Home Vijesti Izuzećem Kluba vijećnika Modesa iz glasanja Prostorni plan Općine Lopar prihvaćen jednoglasno

Izuzećem Kluba vijećnika Modesa iz glasanja Prostorni plan Općine Lopar prihvaćen jednoglasno

0
Izuzećem Kluba vijećnika Modesa iz glasanja Prostorni plan Općine Lopar prihvaćen jednoglasno

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Na sjednici koja se nakon dužeg vremena nije održavala elektronskim putem, vijećnici su, među ostalim, primili na znanje polugodišnje Izvješće načelnika Općine Zdenka Jakuca o radu za razdoblje od srpnja do prosinca 2021. godine, a nedvojbeno najvažniji trenutak sjednice bio je onaj kada se glasalo o prijedlogu donošenja Odluke o prvim izmjenama i dopunama prostornog plana uređenja Općine Lopar

Rab danas oglas

 

Jednoglasno prihvaćen Prostorni plan

-„Naime Još 2015. godine“, kazao je načelnik Jakuc, „pokrenuto je pitanje izmjena prostornog plana iz 2011. godine, ali ni tada, niti u narednom sazivu Općinskog vijeća nije bilo političke volje da se taj plan izglasa. Općina je tako postala opterećena s još neizglasanim prostornim planom koji ima suglasnost i Županije i Ministarstva, a s obzirom da su se tijekom godina generirale nove potrebe, mislim da je sada važno donijeti odluku da se taj plan prihvati kako bi onda, vrlo brzo, mogli ići u njegove druge izmijene i dopune. Za te druge izmjene već su nam neke odluke djelomično i napisane, stoga mislim da prihvaćanjem prostornog plana možemo otvoriti novo radno poglavlje ovog saziva Vijeća u kojemu ćemo na kvalitetnijim osnovama početi pratiti razvojne i životne potrebe na području Općine Lopar, kazao je prije glasanja Jakuc.

Vijećnica Albina Andreškić i vijećnik Oliver Pičuljan iz Kluba vijećnika Modes-a, na vlastiti zahtjev izuzeli su se iz glasanja po toj točki dnevnog reda, napomenuvši da je Prostorni plan ostao nepromijenjen nakon njihovih brojnih prigovora na ranijim raspravama, posebno istaknuvši neprihvatljivo svrstavanje Rajske plaže među uređene, a ne prirodne plaže, te su na trenutak izašli iz Općinske vijećnice. Preostalih šest vijećnika je zatim, u njihovoj odsutnosti, jednoglasno prihvatilo prostorni plan.

 

Lopar bez penala u gospodarenju otpadom

Direktor komunalnih društava Lopar Vrutak i Loparko, Saša Škarić, svojem je priloženom Izvješću o radu davatelja usluga sakupljanja otpada, na sjednici pridodao informaciju kako su u Loparu ispunjeni svi ciljevi i rokovi zadani državnim planom gospodarenja otpadom.

– „U ovoj godini postignut je udio odvojivosti otpada od 49% (696 tona miješanog komunalnog otpada i 680 tona selektivnog) te se Lopar tako svrstao među jedne od rijetkih JLS-a koje nisu penalizirane po tom pitanju. Sada idemo k sljedećem cilju zacrtanom za 2025. godinu kada bi taj udio trebalo podignuti na razinu od 55%. Zadovoljni smo odazivom građana, ugostitelja i hotelijera, jer u konačnici svi smo mi zajedno doprinijeli takvom rezultatu“, poručio je Škarić, a njegovo je Izvješće zatim prihvaćeno sa šest glasova za i dva suzdržana glasa.

 

“Sporne” dopune Odluke o komunalnim djelatnostima

U raspravi o prijedlogu donošenja Odluke o dopunama Odluke o komunalnim djelatnostima vijećnica Andreškić je pročitala mišljenje angažiranog odvjetnika po kojemu djelatnost usluge korištenja ležaljki, suncobrana i sigurnosnih ormarića, koja se ovim prijedlogom, među ostalima, želi dodati u popis komunalnih djelatnosti, protivna Zakonu o komunalnom gospodarstvu, načelu neprofitnosti i ciljevima koje je navedeni zakon ustanovio.

Načelnik Jakuc se s tim mišljenjem nije složio, kazavši da je Zakon o komunalnim gospodarstvu definirao pojedine djelatnosti i pritom dao jedinicama lokalnih samouprava mogućnost da same na svom prostoru, preko svojeg predstavničkog tijela, Općinskog vijeća, odluče koje su još komunalne djelatnosti od vitalnog značaja za njih.

– Za Lopar je upravljanje plažama i te kako od životne važnosti, jer plaže su glavni motiv dolaska više od 95% gostiju u našu destinaciju. Dokaz da je naše komunalno društvo Lopar Vrutak do sada dobro upravljalo našim plažama, održavajući ih, prihranjujući ih, čisteći ih, je i to što je Rajska plaža 2019. godine na Danima turizma proglašena najljepšom plažom u Republici Hrvatskoj. Mi pritom ne razmišljamo o profitabilnosti, već se trudimo svake godine ulagati u to da nam plaže svake godine izgledaju bolje nego godinu prije. Kupljena je dodatna mehanizacija za održavanje plaža, da one budu još čišće i bolje, a novac za takva ulaganja mora doći iz nekog izvora i mislim da je ova odluka i te kako dobra za Lopar.

Vijećnik Oliver Pičuljan je kazao kako komunalno društvo, čak i ukoliko se izglasa ova sporna dodatna djelatnost, koja po mišljenju Kluba Modesa nije komunalna već komercijalna, još uvijek neće moći iznajmljivati ležaljke bez koncesijskog odobrenja, pa ne vidi smisao takvom širenju opsega komunalnih djelatnosti.

 

Ovim raspravama i glasanjima po točkama dnevnog reda prethodila su pitanja vijećnika na aktualnom satu.

 

Sportska dvorana pred ishođenjem Uporabne dozvole

Na pitanje vijećnika Pećarine o stupnju dovršenja izgradnje sportske dvorane, načelnik Jakuc je odgovorio kako je Općina s tim velikim projektom trenutno u fazi prikupljanja dokumentacije za prijavu tehničkog pregleda koji bi trebao rezultirati ishođenjem uporabne dozvole do kraja srpnja. Bude li tako, dvorana bi već s početkom sljedeće školske godine trebala biti u funkciji. Potrebno je još zadovoljiti određene tehničkih uvijete oko opremanja za rad ugostiteljskog objekta unutar dvorane, no i to bi se uskoro trebalo riješiti donošenjem strategije upravljanja ugostiteljskim objektom, kazao je u svojem odgovoru Jakuc.

 

Početkom lipnja čišćenje gradilišta u luci San Marino

Imajući u vidu skori početak turističke sezone, vijećnika Ivanića zanimalo je postoji li neki okvirni datum završetka planiranih radova u otvorenoj luci za javni promet San Marino koji su pod investicijskom i izvođačkom ingerencijom Županijske lučke uprave Rab.

Načelnik Jakuc je u svojem odgovoru najprije izrazio svoje zadovoljstvo što se ta investicija odvija na području luke San Marino, iako nikoga ne veseli pomicanje rokova njezinog dovršenja. U luci se još uvijek odvijaju veliki radovi koji bi se tijekom prvog tjedna lipnja trebali svesti na čišćenje gradilišta i na završetak uređenja kopnenog dijela luke otvorene za javni promet. Ipak, kazao je Jakuc, svi radovi ugovoreni za 2022. godinu najvjerojatnije neće biti dovršeni, a njihov nastavak očekuje po završetku turističke sezone.

 

Problem neizdavanja koncesijskih odobrenja

Vijećnicu Albinu Andreškić zanimalo je zašto u zakonskom roku nije izdano koncesijsko odobrenje s obzirom da je koncesijski zahtjev upravni akt i da je prema slovu zakona odobrenje trebalo biti izdano u roku od 30 dana. Prvo koncesijsko vijeće, kazala je Andreškić, sazvano je tek 11. svibnja 2022., odnosno 3 mjeseca i 15 dana nakon objavljivanja plana upravljanja pomorskim dobrom, pa ju je zanimalo, s obzirom da je po tom pitanju uložena žalba na neizdavanje koncesjskog odobrenja podnositeljima koncesijskog zahtjeva, tko će odgovarati za situaciju u koju je Općina Lopar takvim postupanjem dovedena.

-“Bizarna situacija, vezana je uz nepravovremeno objavljivanje našeg plana u službenim novinama PGŽ-a, o kojoj smo informirali i vodstvo Županije na nedavno održanom susretu župana Komadine s gradonačelnicima i načelnicima na području PGŽ-a, a koja je zakomplicirala kompletan postupak dodjele koncesija, pa sam po tom pitanju dvaput tijekom ožujka tražio u ministarstvu odgovore i upute isključivo s intencijom da Općina ne pogriješi u svojoj odluci”, kazao je Jakuc.

Odgovor načelnika nije zadovoljio vijećnicu Andreškić, koja je kazala da je Općina Lopar 13. travnja 2022. izašla s obavijesti da su svi zahtjevi koncesionara na području Općine Lopar preuranjeni i da o tom problemu raspolaže s mišljenjem nadležnog ministarstva. Nakon što je to mišljenje ministarstva zatražila na uvid, vijećnica Andreškić, koja je ujedno i jedna od podnositeljica koncesijskog zahtjeva, odbijena je etičkim kodeksom nositelja političkih dužnosti. Ova poduža rasprava okončana je tako što će Jedinstveni upravni odjel Općine Lopar vijećnici Andreškić dostaviti pisano mišljenje ministarstva, ukoliko to pisano mišljenje postoji.

 

Radovi na Interpretacijskom centru i dogradnji zgrade TZO Lopar

Vijećnik Josip Matahlija uputio je pitanje direktoru Ureda TZ općine Lopar Marinu Mušću vezano uz tijek radova na objektu Turističke zajednice i budućeg interpretacijskog centra.

Mušćo je kazao kako je upravo započelo seljenje stvari u prostor prizemlja zgrade TZO Lopar, što znači da će kroz tjedan dana Turistička zajednica nastaviti s radom na svojoj staroj adresi, a s time je ujedno, uz minimalno kašnjenje od 4 dana, okončana prve faza dogradnje i nadogradnje zgrade TZO Lopara.

-“Sada će se, koliko to budu dozvoljavale vremenske prilike, ali i sam tijek turističke sezone, odrađivati neki manji radovi poput postavljanja podloge na prohodnom ravnom krovu, podloge i žbukanja na katu zgrade, a onda će se radovi obustaviti do jeseni kada slijedi unutarnje uređenje kata, odnosno početak druge faze u kojoj će se urediti sam Interpretacijski centar. Za potrebe Interpretacijskog centra trebalo je snimiti 30-ak tematskih video zapisa, a mi smo ih do sada odradili 20-ak. Cijeli projekt je administratvno vrlo zahtjevan, financira ga Lokalna akcijska grupa u ribarstvu i Ministarstvo poljoprivrede u iznosu od preko 2 i mpol milijuna kuna. U veljači smo išli u prvu izmjenu troškovnika za koju smo prošli tjedan dobili zeleno svjetlo, a već smo pripremili i uskoro šaljemo drugu izmjenu troškovnika. Nadam se da ćemo do kraja ožujka 2023., kada je krajnji rok za završetak radova, u Loparu imati jedan reprezentativni objekt koji će sa svojom tematikom i samim djelovanjem doprinijeti i turističkoj ponudi i produljenju turističke sezona, poručio je u svojem odgovoru Marin Mušćo.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime