Home Vijesti Nastavak XI. sjednice Gradskog vijeća Raba – poznati dobitnici javnih priznanja Grada Raba

Nastavak XI. sjednice Gradskog vijeća Raba – poznati dobitnici javnih priznanja Grada Raba

0
Nastavak XI. sjednice Gradskog vijeća Raba – poznati dobitnici javnih priznanja Grada Raba

Foto: RabDanas

Dobitnici javnih priznanja Grada Raba za 2016. godinu

Činom prihvaćanja prijedloga Odluka doznali smo da će Nagrade Grada Raba za 2016. dobiti malonogometna ekipa Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Rab, uljara Dočić i uljara Sušić, dok će Plakete Grada Raba pripasti učitelju ugostiteljskog posluživanja Mirku Mikeliću, učitelju kuharstva Ivanu Mikeliću te gostioni Gožinka.

Ipak, s oporbene strane bilo je prigovora, jer Komisija je do 29. veljače zaprimila 7 valjanih prijedloga kojima je bila predložena dodjela javnih priznanja za ukupno 12 fizičkih, odnosno pravnih osoba, pa je eto bilo vijećnika koji su smatrali da je Komisija zapravo bila protiv onih koji nisu izabrani.

Rab danas oglas

Takvu je tvrdnju odbacio vijećnik HDZ-a Slobodan Frankić kazavši kako Komisija nije bila protiv nikoga, već je bila za one koji su odabrani, jer to uostalom i jeste posao Komisije, u protivnom ona ne bi niti trebala postojati.

Izvješće o radu gradonačelnika za drugu polovicu 2015.

Sjednica je, za razliku od nekih ranijih, protekla u prilično mirnoj atmosferi, a jedna od točaka po kojoj se također povela manja rasprava bilo je “Izvješće o radu gradonačelnika za drugu polovicu 2015. godine” u kojoj je održano 5. sjednica Gradskog vijeća s ukupno 48 točaka dnevnog reda. Glavne zamjerke oporbe na izneseno Izvješće odnosile su se na način na koji je ono izrađeno, tj. na odmak od uobičajene prakse da pri njegovoj izradi sudjeluju i pročelnici. Gradonačelnik je na to odgovorio kako se radi o Izvješću o radu gradonačelnika, a ne Gradske uprave, no svi su se na kraju složili kako bi za ubuduće trebalo dogovoriti jasnija pravila i modele podnošenja takvog izvješća.

Iz Izvješća o radu gradonačelnika izdvajamo podatak da su u spomenutom polugodišnjem razdoblju izvršeni svi preduvjeti kako bi Grad Rab uspostavio sustav riznice i vođenja jedinstvenog računa. Završen je proces kadrovske i organizacijske reforme gradske uprave, no on nije i konačan, i vjerojatno će uslijediti još neke promjene, u svakom slučaju radi uvođenja riznice Grada Raba.

Donijete su i dvije Odluke o ciljanim izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Raba, te Odluke o donošenju UPU-a 8 i 9 – Kampor. Uporedo s tim, održana je i javna rasprava za ciljane izmjene.

Na području povlačenja financijskih sredstava iz fondova Europske unije, ali i drugih fondova, Grad Rab odredio je prioritetne projekte, te angažirao vanjskog suradnika, s kojim usko surađuje na njihovom apliciranju. Riječ je o nastavku nekih već postojećih projekata (npr. Donja ulica, radna zona, ali i nekoliko novih – npr. energetska obnova područnih škola, nerazvrstane ceste i sl.).

Gradonačelnik je posebno naglasio projekt uređenja plaža na području Grada Raba koji je, prema njegovim riječima, zatečen u stanju koje niti u kom slučaju nije odgovaralo potrebama i objektivnim kriterijima, a za čiju provedbu nisu bile osigurane niti minimalne pretpostavke. 

Ovdje mislim na projektni zadatak koji smo morali u bitnome mijenjati, te na promjene u prostorno planskoj dokumetenaciji neophodne za provedbu ovog projekta. U svakom slučaju, paraleleno, otklanjajući ove nedostatke, aktivno radimo na završetku projektiranja plaža (I, II i III Padova, Banova vila – Škver, Dumići), kako bi se ostvarili svi uvjeti za njegovu realizaciju.

Riješeno pitanje vlasništva nad sportskim dvoranama

Konačno su potpisani sporazumi s Osnovnom i sa Srednjom školom u vezi s korištenjem gradskih sportskih dvorana – tzv. Nove i Stare dvorane. Ti sporazumi definiraju da su dvorane vlasništvo Grada Raba, da on njima upravlja, te način podmirenja troškova. Ujedno je nova dvorana dana na upravljanje Dundovu d.o.o., kao i ostala igrališta za male sportove na području grada Raba.

Manji komunalni projekti

Od važnijih manjih komunalnih projekata gradonačelnik je istaknuo konačno osvjetljenje šetnice od Banove vile do Škvera, popločenje i uređenje parkirališta kod groblja Barbat, naglašenije uređenje dječjih igrališta i nabavu novih igrala, zamjenu ograda na sportskim igralištima (Mundanije i Supetarska Draga).

Izrađen je glavni projekt reciklažnog dvorišta Sorinj, sanacija nadvoja na gradskim bedemima, zamjena ferala u starogradskoj jezgri, uređenje ceste (kolnika i nogostupa) iza Policijske postaje, proširenje javne rasvjete u Supetarskoj Dragi Donjoj (Potočina – Gonar), po preuzimanju Nove sportske dvorane, saniranje i popravak svih vidljivih nedostataka, te davanje dijela iste u zakup.

Gradonačelnik je izvješće završio konstatacijom kako je cilj ove gradske uprave s njim na čelu i nadalje obavljati poslove u skladu sa dostupnim financijskim sredstvima, uz nastavak saniranja financijske situacije.

Objektivno mogu reći da su rezultati takvog jednogodišnjeg rada već vidljivi. U prilog tome govore financijski izvještaji za 2015. godinu, posebno povećanje ukupnih prihoda poslovanja u odnosu na 2014. godinu u iznosu 2.855.375,26 kn, te smanjenje rashoda poslovanja u odnosu na 2014. godinu u iznosu od 8.636.933,03 kn. Povećanje prihoda i smanjenje rahoda poslovanja rezultiralo je pozitivnim financijskim rezultatom (viškom) u iznosu od 3.788.993,74 kn. U 2014. godini ostvaren je negativni financijski rezultat (manjak) u iznosu od 3.566.824,90 kn, te je ukupno sa prenesenim manjkom iz prethodnih godina iznosio 14.933.108,24 kn. Pozitivan financijski rezultat ostvaren u 2015. godini koristi se za smanjenje prenesenog manjka iz prethodnih godina, te sada ukupni manjak iznosi 11.144.114,50 kn. Obveze Grada Raba u 2015. godini smanjene su u iznosu od 6.728.765,07 kn te na dan 31.12.2015. godine iznose 13.825.369,09 kn.

Vijeće je usvojilo i Program mjera poticanja razvoja poduzetništva u 2016. godini, za kojeg je predviđeno 260.000 kuna. Iako bi u poduzetnike treablo ulagati daleko više, iznos je ipak veći nego prošlih godina, rekao je gradonačelnik Grgurić.

Nezavisni vijećnik Zdenko Matijević kazao je kako je riječ o apsurdno malom proračunskom udijelu u poticanju razvoja od svega 0,5%, a zastupnik s liste HNS-a Antonio Beg rekao je kako nije jasno koje djelatnosti želimo poticati, dodavši kako nam ne bi trebalo biti u interesu poticati prodavanje šlapa i ručnika u Srednjoj ulici dok istovremeno neke djelatnosti vape i za financijskom i za stručnom podrškom. Složivši se s primjedbom Grgurić je kazao kako je doista potrebna cjelovita analiza kojom će se ustanoviti koje su to djelatnosti kojima se treba baviti na otoku.

Na sjednici je usvojen i program poticanja poljoprivrede za kojeg je predviđeno 350.000 kuna, kao i financijsko izvješće i Izvješće o radu Pučkog otvorenog učilišta Rab kojeg je podnijela njegova ravnateljica Katarina Ribarić.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime