Home Vijesti Održana 3. izvještajna skupština Udruge umirovljenika otoka-Raba

Održana 3. izvještajna skupština Udruge umirovljenika otoka-Raba

0
Održana 3. izvještajna skupština Udruge umirovljenika otoka-Raba

Foto: Foto: Ivica Hodak

{gallery}Udruga umirovljenika{/gallery}

Na samom početku spomenula određene pozitivne pomake kada je riječ o plaćanju članarine članova, što je i glavni izvor prihoda Udruge. Od ukupno 1.198 članova Udruge članarinu je u 2015. uredno platilo 730 umirovljenika, 216 članova starih 80 i više godina oslobođeno je plaćanja, dok je članarinu ostalo dužno platiti 252 člana Udruge.

Rab danas oglas

Iz riječi predsjednice proizašlo je da su članovi Udruge u prošloj, u odnosu na neke ranije godine, manje putovali – odlazili na izlete. Ipak, naglasila je, da su članovi Udruge, vezano uz dugogodišnje prijateljevanje i davno i službeno uspostavljene prijateljske odnose dvaju gradova, posjetili svoje kolege u Kočevju (Slovenija), a uspješno je organiziran i odlazak na Dunav.

– Prošle godine nismo uspjeli u vrijeme Božićno-novogodišnjih praznika obići, kako inače redovito činimo, naše starije i nemoćne članove, ali smo nastavili s aktivnostima putem kojih našim članovima omogućavamo pod povoljnijim uvjetima nabavku drva za ogrijev, prehrambenih artikala, u suradnji s našom lokalnom tvrtkom „Mali Palit“ d.o.o. uspješno dogovaramo i provodimo akcije nabavki određenih artikala uz popust, napomenula je Marija Batistić-Mateša, dodavši da je Udruga za sada uspjela inicirati zaključivanje oko 160 ugovora s „Autotransom“ s čijim se autobusima umirovljenici s dobivenim karticama besplatno prevoze otokom, dok im se na putovanju izvan otoka kao početna stanica računa Stinica.

Plovio – ne plovio, priznaje se samo trošak katamarana

Predsjednica Udruge spomenula je i određene probleme s kojima se susreću članovi Udruge. Posebno se to odnosi na one koji moraju zbog određenih zdravstvenih problema putovati u Rijeku, a još je veći problem ako umirovljenik s uputnicom mora ići, primjerice, u Lovran. Za sva ta putovanja u putnom nalogu priznaju se samo troškovi katamarana, bez obzira da li se katamaran toga dana može ili ne može koristiti. Međutim, naglasila je Marija Batistić-Mateša, a kasnije u raspravi to je potvrdio Janko Beg, ako je pacijent upućen u bolnicu u Lovran, tada nema pravo niti na nadoknadu iznosa karte za katamaran. Oboje tvrde da su Rabljani, i to ne samo penzioneri, nego i ostali pacijenti s otoka Raba, u odnosu na druga mjesta u županiji, ali i u odnosu na mjesta u ostalim županijama, u neravnopravnom položaju.

ako je pacijent upućen u bolnicu u Lovran, tada nema pravo niti na nadoknadu iznosa karte za katamaran. Rabljani su, i to ne samo penzioneri, nego i ostali pacijenti s otoka Raba, u odnosu na druga mjesta u županiji, ali i u odnosu na mjesta u ostalim županijama, u neravnopravnom položaju.

S čistim računima u konačno dovršenje Doma za starije i nemoćne

Završetak gradnje Doma za starije i nemoćne na Rabu za članove Udruge je od velikog značaja, naglasila je predsjednica Udruge.

– Prostor u kojemu svih ovih godina radimo derutan je, krovište je u lošem stanju, a postoji i mogućnost da nam na glavu padne plafon. U Domu za starije i nemoćne za članove naše Udruge predviđena je jedna prostorija, tzv. dnevni boravak, koji bi bio mjesto svakodnevnog okupljanja, druženja pa i našeg rada u cjelini. Vjerovat ćemo gradonačelniku koji nam je predočio u proračunu planiranih oko 3 milijuna kuna za završetak radova na tom objektu. Ta će sredstva biti aktivirana čim se sudski utvrdi točan odnos plaćenih i izvršenih radova do ovog trenutka.

100 godina šjor Petra Keka i 70 godina postojanja rapske Udruge/Društva umirovljenika

Okupljeni na današnjoj izvještajnoj skupštini Udruge sa simpatijama su primili informaciju predsjednice koja je napomenula da Udruga u gospodinu Petru Keku ima najstarijeg člana. Gospodin Keko je nedavno, naravno u krugu obitelji, proslavio svoj stoti rođendan. Shodno našem obećanju delegacija Udruge ovih će dana obići svojeg najstarijeg člana. A kada već govorimo o ovoj značajnoj obljetnici gospodina Keka, dodala je Marija Batistić Mateša, valja reći da će i naša Udruga u srpnju obilježiti 70 godina postojanja, uz napomenu, da je tijekom svojeg postojanja nekoliko puta mijenjala svoj naziv.

Osim pozdrava gradonačelnika Grgurića na početku rada skupštine, rapskim su se umirovljenicima obratili Valter Stojnšek iz filijale Croatia agent CROATIA OSIGURANJE d.d. i Marko Karavanić direktor rapske filijale Erste banke, ponudivši neke od svojih usluga s područja osiguranja i kreditiranja umirovljenika pod povoljnijim uvjetima.

Grad je prema Sudu uputio Prijedlog za osiguranje dokaza o uslugama koje su u iznosu od cca milijun i pol kuna plaćene, a nisu odrađene. Čim ovlašteni vještak utvrdi činjenično stanje, radovi na dovršenju Doma, za koje je Grad proračunom osigurao 3 milijuna kuna, mogu započeti.

Na kraju rada današnje izvještajne skupštine Udruge umirovljenika skupštinarima se ponovo obratio gradonačelnik Nikola Grgurić, koji je vezano uz dovršenje Doma za starije nemoćne, rekao da je Grad prema Sudu uputio Prijedlog za osiguranje dokaza o uslugama koje su u iznosu od cca milijun i pol kuna plaćene, a nisu odrađene. Čim ovlašteni vještak utvrdi činjenično stanje, radovi na dovršenju Doma, za koje je Grad proračunom osigurao 3 milijuna kuna, mogu započeti.

Pohvalio je dosadašnju suradnju s Udrugom s čvrstim uvjerenjem da će Grad, kada se konsolidiraju i riješe neki od akumuliranih problema, Udruzi moći i značajnije pomoći. Obećao je pomoć i pri rješavanju problema naplate putnih naloga vezano za putovanja pacijenata u Rijeku i drugdje, osobito stoga što to nije problem samo umirovljenika već i svih ostalih otočana. Veseli ga što su krajem godine (2015.), unatoč svim problemima, kao Grad osigurali iznos od 90 tisuća kuna i podijelili Božićnice za 250 rapskih umirovljenika.

Što se tiče problema oko pravovremenog obavješćivanja o nekim aktivnostima Udruge, o čemu je u raspravi govorila jedna umirovljenica iz Barbata, gradonačelnik je vodstvo Udruge uputio da, ukoliko su u mogućnosti, koriste informativne usluge web portal „Rab Danas“ s kojim Grad od ove godine ima uspostavljenu stalnu suradnju.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime