno gotovo 2,5 milijuna noćenja te da je u rujnu i listopadu Kvarner bio samo 9% manje posjećen u odnosu na rujan i listopad rekordne 2019. godine. Što se tiče smještaja, kampovi su u listopadu zabilježili nikad bolju popunjenost – i to 27% više u odnosu na listopad 2019. godine te ogromnih 268% više nego prošlogodišnjeg listopada! Uz kampove, i obiteljski smještaj je bio izvrsno popunjen, a to nam pokazuje i broj ostvarenih noćenja: u listopadu ove godine obiteljski je smještaj ostvario jednak broj noćenja onome iz listopada 2019. godine. Ponovno su najtraženiji bili smještajni objekti najviše kategorije – 4 i 5 zvjezdica. Kvaliteta se traži i gosti ne bježe od toga da plate i nešto veću cijenu kako bi dobili kvalitetnu uslugu. Ulaganja u kvalitetu ne odnose se samo na smještaj i broj zvjezdica, ovdje govorimo o cjelokupnoj ponudi destinacije – od gastronomije gdje na Kvarneru vidimo izvrsne rezultate dugotrajnih ulaganja koji su našim restoranima primjerice donijeli Michelinove zvjezdice i preporuke, JRE oznake i slično, do naših vinara, odličnih outdoor mogućnosti koje su prepoznali i brojni organizatori poznatih svjetskih i europskih sportskih događanja, tu je dovoljno samo spomenuti Ironman grupu, NASCAR…, zatim dobro poznatih zdravstvenih poliklinika i thalassotherapia u kojima se liječe mnogi profesionalni sportaši i koje danas nude posebno pripremljene post-covid programe oporavka. Sve to i još puno više znači ulaganje u kvalitetu i ponudu destinacije”, govori Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

Rab danas oglas

 

Što se tiče inozemnih tržišta, gosti iz Njemačke su i dalje kvarnerski gosti broj 1. Tako su u listopadu ove godine ostvarili 130 tisuća noćenja, što je više od 200% u odnosu na prošlu godinu, 81% ostvarenih noćenja u odnosu na 2019. godinu, a jednak broj noćenja u usporedbi s listopadom iz 2017. godine. Gosti iz Austrije drugi su po redu s ostvarenih više od 58 tisuća noćenja, što je 600% više u odnosu na prošlu godinu i čak 87% noćenja u usporedbi s listopadom 2019. godine. Na trećem mjestu s blizu 40 tisuća noćenja nalaze se gosti iz Slovenije, a na četvrtom mjestu su gosti iz Italije, koji su se posebice u razdoblju posezone okrenuli ka Kvarneru i bilježe sve više noćenja. Gosti iz Češke i Poljske i u listopadu nastavljaju s odličnim rezultatima u broju noćenja čak i u odnosu na listopad rekordne 2019. godine: gosti iz Češke ostvarili su 59% više, a gosti iz Poljske 24% više noćenja. Tržištima Češke i Poljske, prema porastu u broju noćenja tijekom mjeseca listopada pridružila se i Rusija, čiji su gosti ostvarili 42% više noćenja u odnosu na listopad 2019. godine.

 

“Što se tiče posjećenosti subregija u listopadu Gorski kotar je dostigao 98% noćenja, Cresko-lošinjski otoci 97% noćenja, a Riječko područje 86% noćenja u usporedbi s listopadom 2019. godine. U odnosu na listopad 2020. godine, sve kvarnerske subregije bilježe velike poraste u noćenjima. U nekim od kvarnerskih destinacija i tijekom rujna i listopada imali ste osjećaj “šušura” kao i u godinama prije pandemije. Vraćaju se i organizirane ture i putovanja, posebice iz Njemačke, a to je važan profil gostiju za Kvarner jer prethodnih godina su nam upravo autobuseri, agencije i touroperatori u razdobljima predsezone i posezone donosili značajan broj gostiju. Najveći broj gostiju došao je upravo s nama najbližih i najvažnijih inozemnih tržišta na kojima smo provodili najveći broj naših PR kampanja. U 2022. godini kao zajednički cilj i dalje nam ostaje zadržati status jedne od najsigurnijih zemalja na Mediteranu”, pojašnjava direktorica Peršić Živadinov.

 

Kako doznajemo od direktora TZ općine Lopar Marina Mušća na području Općine Lopar u listopadu je ostvareno 365 dolazaka (indeks 77) i 2.332 noćenja (indeks 101), od toga je 603 noćenja ostavreno u hotelima, 190 u kampovima te 1539 u obiteljskom smještaju.

 

“Grad Rab i dalje bilježi odlične turističke rezultate. U mjesecu listopadu, s 3.262 dolazaka i 16.287 noćenja, ostvareno je čak 514% više dolazaka i 125% noćenja u odnosu na 2020. godinu te 73% u dolascima i 71% u noćenjima u odnosu na rekordnu 2019. Takav rezultat i u ovoj posezoni zaista veseli, te nastavljajući ovaj odličan turistički rezultat, Grad Rab i dalje bilježi vrlo visoke brojke za ovu godinu. Naime, kumulativno gledajući, Grad Rab je ostvario 154.319 dolazaka i 51% više nego lanjske godine te 1.207.522 noćenja i 35% više nego lani. Usporedbom ovogodišnjih rezultata s rekordnom 2019. godinom, u ovoj je godini ostvareno 81% dolazaka i 84% noćenja, upravo te 2019. godine. Rezultat je to predanog rada i truda svih dionika turizma Grada Raba, na čemu im Ured TZG Rab čestita”, poručuje direktorica Ureda TZ grada Raba Ivana Matušan.

 

Turistički rezultati u razdoblju siječanj – listopad 2021. godine

Na godišnoj razini na Kvarneru je ostvareno ukupno 2,2 milijuna dolazaka i 14,9 milijuna noćenja, čime je dostignuto 79% ukupnih noćenja iz istog razdoblja 2019. godine tj. ostvareno je 38% više noćenja u usporedbi s istim razdobljem 2020. godine.

 

Od subregija posebno se ističe Gorski kotar na čijem je području ostvareno gotovo jednak broj noćenja kao u 2019. i 2018. godini. S obzirom na odlične turističke rezultate koji se od početka godine ostvaruju u Gorskom kotaru, pokazuje se kako se ovo područje počelo polako ali sigurno razvijati u cjelogodišnju destinaciju, posebice kad je riječ o domaćim gostima.

“Domaći gosti su od siječnja do listopada ove godine ostvarili 2,3 milijuna noćenja, što znači da su time dostigli 82% noćenja i 4% više dolazaka iz istog razdoblja 2019. godine. Usporedimo li ovu godinu s 2020. godinom, analize pokazuju kako su domaći gosti na Kvarneru ostvarili 33% više dolazaka i 3% više noćenja. Domaći gosti nam i dalje ostaju u fokusu, posebice sad kad dolazi vrijeme Adventa, koji zasigurno ni ove godine još neće zaživjeti onako kako smo navikli, a nakon Adventa slijedi zimska skijaška sezona gdje će ponovno Platak i Gorski kotar dobiti svoju priliku”, izjavila je Irena Peršić Živadinov.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime