Home Vijesti „Be True, Do Not Bully“ Erasmus+ program u Osnovnoj školi Ivana Rabljanina Rab

„Be True, Do Not Bully“ Erasmus+ program u Osnovnoj školi Ivana Rabljanina Rab

0
„Be True, Do Not Bully“ Erasmus+ program u Osnovnoj školi Ivana Rabljanina Rab

Foto: RabDanas

 

Projekt je osmišljen u cilju promocije inkluzivne edukacije, jednakosti i nediskriminacije, prevencije međuvršnjačkog nasilja i međusobne razmjene primjera dobrih praksi između pet uključenih zemalja.

Rab danas oglas

 

Od stručnih suradnica naše škole imali su priliku učiti ravnatelji i djelatnici škola iz Grčke, Španjolske i Turske.

Poseban naglasak projekta je na edukaciji učitelja i osoblja škola kako bi, jačajući svoje vještine za prevenciju rizičnih ponašanja na svim društvenim razinama uključujući i intervencije pri međuvršnjačkom nasilju, bili spremni adekvatnije reagirati na izazove koje donose odnosi među djecom u današnje vrijeme. Razmjena ideja i iskustava među školama omogućila je sudionicima nove uvide i praktične primjere za nošenje s izazovima s kojima se svakodnevno susreću. Za vrijeme edukacije učitelja škole će pripremati i aktivnosti za uključivanje učenika koji će tako imati priliku upoznati se s kulturom, tradicijom i školstvom u drugim zemljama. Naime, projekt uključuje razmjenu učenika u dobi od 6 do 12 godina u pratnji učitelja, a u sklopu koje će učenici imati priliku upoznati svoje vršnjake i načine rada u njihovim školama.

 

Naša škola je imala privilegiju organizirati prvi susret škola uključenih u projekt. Susret je trajao od 29. studenog do 3. prosinca 2021. godine i jedini je od planiranih susreta škola koji obuhvaća edukaciju ravnatelja i učitelja drugih škola. Takvu petodnevnu edukaciju na engleskom su jeziku u potpunosti provele stručne suradnice naše škole i time pokazale resurse kojima naša škola raspolaže te dokazale stručnost u radu i suvremenost u pristupu znanstvenim i teoretskim spoznajama kao i djelovanja u praksi. Od stručnih suradnica naše škole imali su priliku učiti ravnatelji i djelatnici škola iz Grčke, Španjolske i Turske.

 

Pedagoginja Tea Staničić prezentirala je ključne pojmove i suvremena znanja o bullyingu na temelju pripremljenih materijala pedagoginje Franciske Plješa. Knjižničarka Mona Othman educirala je naše goste i kolege o cyberbullyingu te predstavila svoj rad u prevenciji i edukaciji učenika, što je izazvalo pozornost zbog suvremenosti metoda rada. Psihologinja Tanja Rizner iznijela je najnovije spoznaje znanstvene zajednice o emocionalnoj pismenosti te prikazala međunarodni preventivni program čiju je učinkovitost znanstvenim istraživanjem i sama potvrdila u našoj školi. Socijalna pedagoginja Kristina Ribarić u ulozi koordinatora projekta i predavača, ali i kao dobar domaćin, dala je najveći obol petodnevnoj edukaciji. Otvorila je edukaciju prezentacijama koje su snimili učenici naše škole na temu bullyinga, te je predstavila sve uključene škole uz njihove koordinatore i video uratke, sudjelovala u prezentaciji protokola postupanja u slučaju nasilja, prezentirala programe prevencije u lokalnoj zajednici i prikazala rad nevladine organizacije koja se time bavi na otoku Rabu – Udruge za djecu i mlade Kocke. Naše kolege i goste je uz Udrugu turističkih vodiča Rab svakodnevno upoznavala sa znamenitostima otoka Raba u popodnevnim organiziranim aktivnostima te je zasigurno ostvarila utjecaj na sliku naše škole i otoka koju su naši gosti ponijeli sa sobom. Ravnateljica Anamari Šarin je kao domaćin pozdravila kolege, sudionike edukacije te im je u njihovu petodnevnom boravku omogućila višu kvalitetu iskustva u našoj sredini.

 

Naši učitelji su na zanimljive i različite načine sudjelovali u pripremi i realizaciji prvog susreta škola u projektu. Najzanimljiviji je doprinos Klare Budak Sitaš, učiteljice engleskog jezika koja je prevodila materijale za edukatore, pripremala s učenicima video-uratke i pripremala učeničko predstavljanje naše škole gostima. Učiteljice Petra Golubovac i Ana Marija Perić su također prevodile materijale za projekt. Manuela Halović, učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture pripremila je plesnu točku s učenicima, a učiteljice Edita Sušić-Duzić i Dijana Žigo su pripremile unikatne likovne poklone za sudionike. Značajan doprinos koji je otpočeo puno prije realizacije ovog susreta dao je učitelj Luka Grgurić izradom digitalnih materijala, posebice projektne mrežne stranice projekta. Za buduću međunarodnu suradnju u području dječjega ekološkog odgoja i obrazovanja zaslužna je naša učiteljica Ivana Rimac i njezin projekt „EM“ kugli koji sigurno prelazi granice i odlazi u Grčku.

 

Ponosni smo na sve učenike 5. razreda koji su svojim video radovima pokazali kako se boriti protiv bullyinga. Hvala njihovim razrednicima na uključivanju u projektne aktivnosti! Hvala i našem učeniku Maroju Pičuljanu koji je ovaj petodnevni skup samostalno otvorio glazbenom točkom na saksofonu.

 

Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ovog velikog projekta na našem otoku!

 

Više o projektu možete doznati OVDJE.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime