logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Petak, 14 Siječanj 2022 13:50

Draženove motorističke fotoreportaže iz Hrvatske najčešće započinju i završavaju s njegovim Rabom

Autor:
Ocijeni sadržaj
(5 glasa/-ova)
Draženove motorističke fotoreportaže iz Hrvatske najčešće započinju i završavaju s njegovim Rabom Foto: Dražen Kasprek

Mnogi su tek uživajući u razgledavanju fotografija i čitajući putopisne zapise na facebook profilima i web stranicama njhovog autora, uspjeli zaviriti u emotivni svijet Dražena Kaspreka, rođenog Slavonca, čovjeka koji je otok Rab prigrlio kao svoj novi dom.

 Foto: Dražen Kasprek

 

Draženove fotografije i način na koji piše uvelike progovaraju o njegovom ljudskom senzibilitetu i životnim putanjama koje su usmjeravane po mnogočemu jedinstvenim životnim iskustvom.

 

U jednom trenutku začuo sam dozivanje, i to vrlo blizu. Umirio sam se jer nisam znao što se u međuvremenu događalo. Znao sam da su moji dečki izvukli ranjene i da smo ostali ja i Dejan da ih štitimo, a kada smo i mi pogođeni, naši više nisu mogli do nas. Čudio sam da četnici već nisu došli do nas. Kada smo bili pogođeni bili su nekih 40-50 m od nas. Dozivanje se ponovilo i shvatio sam da su u pitanju četnici. Zvali su nas : „Ujoooo ! Jesi živ ujo?! Jebat ćemo vam majku ustašku! Zaklat ćemo vas ko svinje…“ Šutio sam, to sam jedino mogao. Znao sam da ne smijem gubiti glavu i paničariti. Nisam se smio niti javiti. Da su četnici bili sigurni da smo ranjeni ili mrtvi već bi došli. Moja prednost je bila u tome što nisu znali koliko nas je i u kakvom smo stanju. Ne’š ti prednosti...
(Odlomak iz teksta Bosanski lonac: Povratak iz mrtvih)

U kratkim crtama kazat ćemo tek ovo; Dražen Kasprek je rođen 1. 10. 1973. u Slavonskom Brodu, a u jesen 1991.g. kao maloljetni dragovljac pridružio se ZNG RH u Vinkovcima. Svoj ratni put proveo na ratištima istočne i zapadne Slavonije, i Bosanske Posavine. 1992. godine je ranjen i od tada je 60-postotni hrvatski ratni vojni invalid. No mogla bi se o tome napisati čitava knjiga - dio Draženove ratne priče možete pročitati OVDJE u tekstu naslovljenom "Bosanski lonac: Povratak iz mrtvih".

 

Od 1999. godine živi na Rabu gdje je 2002.g. osnovao i vodio sportsko rekreacijski Paintball klub s terenima za igru na Frugi. Zadnjih 7 godina amaterski se bavi fotografijom, a najveći broj fotografija snimio je upravo na Rabu kroz svoje duge šetnje Rabom uz asistenciju svojeg vjernog mješanca Portosa. Dražen je 2021. pokrenuo web portal Moto Trip Croatia na kojem objavljuje foto reportaže iz Hrvatske i preporuke za moto izlete te ostale korisne informacije za motoriste. S tim portalom povezao je nekoliko svojih velikih ljubavi; fotografiju, putovanja na motociklu, pisanje...

 

Odnedavno je i član MMC Green Knights. Riječ je o međunarodnom vojnom motociklističkom klubu. Središnjica mu je u SAD-u u Minessoti, a imaju podružnice po cijelom svijetu. Članovi kluba su isključivo vojne osobe, djelatna vojna lica ili umirovljena, a Dražen je jedini predstavnik takvog međunarodnog kluba na Rabu.

 

Kalendar motoristica iz čitave Hrvatske u sklopu projekta "Na dva kotača bez predrasuda"

Osim što čitatelje portala Rab Danas ovim putem pozivamo na praćenje Draženovih kolumni, želja nam je pozvati i sve zainteresirane sponzore da se jave gospodinu Kaspreku ukoliko mu mogu pomoći u realizaciji zanimljivog projekta "NA DVA KOTAČA PROTIV PREDRASUDA“ u sklopu kojeg mu je namjera, kroz njegove moto reportaže po Hrvatskoj, okupiti što veći broj motoristica iz cijele Hrvatske i napraviti o njima reportažu. A osim reportaže za kraj godine plan mu je napraviti veliki, zidni kalendar u A3 formatu, s 12 listova. Naime, ne radi se o nikakvom golišavom kalendaru namijenjenom muškarcima i njihovim garažama, nego o kalendaru koji bi prikazao sve te djevojke, majke, bake, studentice, poslovne žene, doktorice, sportašice, kućanice… točno onako kako one izgledaju kada doma ostave sve čime se bave i kada odijenu opremu i sjednu na svoje dvokotačne ljubimce.

 

Za početak ovim uvodnim isječkom upućujemo vas da pročitate Draženovu kolumnu pod nazivom "Žene koje ruše stereotipe"

- Biti žena u ovom svijetu nije ni malo lako. I nije to samo fraza s kojom se kupuje naklonost žena već je to gorka i nepravedna istina. U nekim razvijenim demokracijama žene možda stoje bolje nego u nekim nerazvijenim ili zaostalijim dijelovima svijeta, ali gotovo svugdje njihov položaj u društvu nije ravnopravan muškarcima. U Hrvatskoj žene u prosjeku imaju 13 posto manju plaću od muškaraca i 21 posto nižu mirovinu. Žene sve što rade moraju raditi puno bolje od muškaraca da bi im se to priznalo. Žene se podcjenjuje, žene se maltretira, nad ženama se vrši rodno, fizičko i psihičko nasilje. Živimo u društvu u kojem se tolerira i opravdava udaranje žene, "da nije tražila nebi ni dobila", "ne zna držati jezik za zubima", "zašto ga je naljutila“ itd.... OPŠIRNIJE

 

 

Pročitano 1948 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1