logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Ponedjeljak, 06 Prosinac 2021 19:50

Preminula časna majka Marina (Marija) Škunca (1958. - 2021.)

Napisao/la Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Rab
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)

U ponedjeljak 6. prosinca u 64. godini života, 33. godini redovničkih zavjeta i 20. godini opatičke službe ovozemaljski dom zamijenila je onim nebeskim časna majka opatica Marija Marina Škunca.

 

Rođena je 24. rujna 1958. godine u Novalji na otoku Pagu gdje radosno živi dane svojeg djetinjstva i mladenaštva. Školovanje nastavlja u Zagrebu upisujući Učiteljski fakultet, gdje po završetku ostaje i raditi. Osjetivši u svome srcu Gospodinov zov, unatoč mnogim protivljenjima iznutra i izvana, ulazi u samostan benediktinki sv. Andrije u Rabu 9. siječnja 1987. godine. U istom će samostanu 21. siječnja 1989. godine položiti svoje prve redovničke zavjete u ruke tadašnje opatice M. Giuseppine Bacchia. Njihova povezanost u životu nastavila se i u času smrti jer je Gospodin u razmaku od samo tjedan dana obje pozvao u svoju nebesku slavu.

 

Svojim posvećenim životom, žarkim molitvama i duhovnom brigom neprestano je bila blizu povjerenim joj sestrama i drugim vjernicima. Mnogi će je pamtiti po njezinom velikom srcu i predivnom glasu koji je kroz godine odjekivao samostanskom crkvom sv. Andrije u Rabu. Bila je osoba duboke kontemplacije i konkretne akcije, uvijek spremna da vještinom vođenja zajednice svakoj sestri bude prije svega prava majka. Za vrijeme njezine dugogodišnje poglavarske službe rapska je zajednica benediktinki otvorila vrata tolikim djevojkama i brojčano se višestruko povećala, što uvelike govori o revnosti kojom je M. Marina kao opatica predvodila zajednicu.

 

 

Mnogo bi se toga još moglo napisati o č. m. Marini, ali iznad svega dobrota njezina srca poznata je Gospodinu kojemu je kroz godine vjerno služila. Vjerujemo kako je rapska zajednica benediktinki sada bogatija za još jednu nebesku zagovornicu, koja će rast zajednice pratiti iz slave Kralja kraljeva i Gospodara gospodara (kako je glasilo i geslo njezina monaškog posvećenja).

Pročitano 3601 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1