Home Vijesti Djeca iz Dječjeg vrtića Pahuljica na svoj način iskazala podršku osobama s Down sindromom

Djeca iz Dječjeg vrtića Pahuljica na svoj način iskazala podršku osobama s Down sindromom

0
Djeca iz Dječjeg vrtića Pahuljica na svoj način iskazala podršku osobama s Down sindromom

Foto: Foto: DV Pahuljica Rab

 

Globalna kampanja #LotsOfSocks na Svjetski dan Down sindroma poziva na nošenje različtih čarapa jer čarape podsjećaju na kromosome, a osobe s Down sindromom imaju jedan kromosom viška koji ne mogu upariti kao što se ne mogu upariti niti čarape različitih boja.

Rab danas oglas

Down sindrom je najčešći genetski poremećaj koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma. Budući da postoje tri kopije 21. kromosoma, Down sindrom se često još naziva i trisomija 21.

 

Jedno od 650 novorođene djece rađa se s Down sindromom. Down sindrom pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Djeca s Down sindromom su topla, vesela i dobroćudna te se lako zabave, sklona su ritmu, vole glazbu i sklona su igri. Kao što je i svaka osoba, osoba za sebe tako su i osobe s Down sindromom jedinstvenih sposobnosti, ponašanja, interesa i mogućnosti. I oni su i tužni i veseli, zabrinuti, tvdrogolavi, prkosni, dragi, svadljivi. Sve osobe su pojedinci i tako ih treba prihvatiti.

 

Simbol podrške borbi osoba s Down sindromom

Sve ove informacije djeca Dječjeg vrtića “Pahuljica” naučila su čitajući slikovnicu “Vedrina suncokreta”, razgovarajući o različitostima među nama te izražavajući svoje doživljaje likovnim izražavanjem.

Globalna kampanja #LotsOfSocks toga dana poziva na nošenje različtih čarapa jer čarape podsjećaju na kromosome, a osobe s Down sindromom imaju jedan kromosom viška koji ne mogu upariti kao što se ne mogu upariti niti čarape različitih boja. Nošenjem šarenih čarapa izražava se podrška borbi osoba sa Down sindromom za što boljom integracijom u naše društvo. Jedno od njihovih prava je i inkluzija u redovne odgojno-obrazovne ustanove.

 

Sve su ove informacije djeca Dječjeg vrtića “Pahuljica” naučila čitajući slikovnicu Vedrina suncokreta, razgovarajući o različitostima među nama te izražavajući svoje doživljaje likovnim izražavanjem. Svi su dali podršku osobama s Down sindromom nošenjem šarenih rasparenih čarapa. Za djecu priča o različitostima nije ništa novo, ona se svakodnevno susreću u svojim mješovitim skupinama s prijateljima različitih karakteristika i sposobnosti – neki nose naočale, neki slabije govore, neki sporije pamte, no to ih ne sprječava da se zajedno igraju i međusobno si pomažu. Dječji vrtić kao ni jedna odgojno-obrazovna ustanova kasnije podržava različitosti i učenje vlastitim tempom za svako dijete.

 

Napisala: Vedrana Domaćinović

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime