logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 746
Subota, 25 Travanj 2015 18:50

3. sjednica novog sastava gradskog vijeća Raba

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)

Kako lokalna vlast, nakon nedavnih prijevremenih izbora na Rabu, više ne funkcionira u uvjetima kohabitacije, izostala je uobičajena oštrina Aktualnog sata. Tome je doprinijela i činjenica da je sjednici prisustvovalo 13 od ukupno 15 članova Vijeća, a nedostajali su vijećnici oporbe.

Vijećnik oporbe, ali i drugi potpredsjednik Vijeća Ivica Lupić (SDP) predložio je dopunu 16. točke dnevnog reda sjednice, točnije o Odluci o dodijeli javnih priznanja. Lupić je, naime, predložio da se tom dopunom prihvati prijedlog da se dugogodišnjem predsjedniku Udruge antifašista Raba i autoru nekoliko vrijednih knjiga iz povijesti Raba, prof. Ivi Bariću dodijeli ovogodišnja nagrada Grada Raba za životno djelo. Taj prijedlog nije prošao jer je za njega glasovala samo oporba, a nedugo nakon toga Dnevni red je ipak jednoglasno prihvaćen.

Tijekom aktualnog sata zanimljiva je bila i rasprava o financijskim dubiozama Grada Raba, na koje je kod preuzimanja vlasti naišla nova garnitura vladajućih u Gradu (koalicije predvođene HDZ-om). O tome se najviše doznalo iz pitanja vijećnika Slobodana Frankića (HDZ) i odgovora aktualnog gradonačelnika Nikole Grgurića (HDZ), u kojem je naveo kako je nakon zbrajanja svih dospjelih računa dug Grada porastao na visokih 25 milijuna kuna.

Desta D-105

Dosta polemike izazvalo je i pitanje vijećnika vladajućih Kristijana Fafanđela. On je doslovno rekao da je isto pitanje već više puta postavljao i bivšoj gradonačelnici Rosandi Krstinić Gušćić, a sada ga postavlja „svom“ gradonačelniku Nikoli Grguriću. Kada će konačno biti gotova cesta D-105?

Umjesto Grgurića vijećnicima je odgovorio zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin. On je spomenuo nekoliko razloga koje je izvođač radova naveo, a zbog kojih će dogovoreni rok 30.4.2015. (makar je i on svojevremeno bio pomaknut) biti još jednom pregažen. Jedan od razloga su ponovno poteškoće s asfaltnom bazom na Sorinju, pa će se neki značajni radovi odvijati do 15. svibnja, dok će se, prema svemu sudeći, dio radova obavljati i tijekom mjeseca lipnja.

Nakon Deželjina, poprilično ljut zbog novog pomicanja rokova, vijećnicima se obratio i gradonačelnik Grgurić. Rekao je, između ostalog, da ne može biti zadovoljan nedavnom izjavom župana Komadine, prilikom posjete Rabu, da su ti radovi na cesti D-105 problem Države, a ne Županije. "Moramo i dalje tražiti više ozbiljnosti u obavljanju ovog važnog posla za turistički Rab jer je nedopustivo da je i u ovom trenutku više nas u ovoj vijećnici nego radnika na trasi te ceste", zaključio je Grgurić.

Nešto više oštrije rasprave izazvalo je pitanje bivše gradonačelnice Raba Rosande Krstinić Guščić, kojim je posumnjala u zakonsku ispravnost nedavnog imenovanja Povjerenstva koje će odlučiti o izboru 4 pročelnika u gradskim službama. Gradonačelnik Grgurić odgovorio je kako ima povjerenje u rad gradskih službi zaduženih za pravna pitanja.

Svečana prisega gradonačelnika i njegovog zamjenika

Na kraju aktualnog sata uslijedio je svečani trenutak. Pred predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Peranom i članovima Gradskog vijeća, svečano su prisegnuli gradonačelnik Nikola Grgurić i njegov zamjenik Denis Deželjin te za to dobili pljesak i vladajućih i oporbe.

Pročitano 757 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1