Home Vijesti Četvrta nedjelja došašća u hrvatskom narodu poznata i pod nazivom “OČIĆI”

Četvrta nedjelja došašća u hrvatskom narodu poznata i pod nazivom “OČIĆI”

0
Četvrta nedjelja došašća u hrvatskom narodu poznata i pod nazivom “OČIĆI”

Foto: Piše: Josip Badurina - Foto: Hrvoje Hodak

 

Neka se svako srce pripremi na dolazak Krista Isusa koji donosi mir i spasenje cijelom svijetu. U Isusovoj se poniznoj ljubavi krije snaga Božje blizine koja dolazi u živote svih ljudi donoseći mir i radost. Adventske svijeće šire svjetlost isijavajući ljubav i toplinu koja se ima prenijeti na sve ljude dijelima ljubavi i milosrđa.

Rab danas oglas

 

Kroz Isusov dolazak radost zaokuplja sva srca u radosnom hodu kroz život kojeg Isus Krist donosi položen u malene jasle betlehemske štalice. Neka četvrta Nedjelja Došašća pripravi svako srce na radost i iščekivanje dolaska Mesije koji je uskoro na vratima života svakog čovjeka, kuca, želi ući i nastaniti se zauvijek u svakom od nas.

 

Četvrta nedjelja došašća u hrvatskom narodu poznata je i pod nazivom “OČIĆI”. Kao što i sam naziv kaže, slave se svi očevi u obiteljima. Očevi na Očiće, kao i majke na Materice, časte u prvom redu svoju djecu, ali i tuđu koja tog dana dođu u kuću ili ih sretnu na putu. Djeca bi se tako na Očiće ustala rano i odmah išla kakvim konopčićem “svezati” oca, koji je potom morao platiti svoje oslobođenje tako da ih daruje novčićem ili nekom drugom sitnicom.

 

Uz radost i mir u srcu te s namjerama ljubavi i topline često se pjevala i pjesma koju su djeca rado izvodila te tako donosila radost i ljubav u božićno vrijeme:

“Faljen Isus, očići, božićno je vrime,

mi smo došli sada tražit’ vaše otkupljenje.

Pođite na tavan, donesite mese,

ako nije suvo, otvorite kese.

Ako ništa nema, višanje se sprema!”

 

Piše: Josip Badurina

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime