logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Subota, 23 Srpanj 2022 09:43

21. RABSKA FJERA može početi! - u ponedjeljak navečer start megapopularne otočne manifestacije

Autor:
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
21. RABSKA FJERA može početi! - u ponedjeljak navečer start megapopularne otočne manifestacije Udruga Komin na Fjeri će sudjelovati s 40-ak svojih članova svih generacija | Foto: Hrvoje Hodak

Nakon što su prošle i pretprošle godine organizatori svečanost otvaranja Rabske fjere u najvećoj mjeri morali podrediti poštovanju epidemioloških smjernica, te su, pod egidom odgovornosti i izbjegavanja većih okupljanja, njezino održavanje sveli na promenadne šetnje gradom članova Udruge rapskih samostreličara, predstavnika fjerskih radionica i vlasti Grada Raba, ovogodišnja 21. po redu Rabska fjera trebala bi, prema svemu sudeći, konačno donijeti toliko iščekivan povratak na staro.

 

Nakon dva simbolična koronaizdanja, Rabska fjera će se od 25. do 27. srpnja opet vratiti u svom najsjajnijem obliku, uz mnoštvo sudionika, svečano otvaranje, kostimiranu povorku gradom, prezentaciju starih zanata, sve do pompoznog zatvaranja uz viteške igre, vatromet i Soulfingerse.

Jer što je Fjera bez prožimanja grada s njegovim ljudima, bez razdraganog žamora, veselog druženja turista i domaćina, bez mirisa šulčića, zanatskih radionica, rascvjetane Pjacete, oživjelih kala i portuna, bez žonglera bakljama, borbi vitezova, raspjevanih gubavaca, srednjovjekovnih mrtvozornika, glazbenika, rapskih ribara, pčelara, vinara i ovčara, što je Fjera u konačnici bez slobodarskog duha na kojem temelji svoju autentičnost, nadahnjujući se vremenima kada se za trajanja fjerskih svečanosti u Rabu nije smjela krojiti pravda niti progoniti dužnike, a vrata Grada morala su biti otvorena apsolutno za sve.

 

Niče ribarsko selo

Da Fjera opet bude ona prava Rabska Fjera brinu ponajviše sami Rabljani, nezaobilazni akteri njezinog odvijanja od samih početaka do danas. Među njih svakako spadaju i brojni članovi Udruge Komin iz Barbata koji su već u petak na jednoj od najatraktivnijih i posjetiteljima najomiljenijih lokacija pod gradom, počeli podizati svoje ribarsko selo. Da nastambe budu kvalitetno podignute, svih ovih fjerskih godina brinu dva majstora u Kominu, Rabljanima znani po nadimcima Bimbo i Čazo. I ove će godine „Kominjani“ na Fjeri sudjelovati sa svojih 40-ak članova svih generacija, a predstavljat će tradicionalne ribarske obitelji s puno djece, uz ponudu domaćih gastronomskih delicija poput štoklja (hobotnice) s pulentom i najboljih friganih šulčića. Djeca će pripremat rafiole…

 

Čazo i Bimbo u akciji

 

Tiskanjem „Ukaza“ rapskom puku i turistima već je dostupan višejezični program ovogodišnje Rabske fjere iz kojeg je vidljivo da je za ponedjeljak, na blagdan sv. Jakova, u 20 sati zakazan prijam uzvanika u jedinstvenom ambijentu među ostacima crkve sv. Ivana Evanđelista i pod istoimenim zvonikom. Okupit će se tamo; knez rapski, suci, općinsko vijeće, plemstvo i vlastela, trgovci, zanatlije, obrtnici i pučanstvo, umjetnici i gosti.

 


U svečanoj povorci svi će se oni spustiti Bobotinama do Trga sv. Kristofora gdje će od 21:30 sati, uz prigodni program, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić proglasiti 21. Rabsku fjeru otvorenom. Slijedi zatim nakon 22:30h promenada sudionika Rabske fjere do gradske lože i početak svečanosti uz izložbu tradicijskih zanatskih vještina koje će biti moguće razgledati do 1 sat iza ponoći.


Na sam blagdan zaštitnika grada Raba, sv. Kristofora, u srijedu, 27. srpnja, ranojutarnja misa bit će služena u crkvi sv. Andrije u 7.30 sati, dok će u katedrali Uznesenja Marijina jutarnja misa biti u 10 sati, a večernja u 20 sati.

 

 

Vatromet i povratak u sadašnjost uz Soulfingerse

Već tradicionalno, posljednjeg dana Fjere, u 21:00 sat, na Trgu sv. Kristofora bit će održane „Rapske viteške igre“ na kojima će, nakon svečane parade članova Udruge rapskih samostreličara, uslijediti nadmetanje vitezova u strijeljanju samostrelom.

 

Svečano zatvaranje Rabske fjere uslijedit će desetak minuta prije ponoći na Trgu Municipium Arba , a nakon završnog udara topa gradska će luka biti osvijetljena velikim koreografiranim ponoćnim vatrometom.

 

Za što veseliji povratak u 21. stoljeće bit će zaduženi Soulfingersi koji će posjetitelje Fjere zabavljati do ranih jutarnji sati.

 

Pročitano 2040 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1