Home Vijesti Unikatna Rabska fjera – tradicija koja ne blijedi

Unikatna Rabska fjera – tradicija koja ne blijedi

0
Unikatna Rabska fjera – tradicija koja ne blijedi

Foto: Foto: Hrvoje Hodak (arhiva)

 

Prvi i najveći ljetni srednjovjekovni festival, dobitnik titule turističkog događaja 2018. godine nastavlja pričati svoju priču diljem povijesne jezgre grada Raba, koja poput usidrenog jedrenjaka s četiri jarbola, postaje otvorenim teatrom s mnoštvom atraktivnih lokacija i skrivenih kutaka kojima se šire mirisi lokalne kuhinje, a zvuci glazbe karakteristične za to doba, miješaju se sa žamorom brojnih sudionika i još brojnijih posjetitelja.

Rab danas oglas

 

Transformacija grada

OD VITEZOVA DO SOULFINGERSA
Posljednjeg fjerskog dana, 27. srpnja iu 21 sat održat će se viteške igre i nadmetanje u pucanju samostrelom, a sve će završiti velikim ponoćnim vatrometom, nakon čega slijedi povratak u sadašnjost uz koncert Soulfingersa.

Rabska fjera su Rabljani kao njeni pokretači i nosioci, najvjerodostojniji naratori koji, pazeći i na najsitnije detalje, s posebnim žarom i odgovornošću prenose ovu vrijednu tradiciju na nove generacije. Ipak, Rabljani u ovoj priči nisu sami. Tu su i njihovi vjerni, dugogodišnji prijatelji iz San Marina, Montegiardina, Koenigsbrunna, Sežane i Kočevja, kao i mnogi drugi dragi gosti koji Fjeru svojim uključivanjem obogaćuju te izdvajaju od svih ostalih, sličnih manifestacija.

 

I ove godine posjetitelji će imati priliku „uroniti“ u Srednji vijek i doživjeti svu čaroliju okusa, mirisa i izuzetno slikovitih radionica duž gradske jezgre. Izrada posuđa, pletenih košara, češljanje vune, priprema jela i pića, ribarenje i uređivanje frizura te mnoštvo ostalih zanata, pored glazbenih izvođača i zabavljača omogućit će potpunu transformaciju grada i upoznavanje bogate povijesti grada na jedan potpuno drugačiji, teatralan način.

 

Dvotjedna sloboda

U toj davnoj prošlosti, za vrijeme četrnaestodnevnih općinskih svečanosti sud u gradu nije radio, dužnici sa sela slobodno su smjeli u Rab i iz Raba, a gradska vrata bila su za sve otvorena. Svečanosti su se održavale od 1364. do 1852. godine, a narod je i nakon njihova ukidanja dolazio u grad proslaviti blagdane sv. Jakova 25. srpnja, sv. Ane 26. srpnja i sv. Kristofora 27. srpnja. Sada, u 21. stoljeću, Rabljani s ponosom i s puno uloženog truda nastavljaju tradiciju njenog održavanja u spomen na nekadašnji Rab koji je slavio svoju slobodu.

 

 

Otvorenje 25. srpnja

Ovogodišnja 21. Rabska fjera započinje u ponedjeljak, 25. srpnja okupljanjem organizatora, sudionika i cijenjenih uzvanika u prostoru sv. Ivana Evanđeliste u 20 sati, nakon čega se oko 21 sat rijeka srednjovjekovne gospode i puka „slijeva“ rapskim Bobotinama na trg svog zaštitnika, sv. Kristofora gdje se očekuje svečanost otvaranja trodnevnih svečanosti. 

Posljednjeg fjerskog dana, 27. srpnja na istoj se lokaciji s početkom u 21 sat održavaju popularne Rapske viteške igre i uvijek atraktivno nadmetanje u pucanju samostrelom Udruge rapskih samostreličara. Zahvala svim organizatorima i sudionicima svakako je završni domjenak u organizaciji gradonačelnika i veliki vatromet koji točno u ponoć oboji nebo iznad grada, nakon čega slijedi povratak u sadašnjost uz tradicionalni koncert do ranih jutarnjih sati na Trgu Municipium Arba, za što će se ove godine pobrinuti Soulfingersi.

 

 

S koljena na koljeno

Tajna uspjeha i posebnosti Rabske fjere počiva na njenoj vjerodostojnosti i autentičnosti, uključenosti lokalnog stanovništva koje povezuje ljubav prema svom kraju i tradiciji, ali i sposobnost njenog prenošenja s koljena na koljeno, od vremena njenog nastanka pa sve do danas. Mnogi njeni pokretači i sudionici više nisu s nama, i ti su gubici nenadoknadivi, ali želja za nastavkom ove priče koja čuva identitet Rabljana, i dalje živi, a kroz nju i mladost, i svi oni koji su bili njen dio.

 

Trodnevni povratak u Srednji vijek doista je jedinstvena prilika za bijeg u potpuno drugačiji, pomalo bajkovit i mističan svijet koji nudi nezaboravno iskustvo svakome tko ga doživi. Stoga Rabljani pozivaju sve da budu dio ovogodišnje rapske srednjovjekovne čarolije!

 

Ponovo u punom sastavu

Koliko su domaćini zadovoljni što se njihova Fjera, nakon dvije godine simboličnog održavanja pod maskama, ponovo vraća u punom sjaju, najbolje govore izjave čelnika i ćelnica Grada Raba, Pučkog otvorenog učilišta i Turističke zajednice:

– „Izuzetno sam sretan i zadovoljan što puni entuzijazma i u punom sastavu krećemo u završne pripreme za održavanje 21. Rabske fjere u izdanju na kakvo smo navikli. To prije svega možemo zahvaliti našim brojnim udrugama, klubovima i društvima, ali i svim onim pojedincima koji svojim sudjelovanjem i uključivanjem u radionice čine temelj prve i najveće manifestacije ovakvog tipa u Hrvatskoj. Veliko hvala i našim prijateljskim gradovima kao i svim ostalim sudionicima bez kojih Fjera ne bi bila to što danas jest, manifestacija kojom se ponosimo i po kojoj smo prepoznatljivi diljem svijeta. Ove smo godine u organizaciju ušli s manjim izmjenama što se tiče završne večeri i regulacije prometa, a u cilju dodatnog osiguranja sigurnosti i kvalitete Fjere. Kao domaćinima, posebno nam je drago što ćemo imati priliku ponovno ugostiti drage prijatelje i cijenjene uzvanike i s ponosom im predstaviti gradsku jezgru u čarobnom, srednjovjekovnom izdanju, a našim brojnim gostima uljepšati boravak na otoku i učiniti ga vrijednim pamćenja“ – rekao je rapski gradonačelnik Nikola Grgurić.

 

 

– „Veseli nas i zahvalni smo da nakon 2 godine simboličkog obilježavanja Rabske fjere, organiziramo manifestaciju u punom sjaju, onakvu kakvu je pamtimo iz pred pandemijskih godina. Rabska fjera naša je manifestacija u punom smislu riječi. Nju čine Rabljani i dragi gosti, te se upravo u tome ogleda njena snaga i garancija kvalitete” – rekla je Katarina Ribarić, ravnateljica POU-a Rab.

 

– „Rabska fjera je jedan od najbitnijih motiva dolaska turista u destinaciju otok Rab te je ovjenčana nizom nagrada kroz 21 godinu održavanja. To je izuzetna čast, ali i obveza organizatora ove manifestacije. Sigurna sam kako ni ovo izdanje Fjere neće ostaviti ravnodušnima naše drage turiste, ali i lokalno stanovništvo, koje ju sustvara s organizatorima i žive za nju 365 dana u godini“, rekla je Ivana Matušan, direktorica Ureda TZ grada Raba.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime