logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Nedjelja, 12 Prosinac 2021 14:38

Zapaljena treća adventska svijeća koja se naziva i "pastirska svijeća"

Napisao/la Josip Badurina
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)

Na današnji dan pali se treća adventska svijeća koja se naziva i "pastirska svijeća" te simbolizira radost i veselje zbog toga što uskoro dolazi maleni Isus u štalici koji se ima roditi.

 

No treća adventska svijeća u narodu se obilježava kao i dan majki te se u narodu naziva i "Materica". Materice su bile jedan od najsvečanijih i najradosnijih dana prije Božića. Prema običaju, majke darivaju svoju djecu slatkišima, orasima, voćem i lješnjacima, a ponegdje jabukama u kojima su umetnute kovanice, dukati ili orašasto voće. Bližoj rodbini darivali su se rupčići odnosno maramice.

 

Treća Nedjelja Došašća ujedno je i Nedjelja Caritasa u kojoj se također sjećamo svih kojima je pomoć najpotrebnija. Kroz čitavo Došašće neka u svim srcima bude ljubav i djela milosrđa kako bismo spremno dočekali rođenje Kralja svega svijeta. Isus dolazi tiho, nečujno u svako srce kako bi ono bilo ispunjeno ljubavlju i dobrotom prema svima. Kako se bliži Božić, tako svako srce mora biti spremno u radosnom ozračju dočekati rođenje Isusovo u betlehemskoj štalici. Samo u ljubavi i miru duše, Isus se može roditi u svakom čovjeku te mu donijeti radost života koju je dužnost prenositi onima kojima je srce prazno i ispuniti svako srce ljubavlju.

 

Neka i treća adventska Nedjelja, koja je i sama Nedjelja radosti, u svako srce i svaki život donese radost u iščekivanju Božića, tog svečanog dolaska Kralja svega svijeta koji radi svih ljudi dolazi da navjesti spasenje. Neka u svačijem srcu zaigra pjesma koju su djeca pjevala svojim majkama ili bakama kako bi im donijeli radost na lice i ljubav u srcu.

 

„Faljen Isus, gazdarice! Čestitam ti materice! Ja sam došo znaš, da mi nešto daš. Ja sam došo priko mora, da mi dadeš koji oraj, snašla me je neka muka, daj ti meni i jabuka. Ja sam došo priko strane, da mi dadeš malo hrane. Ja sam došo priko polja, da ti bude bolja volja. Vidio sam i ovaca, da mi dadeš i novaca, a i sira kad bi dala rek'o bi ti puno fala, jer su danas materice moja draga gazdarice,…“

 

Piše: Josip Badurina

Pročitano 550 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1