logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Nedjelja, 03 Srpanj 2022 18:14

Ribarska fešta u Barbatu - Ljubav udvostručuje snage! Istaknuto

Napisao/la Ruža Kaštelan
Ocijeni sadržaj
(6 glasa/-ova)
Ribarska fešta u Barbatu - Ljubav udvostručuje snage! Napisala i snimila: Ruža Kaštelan

Ljubav se sastoji u spašavanju, oslobađanju i podnošenju, u prostodušnosti. Ništa nije toliko neophodno kao ljubav. Ako nje nema osjećamo se bolesnima, opterećenima, nepodnosivima. Ljutnja ništa ne pomaže. Samo ljubav može stvarno pomoći. Jer za ljubavlju smo uvijek u potrazi, iako možda tisuću puta činimo nepravdu, imamo oštar jezik ili na sve strane rasipamo svoj otrov. Ali naša je ljubav najveća i najtrajnija pomoć za druge.

 

Kazuj mi šutke o pjesmi i zajedništvu

Tako se dogodio festival ljubav i zajedništva na ribarskoj fešti u Barbatu 2. srpnja, ljubav između mještana, gostiju, onih koji povremeno dolaze na otok, djece, mladih i onih malo manje mladih. A sve u organizaciji udruge Komin, iz Barbata, i nesebičnog, volonterskog rada njezinih članova. Bilo je tu pripremljenih liganja, inćuna i nezaobilaznih šulčića pokrivenih pršutom, marmeladom, pa i šećerom kao nekad davno… A sve to uz pjesmu domaćeg sastava No limit i s čežnjom za „jednostavnim životom“ koja se javljala i budila snagu u svima prisutnima. Život je postao tako nepredvidiv, kompliciran i zato je vladalo ushit na fešti, jer su i sudionici, i oni koji su došli kao gosti, jednako uživali, jer ionako složen život mora opet postati jednostavniji da bismo ga mogli shvatiti, prihvatiti i podnositi.

 

 

Nakon dvije i pol godine ova fešta je bila radosna, raspjevana, razdragana, i pokrenula je, uz malo truda, žrtvovanog vremena mnoga srca s puno radosti. Svi članovi udruge Komin trudili su se da se taj val dobrote osjeti, i da ljubav postane djelotvorna.

 

I premda se čini se da postajemo sve bliži jedni drugima putem razgranatih društvenih mreža i modernih medija, ipak se udaljavamo jedni od drugih i najčešće mislimo samo na sebe – da postanemo netko, da sebi stvorimo budućnost i nađemo neposredan odgovor na svoje želje. Ali članovi Komina su pokazali da postoji i drugi način života, onaj u kojem se ne krećemo samo među osobama, nego s osobom. To je izbor onih koji nadilaze svoj mali svijet i interes i usmjeravaju se prema drugima, nastojeći ih susresti, pomoći…

 

Jer fešta kojoj su se svi radovali, nije samo iće i piće i pjesma, već je ona i fešta od ljubavi, u kojoj će se od prikupljenih sredstava ispunjenje i radost pronaći u darivanju onih koji su u potrebi, i to je i stvarni životni ideal naših volontera, jer ostavili su svoje poslove da bi taj ideal postao konkretan.

 

 

Poznata je Augustinova izreka: „Ljudi govore da su vremena dobra i da su vremena loša. Mi smo zapravo vremena. Kakvi smo mi, takva su i vremena.“ Postoji toliko doživljaja vremena koliko i ljudi. A na Kaštelu, na Veloj rivi, u raspjevanom ozračju, u zajedništvu s članovima udruge Komin osjećala se ljubav koja ima nevjerojatnu snagu, koja oslobađa od uvjetovanosti i iznutra preobražava. Kod svakoga se osjećala ta oslobođena punina života.

 

Pročitano 2911 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1